Comunitatea internațională a reacționat rapid după cutremurul masiv care a devastat, luni dimineață, Turcia și Siria.
Bilanțul negru crește de la o oră la alta și în continuare sute de oameni sunt prinși sub dărâmături. Eforturile de salvare se anunță cu atât mai dificile cu cât vremea este mai rece decât normalul acestei perioade, fiind așteptat ca zilele acestea temperaturile să coboare sub pragul înghețului și sunt așteptate și precipitații.
De la Istanbul au fost trimiși spre sud aproape 1.000 de salvatori, însă sunt trimise echipe și din alte țări, președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunțând că până la prânz peste 50 de state au oferit asistență.
Printre primele țări care au anunțat asistență s-a numărat chiar România. Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, după activarea Mecanismului European de Protecție Civilă.
„Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”, potrivit unui comunicat al IGSU.
Aeronava care îi va transporta pe cei 58 de membri ai echipelor de salvare - pompieri, medici, asistenți medicali și echipe cu câini antrenați special pentru situații de dezastru - decolează în această după-amiază de la Baza aeriană 90 Otopeni.
Și Olanda a anunțat că trimite echipe de salvatori care includ polițiști și personal militar, pompieri și paramedici.
Și Grecia, care de asemenea a resimțit puternicul cutremur, a trimis deja o echipă de salvatori spre Turcia.
Azerbaidjanul a anunțat că trimite 370 de salvatori. Totodată, un avion încărcat cu produse necesare, de la corturi la medicamente, se pregătește să decoleze spre Turcia.
India a anunțat că trimite două echipe ce totalizează 100 de salvatori și câini antrenați pentru situații de dezastru. Sunt pregătite și echipe medicale și ajutoare specifice.
Polonia trimite 76 de pompieri și 8 câini. Și din Spania se pregătesc de decolare echipaje de salvare, iar Taiwanul trimite 130 de pompieri, 5 câini și 13 tone de ajutoare.
Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe și a anunțat că, în ciuda războiului, Ucraina este „gata să trimită ajutorul de care e nevoie pentru ca Turcia să depășească consecințele acestui dezastru”.
Un anunț a venit și de la Moscova. Rusia a anunțat că două avioane IL-76 cu 100 de salvatori sunt pregătite să deocleze spre Turcia.
Israelul a anunțat că forțele sale de securitate sunt pregătite să ofere asistență și să împărtășească din experiența dobândită în gestionarea dezastrelor.
Și America anunță că este pregătită să sprijine eforturile de salvare. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că a „fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem gata să oferim orice fel de asistență necesară. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu Turcia".
Mesaje similare au venit și din alte țări, precum Germania, India sau Pakistan.
Mesaje din România
Din România și președintele Klaus Iohannis, și premierul Nicolae Ciucă au transmis condoleanțe și solidaritatea cu cele două popoare îndoliate.
„Gândurile noastre se îndreaptă către victime și familiile acestora după cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria. Transmit din partea României condoleanțe familiilor victimelor și însănătoșire grabnică persoanelor rănite. România este solidară cu cei afectați de această tragedie”, a scris pe Twitter Klaus Iohannis.
Un mesaj a avut și președintele Camerei Deputaților și cel care urmează să preia conducerea Guvernului, Marcel Ciolacu.
„Transmit rugăciunile mele familiilor și prietenilor victimelor și salvatorilor care lucrează contra cronometru pentru a localiza și salva răniții prinși sub clădirile prăbușite, în urma cutremurului de mare magnitudine care a lovit noaptea trecută Turcia și țările învecinate”, a scris pe Twitter și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.
Pentru românii care au nevoie de asistență, MAE a reamintit numerele de urgență:
- Ambasada României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940
- Telefonul de urgenţă al secţiei consulare: +90.532.318.1726.