Austria se teme că din cauza restricțiilor va rămâne fără îngrijitoarele din România

Austria se teme că din cauza restricțiilor va rămâne fără îngrijitoarele din România

Carantina de 14 zile impusă românilor de către austrieci, în urma numărului mare de cazuri COVID-19, ridică din nou o problemă binecunoscuta: cea a ingrijitoarelor.

Aproximativ 30.000 de asistente la domiciliu din România lucrează în Austria, scrie publicatia Kurier.at.

De altfel, încă de la începutul pandemiei austriecii se confruntă cu problema intrării și ieșirii îngrijitoarelor românce din țară, mai ales că jumătate din cele aproximativ 60.000 de asistente din Austria provin din țara noastră.

Ștefanie Zollner-Rieger, de la organizația Caritas, spune că atât printre îngrijitoare, cât și printre rudele celor care se află în grija lor există o mare incertitudine.

ADVERTISING

Aceștia se tem și că ar putea exista riscul să revină situația din lunile martie și aprilie, când româncele nu au mai putut intra în Austria din cauză că nu puteau tranzita Ungaria.

”Ar fi trebuit luate măsuri din timp, să nu se mai întâmple ca îngrijitorii să fie blocați în țările lor, fără venituri”, a spus Ștefanie Zollner-Rieger.

Focar de coronavirus și printre românii din Austria: 99 de cazuri, anunțate în 24 de ore

Organizațiile care reprezintă asistenții medicali spun că autoritățile trebuie să asigure transportul lor pe coridorul de călătorie special pentru îngrijitoarele românce în luna aprilie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta a fost însă închis în luna mai, după ce reprezentanții Camerei de Comerț din Austria au spus că ”datorită reglementărilor de călătorie ale guvernului român, acum relaxate pentru zboruri charter sau autobuze, nu mai este necesară continuarea coridorului de tren”.

14 zile de carantină pentru românii care intră în Austria

Austria a emis miercuri avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, după înrăutăţirea situaţiei legate de COVID-19.

Astfel, orice persoană care soseşte din aceste trei state trebuie să fie plasată timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ care să nu fie mai vechi de 4 zile.

ADVERTISING

Lista țărilor europene care au impus restricții de călătorie pentru români

Cei care nu respectată măsura autoizolării pot fi amendați cu până la 1.450 de euro.

De asemenea, au fost suplimentate măsurile de control la frontierele Austriei cu Ungaria şi Slovenia. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇