Cutremurul din Turcia ar trebui să îi sperie pe români? Ce spun experții și de ce replica a fost la fel de tare ca primul seism

Cutremurul din Turcia ar trebui să îi sperie pe români? Ce spun experții și de ce replica a fost la fel de tare ca primul seism

Cum chiar în ziua cutremurului din Turcia s-au produs şi în România 4 seisme mult mai mici, în mai puţin de două ore, întrebarea se pune dacă există vreo legătură.

„Toate cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, mie la sută, pentru că m-am ocupat de asta. Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în Vrancea”, susţine categoric Gheorghe Mărmureanu, seismolog şi director onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, pentru Libertatea.

ADVERTISING

Specialistul a explicat traseul undei seismologice care a produs cutremurul din Turcia.

„Există o falie puternică ce pleacă din zona Armeniei și merge paralel cu partea de nord a Turciei, dar nu se ajunge în Marea Neagră. Istanbulul este afectat, și aici este problema cu această falie. Apoi, se merge mai departe, se traversează Bosforul și se ajunge spre nordul Africii (...)

Să știți că nici cutremurele grecești nu afectează România, chiar dacă și ele sunt activate de partea turcească.

Eu m-am ocupat mulți ani de această zonă, așa că le transmit românilor să stea liniștiți. Vor mai trece mulți ani până la un cutremur cu magnitudinea celui din 1977, estimările arată că nu va fi un astfel de cutremur înainte de 2040”, spune expertul citat.

ADVERTISING

De ce replicile au fost aşa puternice

Neobişnuit la cutremurul de luni dimineaţa din Turcia este că a avut o replică aproape la fel de puternică (7,8 urmat de 7,5).

Chad Myers, meteorolog CNN şi expert în vreme severă, a explicat de ce.

"Întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre epi-linie. Două plăci tectonice masive - cea arabă şi cea eurasiatică - se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei.

De-a lungul acestei linii de falie, pe aproximativ 160 de kilometri dintr-o parte în alta, s-a deplasat pământul. Seismologii se referă la acest eveniment ca la o "falie de alunecare", când plăcile se ating şi, dintr-o dată, alunecă lateral una pe lângă cealaltă", a spus Myers.

ADVERTISING

Într-o astfel de mişcare ca în cazul cutremurului de luni din Turcia, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală. "De ce contează acest lucru? Clădirile nu se vor mai deplasa înainte şi înapoi. Dar apoi, când vin undele secundare şi încep să se producă replici, încep să se mişte înainte şi înapoi", a arătat Myers.

Din cauza naturii acestui eveniment seismic, replicile ar putea dura "săptămâni şi chiar luni de zile", a avertizat un alt meteorolog de la CNN, Karen Maginnis, citat de News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇