Imaginile dezastrului din Turcia și Siria după cutremur și mărturiile supraviețuitorilor: „Am crezut că nu se va mai termina vreodată” (Galerie video)

Imaginile dezastrului din Turcia și Siria după cutremur și mărturiile supraviețuitorilor: „Am crezut că nu se va mai termina vreodată” (Galerie video)

Situația este disperată în numeroase orașe din Siria și Turcia care au fost afectate de puternicul cutremur de 7,8 grade ce a avut loc în noaptea de duminică spre luni, când majoritatea oamenilor dormeau în casele lor.

Bilanțul negru cumulat din cele două țări a trecut de 1.700 de morți și numărul răniților e de peste 7.000, fiind încă sute de persoane prinse sub dărâmături.

Comunitatea internațională s-a mobilizat și zeci de țări trimit ajutoare și echipe de salvatori, însă operațiunile sunt mult îngreunate de replicile continue ce provoacă și alte clădiri să se prăbușească. Și vremea e un factor de risc. În regiune temperaturile sunt cu 5-6 grade mai joase decât normalul acestei perioade, sub pragul înghețului, fiind așteptate și luni și marți precipitații sub formă de ploaie și zăpada.

ADVERTISING

În Siria, imaginile descrise de cei de la fața locului sunt înfiorătoare. Ploaia rece a îngreunat primele intervenții ale echipelor de salvare. Iată imagini din Qorqanya, la nord de Idlib.

În orașul sirian Hama, oamenii disperați cer ajutorul, spunând că nimeni nu intervine pentru a-i ajuta.

În orașul sirian Sarmada, la nord de Idlib, operațiunile de salvare continuă.

În micul orășel controlat de rebeli Azmarin, situat în munții de la granița cu Turcia, în spital au putut fi văzute cadavrele mai multor copii, înfășurate în pături.

Grupul Căştile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a avertizat că în bilanțul oficial transmis de autoritățile siriene nu includ morții și răniții din regiunile controlate de rebeli, astfel că cifrele reale ale dezastrului sunt mult mai mari.

În Turcia, sate întregi au fost transformate în munți de moloz.

ADVERTISING

Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuiește în Gaziantep, le-a povestit colegilor de la CNN cum a simțit cutremurul.

„Au fost până la 8 replici foarte puternice în mai puțin de un minut după cutremurul de 7,8 grade. Am crezut că nu se va mai termina vreodată”, a spus el, adăugând că multe lucruri i-au căzut în casă și vecinii săi au fugit panicați în stradă.

Și el și părinții săi au ieșit din casă doar în pijamale și au stat afară jumătate de oră în ploaie și cu picioarele în zăpada ce încă măsoară câțiva centimetri, înainte de a-și face curaj să intre în casă să-și ia gecile și încălțările de iarnă.

În Diyarbakir, sute de salvatori și civili au format un lanț uman pentru a da la o parte dărâmăturile, în timp ce escavatoare dau la o parte bucățile mari de beton. „Am fost zgâlțâiți ca într-un leagăn. Eram 9 în casă. Doi dintre fiii mei sunt încă sub moloz”, a declarat o supraviețuitoare citată de Reuters.

În Hatay puține clădiri au mai rămas în picioare.

Sunt și miracole în tot acest dezastru. În Urfa o fetiță a fost scoasă în viață de sub dărâmături.

Iată și imagini din Elbistan, oraș aflat în apropiere de epicentrul cutremurului, unde majoritatea clădirilor au fost distruse.

O replică puternică de peste 7 grade a lovit aceeași regiune câteva ore mai târziu. Iată imagini surprinse în direct în Malatya, sudul Turciei.

Tot de acolo, imagini dintr-un cămin de bătrâni evacuat.

Peste tot clădirile continuă să se prăbușească din cauza replicilor.

Și cei care au fost surprinși pe șosele au avut emoții puternice. Unele autostrăzi s-au fisurat și mai multe mașini au fost prinse în crăpături.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇