Cutremur devastator cu peste 3.000 de morți în Turcia și Siria. O replică de peste 7 grade a lovit aceeași zonă (Video)

Cutremur devastator cu peste 3.000 de morți în Turcia și Siria. O replică de peste 7 grade a lovit aceeași zonă (Video)

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 grade, s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria.

Este unul dintre cele mai devastatoare cutremure care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani, provocând peste 3.000 de morți în Turcia și Siria.

În Turcia, bilanțul morților a ajuns la 1.762, a anunțat Autoritatea de Management al Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD), iar 12.068 de persoane au fost înregistrate ca rănite.

Cel puțin 1.293 de persoane au fost ucise în Siria, potrivit cifrelor de la Damasc și ale salvatorilor din regiunea de nord-vest controlată de insurgenți.

ADVERTISING

Bilanţul este de aşteptat să crească în continuare, de la oră la oră.

Țipete și zdruncinături. Cum s-a simțit când a lovit cutremurul devastator (Galerie video)

Cutremurul a avut epicentrul în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras, la aproximativ 32 de kilometri de Gaziantep. Au fost numeroase replici cu o magnitudine de peste 4 grade. O replică de 6,7 grade a avut loc la doar 11 minute de la seismul inițial, iar o alta de 7,5 grade - cu puțin după ora 13:00, potrivit CNN.

Imaginile dezastrului din Turcia și Siria după cutremur și mărturiile supraviețuitorilor: „Am crezut că nu se va mai termina vreodată” (Galerie video)

În Turcia, aproape 3.000 de clădiri din 10 orașe s-au prăbușit.

ADVERTISING

Sute de salvatori trimiși din toată lumea spre Turcia. România, printre primele țări care au anunțat ajutorul. Și Rusia și Ucraina se oferă

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că este cel mai mare dezastru care a lovit Turcia din 1939, adăugând că peste 2.800 de clădiri s-au prăbușit. În 1939, cutremurul din Erzincan se estimează că a ucis 33.000 de oameni. Turcia a fost lovită de un alt cutremur major, de 7,6 grade, și în 1999, cu epicentrul la Izmit. Atunci se estimează că au murit peste 17.000.

USGS estimează că există o probabilitate de 47% ca bilanțul în urma cutremurului să ajungă la 10.000 de morți. Vremea ar putea înrăutăți situația, având în vedere că temperaturile sunt sub media acestei perioade și sunt așteptate ploi și ninsori. Pagubele materiale ar putea fi între 1 și 10 miliarde de dolari.

Spitalele din Siria sunt pline de răniți și oamenii continuă să vină în valuri în camerele de gardă care nu mai fac față. Și mai rău, unul dintre principalele spitale din regiune, Al Dana, a trebuit să își evacueze pacienții pentru că a fost avariat în urma cutremurului, la fel și o maternitate.

Grupul Căştile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a anunţat, de asemenea, că sute de oameni sunt prinşi sub dărâmături în regiunea Idlib și avertizează că un bilanț exact este greu de stabilit, având în vedere războiul civil ce încă macină Siria.

Cutremurul a fost resimțit în mai multe țări precum Liban, Cipru, dar chiar și Israel și Japonia.

În Italia, Departamentul de Protecţie Civilă a emis un comunicat în care a recomandat populaţiei să se îndepărteze de zonele de coastă, însă ulterior a redus nivelul de alertă şi a transmis pe Twitter că alerta de tsunami a fost ridicată.

ADVERTISING

Traficul feroviar din regiunile sudice Sicilia, Calabria şi Apulia a fost sistat temporar ca măsură de precauţie, însă a fost reluat în cursul dimineţii.

Valuri de mici dimensiuni s-au produs în Marea Mediterană, în apropiere de Cipru.

Zborurile de pe două aeroporturi din Turcia au fost suspendate. Aeroportul Hatay din sud-estul țării a fost închis din cauza pagubelor provocate de dezastru. Zborurile civile de pe aeroportul Gaziantep, în sud, au fost, de asemenea, suspendate. Și operațiunile din portul Ceyhan au fost suspendate, potrivit agenției de transport maritim Tribeca.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇