Elon Musk îi ia apărarea lui Putin și primește o replică acidă de la Kiev

Elon Musk îi ia apărarea lui Putin și primește o replică acidă de la Kiev
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Miliardarul american Elon Musk a scris pe Twitter că înlăturarea de la putere a fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici a fost o lovitură de stat care ar fi legitimat invazia rusă din 2014 ce a culminat cu anexarea ilegală a Crimeii. Postarea lui a fost criticată ironic de consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Elon Musk a comentat un articol scris în 2014 de John Mearsheimer, profesor de științe politice la Universitatea din Chicago, în care se menționa că „pentru Vladimir Putin, răsturnarea ilegală de la putere a președintelui prorus al Ucrainei ales democratic – pe care acesta a numit-o pe bună dreptate ‘lovitură de stat’ – a fost picătura care a umplut paharul” și i-a oferit liderului de la Kremlin un pretext pentru decizia de a ordona trupelor ruse să ocupe o parte din Ucraina.

ADVERTISING

Musk a comentat sub o fotografie cu articolul lui Mearsheimer: „Acele alegeri (scrutinul prezidențial din 2010 câștigat de Ianukovici) au fost fără îndoială dubioase, dar fără îndoială a fost o lovitură de stat".

În replică, Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, i-a dat o scurtă lecție despre democrație lui Musk, tot pe Twitter: „Societățile libere influențează conducerea statului prin dialog/alegeri. Societățile înrobite ies în stradă ca să scape de regimurile represive. Asta este baza Libertății, Elon Musk. Nu au fost niciodată lovituri de stat în Ucraina, în schimb aici au fost mereu oameni liberi. Nu mai citi ziare rusești".

ADVERTISING

Deși a ajutat Ucraina prin activarea rețelei sale de internet prin satelit Starlink după invazia Rusiei, o operațiune despre care a spus că a depășit 100 de milioane de dolari și pentru care a cerut o compensație din partea Pentagonului, Elon Musk a avut mai multe poziții publice favorabile Moscovei.

În octombrie, miliardarul american a postat pe Twitter un sondaj pe Twitter cu sugestiile sale pentru a pune capăt războiului din Ucraina. El a menţionat că pentru a se ajunge la pace, Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze Peninsula Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014.

Musk a susținut, de asemenea, organizarea de referendumuri în părţile Ucrainei ocupate de Rusia și declarate de Putin drept anexate.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇