Bilanțul cutremurelor a trecut de 7.200 de morți. Peste 60.000 de oameni participă la operațiunile de salvare (Foto & Video)

Bilanțul cutremurelor a trecut de 7.200 de morți. Peste 60.000 de oameni participă la operațiunile de salvare (Foto & Video)

Peste 7.200 de morţi și zeci de mii de răniți au fost confirmaţi după cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a zguduit Turcia şi Siria luni dimineaţă. Totodată, un număr necunoscut de persoane sunt blocate sub dărâmături, potrivit celui mai recent bilanţ.

Cel puţin 5.775 de clădiri s-au prăbuşit în Turcia în timpul şi după cutremur, potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă. Există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei.

Au fost 240 de replici cu magnitudinea de 4 sau mai mare, a anunțat Serviciului Geologic al Statelor Unite. Dar pe măsură ce timpul de la cutremurul iniţial se prelungeşte, frecvenţa şi magnitudinea replicilor tind să scadă. Cu toate acestea, replicile de peste 5-6 sunt încă susceptibile de a se produce şi aduc un risc de deteriorare suplimentară a structurilor compromise de cutremurul iniţial.

Aproximativ 380.000 de oameni rămaşi fără adăpost s-au refugiat în clădiri guvernamentale, hoteluri, mall-uri, stadioane, moschei și centre comunitare.

Între timp, continuă eforturile de salvare, la care participă în Turcia peste 60.000 de persoane. Încep să apară și informații despre victime de alte naționalități, pe măsură ce cadavrele le sunt recuperate și identificate sau familiile intră în legătură cu serviciile diplomatice.

SpotMedia.ro vă ține la curent cu cele mai noi evoluții din Turcia și Siria:

23:50 - Replicile au provocat mai mult dezastru în Siria decât în Turcia, potrivit directorului din Gaziantep al Societății Medicale Siriano Americană (SAMS).

21:27 - Clubul Yeni Malatyaspor a anunţat pe contul său de Twitter decesul portarului Ahmet Eyüp Türkaslan. El avea 28 de ani şi a jucat toată cariera în Turcia. Portarul a fost scos fără viaţă de sub dărâmături.

ADVERTISING

21:22 - Încă 13 români, între care doi minori, au fost îmbarcaţi cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, cu al doilea zbor umanitar organizat de MApN. Până în prezent, au fost repatriaţi 21 de cetăţeni români.

„Din grup fac parte o mamă cu doi copii, precum şi nouă studenţi şi profesorul coordonator. Cei nouă studenţi şi profesorul coordonator erau cazaţi la un hotel din localitatea Kahramanmaraş”, arată MAE.

20:54 - Bilanțul negru crește de la o oră la alta. Numărul total este acum de 7.266 de morți și 35.626 de răniți.

În Turcia cel puțin 5.434 de oameni au murit și 31.777 au fost răniți.

După ce castile albe au actuaizat cifrele din regiunile controlate de rebeli la 1.020.

În Siria, în regiunile controlate de guvern sunt 832 de morți și 1.449 de răniți și în ce controlate de opoziție sunt 1.020 de morți și 2.400 de răniți.

20:36 - 19 cetățeni ucraineni sunt dați dispăruți și 4 au fost răniți, potrivit informațiilor de la Kiev.

19:43 - A fost anunțat un nou bilanț în creștere, de 6.326 de morți și 30.474 de răniți.

În Turcia au fost confirmate 4.544 de decese. În Siria, guvernul a anunțat 812 morți în regiunile pe care le controlează, iar Căștile Albe au numărat 970 de morți în zonele sub controlul rebelilor.

În Turcia sunt cel puțin 5.775 de clădiri prăbușite și 60.217 de salvatori participă la operațiuni în 10 provincii.

19:15 - Ucraina a anunţat marţi că trimite un grup de 87 de salvatori în Turcia, dintre care 10 piloţi de avioane şi de vehicule.

19:00 - Echipa de căutare-salvare a României din Turcia a efectuat prima misiune de identificare și recuperare ale unei familii formate din soț, soție și copil. Familia a fost prinsă sub dărâmături, în orașul Antakya.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Clădirea cu nouă etaje este prăbușită complet, iar în timpul intervenției salvatorii români au reușit să ia legătură cu cei doi adulți. Părinții au fost scoși în viață de sub dărâmături și au fost trimiși la spital. De asemenea, salvatorii au recuperat cadavrul copilului.

18:29 - Încep să apară primele informații despre victimele de alte naționalități. Printre cei care au murit sunt doi austrieci, iar un danez și trei britanici sunt încă dați dispăruți.

18:02 - Un politician turc se află printre victimele cutremurului devastator. Yakup Tas, în vârstă de 63 de ani, membru al partidului de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost găsit printre ruinele locuinței sale din orașul Adiyaman. Soția, fratele, cumnata și doi nepoți ai acestuia au murit și ei.

17:26 - Ministrul turc de Interne Suleyman Soylu a anunțat că doar în Kahramanmaras s-au prăbușit 941 de clădiri după cutremurul de luni dimineață. El a precizat că nu sunt incluse în această cifră și clădirile avariate, ci doar cele complet distruse.

16:47 - Cel puțin 5.261 de persoane din Turcia și Siria au fost ucise în urma cutremurului care a lovit luni regiunea, relatează CNN.

16:18 - Peste 8.000 de oameni au fost scoși în viaţă până acum de sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite în Turcia, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay. Aproximativ 380.000 de oameni rămaşi fără adăpost s-au refugiat în clădiri guvernamentale, hoteluri, mall-uri, stadioane, moschei și centre comunitare.

16:07 - După activarea mecanismului de protecţie civilă al UE de către Turcia, mai multe state au oferit ajutor. "25 de echipe de căutare şi salvare se îndreaptă către zonele cele mai afectate din Turcia pentru a-i ajuta pe primii agenţi de intervenţie de pe teren; 11 dintre aceste echipe au ajuns deja. În plus, 2 echipe medicale au fost trimise prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE pentru a le oferi asistenţă medicală de urgenţă persoanelor afectate. În total, ţările europene au oferit 1.185 de salvatori şi 79 de câini de căutare. Aceste cifre ar putea continua să crească”, anunţă Executivul european.

ADVERTISING

15:14 - O înregistrare video cu impact emoţional care circulă pe reţelele sociale arată momentele în care un bebeluş este salvat miraculos din ruinele unei case din Siria, dărâmate de cutremurul devastator. Imaginile arată cum bebeluşul este transportat în siguranţă în braţele unui salvator. Fetiţa a fost salvată la câteva minute după ce s-a născut sub dărâmături. Însă, în timp ce bebeluşul a supravieţuit acestei încercări, mama ei ar fi murit în mod tragic după naştere. Detalii AICI

14:36 - Preşedintele Erdogan a impus stare de urgență timp de trei luni în cele 10 provincii afectate de cutremur, pe care le-a declarat drept zonă de dezastru. Erdogan a mai spus că 70 de țări au oferit ajutor în operațiunile de căutare și salvare și că Turcia va deschide hoteluri din Antalya, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremur. Numărul morților în Turcia a crescut la 3.549 de persoane, ridicând numărul total (cu tot cu victimele din Siria) la 5.151.

14:04 - Poliția din Turcia a reținut patru persoane din cauza unor postări „provocatoare” pe rețelele de socializare. Cei patru indivizi au fost reținuți după ce ofițerii au găsit conturi care împărtășeau „postări provocatoare care urmăreau să creeze frică și panică”.

13:40 - Cele trei cadre didactice repatriate din Adana, Turcia, în urma cutremurelor, au ajuns marţi acasă, la Satu Mare. ”Hotelul nostru a rămas ca prin minune în picioare. Când a început totul, nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo”, a povestit una dintre profesoare. Erika Czumbil, Rebekka Irime şi Holzli Iulia se aflau în oraşul Adana în momentul cutremurului, reprezentând ţara noastră în cadrul unui proiect educaţional, ”Waterguards-Erasmus”.

13:29 - Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a avut o convorbire telefonică rară cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, între cele două ţări existând o serie de tensiuni. Șeful guvernului grec a reiterat "disponibilitatea Atenei de a oferi toată asistenţa suplimentară necesară" după cutremurul devastator de luni. La câteva ore de la producerea seismului, Mitsotakis a dat instrucţiuni ca o misiune de salvare să fie trimisă în Turcia.

13:24 - Ministerul Transporturilor din Turcia a declarat că peste noapte 3.400 de persoane s-au adăpostit în trenuri folosite drept cazare de urgență.

12:32 - Aproximativ 23 de milioane de persoane, inclusiv 1,4 milioane de copii, vor avea probabil de suferit în Turcia şi Siria, în urma cutremurului şi a replicilor sale care au transformat în ruine mii de clădiri, a declarat marţi Adelheid Marschang, ofiţerul superior pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

11:20 - Numărul morților în Turcia și Siria a trecut de 5.000.

11:05 - Imagini filmate cu drona arată distrugeri masive în provincia de frontieră turcă Hatay, acolo unde au fost trimişi salvatorii români. Unele blocuri de locuinţe au căzut cu totul, ca nişte piese de domino, în timp ce alte clădiri din jur au rămas în picioare.

10:30 - Cutremurele au distrus Castelul Gaziantep din Turcia, vechi de peste 2.000 de ani, şi alte situri de patrimoniu. Castelul istoric de piatră, sit istoric şi o atracţie turistică, a fost construit de Imperiul Hitit acum 2.200 de ani. Detalii AICI

10:14 - O aeronavă C27-J Spartan a aterizat marţi la Baza 90 Transport Aerian, având la bord 8 pasageri români şi 2 polonezi repatriaţi din Turcia.

🇷🇴 🇹🇷 📍În jurul orei 01.30 o aeronavă C27-J Spartan a aterizat la Baza 90 Transport Aerian având la bord 8 pasageri români și 2 polonezi repatriați din Turcia. Reamintim faptul că trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române au fost trimise ieri in misiune pentru a transporta personalul și echipamentele destinate acordării sprijinului umanitar în Turcia, în urma cutremurului major care a lovit ieri această țară. În funcție de situația concretă, Forțele Aeriene Române vor fi în măsură să aducă în țară și alți cetățeni care solicită evacuarea din zona afectată de seismul devastator care a lovit Turcia. ➡️Cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.Video: 7 februarie 2023, aterizarea aeronavei C-27J Spartan la Otopeni #Turcia #cutremur #ForțeleAerieneRomâne #ProtecțieCivila #sprijin #Spartan #informare

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Luni, 6 februarie 2023

10:10 - Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, Turcia, a anunțat marți dimineața DSU.

10:02 - Fotbalistul ghanez Christian Atsu a fost scos de sub dărâmături. Jurnalistul turc Yagiz Sabuncuoglu a afirmat că jucătorul este în stare bună, după ce se afla la etajul 9 al unei clădiri care s-a prăbuşit în urma cutremurului devastator de luni dimineaţă.

09:50 - Un incendiu care a izbucnit în portul turc Iskenderun de la Marea Mediterană continua marţi pentru a doua zi la rând. Imaginile transmise de televiziuni arată o coloană de fum negru şi gros care se ridică deasupra unor containere în flăcări, ce s-au răsturnat în urma seriei de cutremure de luni.

09:20 - Sunt peste 4.940 de morţi, mii de răniţi, în timp ce un număr necunoscut de persoane au rămas blocate sub dărâmături.

09:10 - Au avut loc 240 de replici cu magnitudinea de 4 sau mai mare, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite. Replicile se întind pe o distanţă de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie care s-a rupt în sudul Turciei, orientată de la sud-vest la nord-est şi care se întinde de la graniţa cu Siria până în provincia Malatya.

08:30 - Vremea şi amploarea dezastrului creează dificultăţi pentru echipele de ajutorare, potrivit ministrului turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca. El arată că elicopterele nu au putut decola din cauza condiţiilor meteorologice.

08:10 - Peste 20 de luptători care aparțin grupării teroriste Stat Islamic au evadat dintr-o închisoare din Siria în timpul unei revolte produse după cutremurul devastator care a zguduit luni regiunea. Detalii AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇