Cutremurul devastator care a afectat Turcia şi Siria a distrus parţial Castelul Gaziantep, un sit din patrimoniul mondial UNESCO.
Distrugerea acestui castel din epoca romană a ridicat temerea cum că cele două seisme care au avut loc luni ar fi putut deteriora şi alte monumente de neprețuit din Turcia și Siria, zone bogate în patrimoniu cultural.
Imaginile cu castelul Gaziantep, considerat una dintre cele mai bine conservate cetăți din Turcia, arată că părți din zidurile sale de piatră au căzut pe partea laterală a fortului.
Castelul avea 12 turnuri. De-a lungul istoriei, acest loc a fost cucerit și recucerit. Fortificat de romani, castelul a trecut în mâna bizantinilor, după ce Imperiul Roman s-a împărțit în două. Sub împăratul Iustinian I, Castelul Gaziantep a fost extins și renovat.
În 1067, Imperiul Seljuk l-a luat de la bizantini, înainte ca cruciații creștini să preia castelul în 1098. De acolo a trecut la dinastia Ayyubid, care fusese fondată de marele cuceritor kurd Saladin, primul sultan atât al Siriei, cât și al Egiptului, scrie middleeasteye.net.
Au urmat secole de cucerire și recucerire, până când Castelul Gaziantep a fost capturat de Imperiul Otoman în 1516. Inscripțiile de pe castel afirmă că a fost reconstruit în mare parte în 1557, în timpul domniei lui Suleiman Magnificul, care a durat între 1520 și 1566. Protejat de otomani, situl și-a pierdut o mare parte din importanța militară.
În vremuri mai recente, aici s-a înfiinţat Muzeul Panoramic de Apărare și Eroism din Gaziantep, loc care și a atras un număr mare de turişti.
Siria și Turcia sunt considerate leagăne ale civilizației umane și găzduiesc unele dintre cele mai prețioase relicve ale antichității din lume, lăudându-se cu mai multe situri din patrimoniul mondial UNESCO, inclusiv orașul antic Alep, deja devastat de războiul civil sirian.