Pădurile subacvatice, o armă împotriva schimbărilor climatice

Pădurile subacvatice, o armă împotriva schimbărilor climatice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fermierii şi oamenii de ştiinţă încearcă să găsească soluţii nu numai pentru a reduce impactul agriculturii asupra mediului, ci şi pentru a putea folosi plantele ca armă împotriva schimbărilor climatice, scrie pentru BBC James Wong, specialist în etnobotanică şi prezentatorul seriei Follow the Food.

Pe lângă stoparea unor acţiuni nocive întreprinse pentru extinderea suprafeţelor agricole (industria agricolă ocupă deja 1,5 miliarde de hectare din suprafaţa planetei), cum sunt, de exemplu, defrişările masive din pădurile tropicale, ar putea ajuta la salvarea planetei o serie de inovaţii în plină dezvoltare din domeniu.

ADVERTISING

Ca toate plantele, plantele agricole absorb dioxid de carbon din atmosferă în timpul fotosintezei. O parte din acest CO2 este depozitat în sol, unde va rămâne în lipsa altor acţiuni, de unde şi ideea de a folosi vastele terenuri cultivate pentru a ne asigura hrana şi în scopul de a capta şi stoca cantităţi importante de CO2.

Cantitatea de dioxid de carbon stocată o depăşește cu mult pe cea din atmosferă, spune Paul Hawken, autorul cărţii Project Drawdown, în care sunt prezentate 100 de soluţii pentru inversarea încălzirii climatice.

ADVERTISING

Potrivit lui Hawken, dacă am reuşi să creştem doar cu 9% cantitatea stocată, vom fi eliminat din atmosferă tot dioxidul de carbon generat de oameni începând cu 1800.

O soluţie pot fi pădurile de alge kelp pe care Wong le-a văzut cultivate în Portugalia. Sporii acestor alge sunt presăraţi pe pietriş, care este apoi aruncat în mări sau oceane, iar în câteva luni cresc aceste păduri din adâncuri care captează şi reţin dioxid de carbon.

David Attenborough: Save magical kelp forests - BBC Inside Out South

Pe uscat, cercetătorii de la Universitatea din Illinois încearcă între timp să îmbunătăţească fotosinteza însăşi.

ADVERTISING

În natură, acest proces este mai puţin eficient pentru frunzele de la baza plantelor, care ar putea contribui chiar la emisiile de carbon, umbrite fiind de cele din vârf.

Prin urmare, cercetătorii încearcă să facă frunzele superioare mai puţin dense, astfel încâ să ajungă mai multă lumină la cele de jos.

O fotosinteză mai eficientă înseamnă randamente mai ridicate în agricultură. Obiectivul principal al proiectului este acela de a eradica foametea la nivel global.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇