De ce a refuzat Turcia ajutorul lui Elon Musk, după cutremurul devastator

De ce a refuzat Turcia ajutorul lui Elon Musk, după cutremurul devastator

Miliardarul american Elon Musk s-a oferit să activeze în Turcia rețeaua de internet Starlink după producerea seismului devastator de luni. Guvernul de la Ankara a declinat, însă, oferta.

Musk a lansat oferta pe Twitter, într-un comentariu la mesajul unui utilizator care anunța că sunt întreruperi de comunicații în Turcia după seismul de magnitudine 7,8 care s-a produs în sud-estul țării, la granița cu Siria, relatează Insider.

"Starlink nu este încă aprobat de guvernul Turciei. SpaceX îl poate trimite imediat cum e aprobat", a scris omul de afaceri.

Un înalt oficial turc citat de Bloomberg a spus, sub protecția anonimatului, că îi mulțumește lui Musk pentru ofertă, dar Turcia are suficienți sateliți, iar stațiile sale de bază funcționează cu energie de la baterii.

ADVERTISING

Ömer Fatih Sayan, ministrul turc al Transporturilor și Infrastructurii, a scris luni pe Twitter că rețelele de comunicații nu au fost avariate în zonele afectate de seism. El a adăugat că au loc întâlniri frecvente pentru a vedea cum pot fi evitate întreruperile sistemelor de comunicații.

Peste 5.000 de morţi și zeci de mii de răniți au fost confirmaţi după cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a zguduit Turcia şi Siria luni dimineaţă. Totodată, un număr necunoscut de persoane sunt blocate sub dărâmături, potrivit celui mai recent bilanţ. Cel puţin 5.606 clădiri s-au prăbuşit în Turcia, potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă și există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu este prima oară când Musk se oferă să ajute o țară aflată în criză. Miliardarul a activat Starlink în Ucraina după invazia Rusiei, în februarie 2022, la cererea vicepremierului ucrainean Mihailo Fedorov. SpaceX a trimis mii de stații de internet către trupele ucrainene.

În septembrie, Musk a spus că SpaceX a plănuit să activeze Starlink în Iran din cauza întreruperilor Internetului provocate de autorități în timpul protestelor antiguvernamentale.

T.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇