Cum poți să ştii cu până la 25 de secunde mai devreme că vine cutremurul (Ghid foto)

Cum poți să ştii cu până la 25 de secunde mai devreme că vine cutremurul (Ghid foto)

Mulți români au fost alertați cu câteva secunde înainte ca seismul de dimineață să îi zgâlțâie. Pe multe telefoane cu sistem de operare Android a apărut o notificare că o mișcare tectonică a fost sesizată în zona ta seismică și urmează să se facă simțită.

Serviciul a fost lansat de Google în 2020 și folosește datele U.S. Geological Survey. Întâi a fost lansat în California, apoi extins în Grecia și Noua Zeelandă, iar anul acesta deja e activ în 40 de state, printre care și România.

Transmite notificări doar pentru cutremurele de cel puțin 4,5 grade și Google avertizează că nu garantează că toată lumea primește mereu informarea înainte de producerea seismului. Și timpul cu care ești avertizat variază în funcție de adâncimea la care se produce seismul.

ADVERTISING

În orice caz, trebuie să ai activă pe telefon opțiunea și iată cum o poți face:

  • Mergi la Setări în meniul telefonului și caută alerte cutremur/earthquake alerts, în funcție de limba în care ai meniul. Apoi, asigură-te că ai activat serviciul.

Alerte cu până la 25 de secunde înainte de cutremur

Un alt mod în care poți fi avertizat cu până la 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur este urmărind conturile de Twitter și Telegram ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

ADVERTISING

Odată abonat, îți poți apoi seta pe telefon sau pe computer să primești alerte de la aceste conturi.

  • Pentru a primi alerte pe Twitter, după ce urmărești contul @alerta_cutremur, trebuie să dai click și pe clopoțelul prin care permiți notificările. Joi dimineața notificarea a fost trimisă înainte cu 10-15 secunde de a se simți cutremurul.
alerta-cutremur-twitter
  • Pentru Telegram, caută @alertacutremur_bot, apasă pe start, apoi, din opțiunile oferite, apasă /alertă. Apoi, apasă butonul Citește Termenii și Condițiile, dă-le Accept și apoi ți se va cere să introduci numărul de telefon și adresa de email.
alerta-cutremur-telegram-1

Astfel vei primi acces la mai multe canale de alertă și poți alege dacă vrei să primești pentru toate. Opțiunile sunt pentru seisme mai mici de 5 grade, între 5 și 6 grade, de 6-7 grade sau de peste 7 grade.

alerta-cutremur-telegram-canale

De precizat că sistemul Ro-Alert nu trimite alerte de avertizare de cutremur.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇