Cutremur de peste 5 grade. S-a simțit și la București

Cutremur de peste 5 grade. S-a simțit și la București

Un cutremur de peste 5 grade s-a produs joi dimineață în zona seismică Vrancea, fiind resimțit inclusiv la București.

Institutul Național de Fizică a Pământului a stabilit, inițial, o magnitudine de 5,5, dar a revizuit-o ulterior la 5,2, 5,3 și în cele din urmă la 5,4. Acesta a fost cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate, s-a produs la ora 06:50:21 și la adâncimea de 148,8 km.

Și persoane din Brașov, Brăila, Bacău, Bârlad, Craiova sau Constanța au transmis că l-au resimțit. Cei din Vrancea spun că i-a zgâlțâit foarte tare.

ADVERTISING

De asemenea, a fost resimțit și în țările vecine, în Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina.

Cutremurul s-a produs la 73 de km est de Brașov, 72 de km nord de Ploiești, 123 km sud-vest de Bacău, 122 de km nord de București, 117 de km vest de Brăila, 120 de km vest de Galați, 148 de km nord-est de Pitești, 187 de km est de Sibiu, 187 de km nord de Ruse și 203 de km sud-vest de Iași.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a precizat că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări anterior declanşării acestora. Nu au fost primite apeluri la 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Constantin Ionescu, directorul general al INFP, spune că totul este în limite normale și nu vor fi replici.

„Cutremurul din această dimineaţă a avut intensitate V şi s-a produs la o adâncime de 148 de kilometri, în funcţie de numărul de staţii care au fost introduse în localizare. Este un cutremur moderat în activitatea seismică din zona Vrancea şi nu produce replici. Totul este în limite normale", a precizat şeful INFP, pentru Agerpres.

Acesta este cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate. Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

ADVERTISING

În 31 ianuarie 2020 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇