Imediat după un seism, mai ales dacă acesta a fost puternic, peisajul este adesea schimbat. Însă există și urmări pe care nu le vedem cu ochiul liber decât dacă știm unde să le căutăm.
O nouă cercetare a scos la iveală o consecință surprinzătoare a cutremurelor, una care persistă cu mult după ce undele de șoc s-au dispersat: o intensificare detectabilă în creșterea copacilor, declanșată de schimbări în pânza freatică ce au fost cauzate de cutremure, după cum relatează Science Alert.
„Cutremurele mari pot crește cantitatea de apă care ajunge în cursurile de apă, nivelurile apelor subterane, iar astfel pot permite rădăcinilor un acces mai crescut la apă în mediile cu apă limitată”, a explicat o echipă de cercetători coordonată de hidrologul Christian Mohr de la Universitatea Potsdam din Germania.
După ce au analizat mai mulți arbori din specia Pinus radiata din Chile, din regiunea Maule, afectată de un cutremur de 8,8 grade pe scara Richter în 2010, oamenii de știință au observat că o parte dintre aceștia au trecut printr-o creștere temporară foarte rapidă după seism. Dovadă sunt inelele de creștere și izotopii de carbon din celulele copacilor.
Totuși, mai notează oamenii de știință, efectul general al seismului a fost unul de scurtă durată asupra arborilor, pentru o perioadă de doar câteva săptămâni.
Astfel, mai spun ei, am putea avea un nou instrument pentru studierea seismelor din trecut.