Biden trimite, totuși, arme Israelului

Biden trimite, totuși, arme Israelului

Executivul american a notificat Congresul că va efectua un transport de arme către Israel, în valoare de aproximativ un miliard de dolari, au declarat pentru AFP surse apropiate dosarului, la o săptămână după ce Joe Biden a ameninţat că va limita ajutorul militar american pentru aliatul său.

Congresul mai trebuie să aprobe livrarea de arme, a declarat un oficial american, o sursă parlamentară precizând că suma totală este de aproximativ un miliard de dolari.

Potrivit Wall Street Journal, care a publicat în premieră informația, pachetul include 700 de milioane de dolari în muniţie pentru tancuri şi 500 de milioane de dolari în vehicule militare tactice.

ADVERTISING

Acest ajutor face parte din pachetul de 95 de miliarde de dolari aprobat de Congres la finalul lui aprilie ca ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Din suma totală, 13 miliarde de dolari sunt pentru Israel.

Mai multe luni, administraţia Biden a făcut apel la membrii Congresului să aprobe aceste miliarde pentru aliaţii Washingtonului.

Cu toate acestea, la 8 mai, Joe Biden a declarat că "nu va livra" anumite arme Israelului, al cărui principal susţinător militar sunt Statele Unite, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore împotriva Rafah, un avertisment fără precedent din partea Washingtonului.

ADVERTISING

"Dacă va trebui să rămânem singuri, vom rămâne singuri", a spus Netanyahu, în replică la ameninţările americane, în timp ce un purtător de cuvânt al armatei israeliene a afirmat că au "suficiente arme pentru a-şi îndeplini (misiunea) la Rafah".

Marţi dimineaţă, atacuri ale armatei israeliene au vizat diferite zone din Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, un oraş din sudul extrem al teritoriului, unde se înghesuie sute de mii de palestinieni, în marea lor majoritate strămutaţi. Lupte violente au loc în estul oraşului Rafah, la frontiera sudică a Israelului, unde armata a intrat cu tancuri la 7 mai.

ADVERTISING

La Washington, membrii de stânga din Congres ar putea încerca să împiedice acest transport de arme către Israel.

De la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, SUA au făcut publice două vânzări în cadrul aşa-numitei proceduri de "urgenţă" către aliatul său - o procedură care permite un transport direct, ocolind un proces de 30 de zile în Congres. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇