România trimite 60 de oameni să ajute Turcia după cutremur. Arafat: Am fost a doua echipă acceptată (Galerie foto)

România trimite 60 de oameni să ajute Turcia după cutremur. Arafat: Am fost a doua echipă acceptată (Galerie foto)

Trei avioane puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale și Forțele Aeriene pleacă luni spre Turcia, transportând ajutoare și o echipă de salvare ce va asista autoritățile turce în eforturile de salvare a celor prinși sub dărâmături după cutremurul devastator din noaptea trecută.

Bilanțul cumulat în Siria și Turcia depășește 1.700 de morți și 7.000 de răniți, sute de oameni estimându-se că sunt încă prinși sub moloz.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat luni, de la Baza Aeriană 90 Otopeni, că echipa pe care o trimite România este formată din 60 de persoane: 52 de la Unitatea de Căutare-salvare a IGSU, cu 2 câini antrenați special pentru astfel de misiuni, 2 medici și 2 asistenți SMURD, 2 voluntari cu 2 câini de la clubul de câini utilitari și 2 ofițeri DSU, ca ofițeri de legătură.

„Alarma s-a dat încă de la ora 07:00. Am fost a doua echipă acceptată după Olanda. (...) Aproape toată Europa se mobilizează. Noi am anunțat când ajungem și vom fi așteptați și duși către punctul stabilit de autoritățile turce”, a spus Arafat despre rapiditatea cu care autoritățile române s-au mobilizat în ajutorul Turciei.

ADVERTISING

Avioanele vor ateriza la Adana, urmând ca de acolo echipa românilor să fie preluată de autoritățile turce și îndrumată spre zona alocată unde să desfășoare operațiunile de salvare.

Sunt trimise și 7 tone de echipamente de căutare și salvare, inclusiv corturi de cazare, mâncare și tot ce au nevoie echipele pentru o perioadă de cel puțin 14 zile ca să funcționeze.

Arafat a mai precizat că unul dintre ofițerii de legătură ai DSU va face parte din echipa europeană a protecţiei civile, formată din persoane cu experienţă de la Bruxelles şi din alte ţări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇