Triumful Luminii, celebrat într-o atmosferă vibrantă la Gala Hanukkah 2023. In Solidarity with Israel #BringThemHome

Triumful Luminii, celebrat într-o atmosferă vibrantă la Gala Hanukkah 2023. In Solidarity with Israel #BringThemHome

Marți seară, 28 noiembrie 2023, Opera Națională București a găzduit cea de-a 22-a ediție a Galei Hanukkah. Evenimentul a adus împreună, într-un cadru festiv, personalități ale lumii politice și diplomatice, alături de reprezentanți de marcă ai societății românești, elevi, părinți și profesori ai Complexului Educațional Laude-Reut, membri ai Laude-Reut Board of Trustees.

Gala, desfășurată sub sloganul #BringThemHome, a adus în prim-plan solidaritatea față de Statul Israel și preocuparea pentru reîntregirea familiilor israeliene ai căror membri au fost luați ostatici pe data de 7 octombrie. Au fost prezenți la eveniment invitați de seamă, printre care s-au numărat doamna Ligia Deca – Ministrul Educației, Nicolae Ciucă – Președintele Senatului României, domnul senator Titus Corlățean, domnul Mihai Ghigiu, Șef al Cancelariei Primului Ministru și Primarul General al Capitalei, domnul Nicușor Dan.

ADVERTISING

Gazdele serii au fost E.S. domnul Reuven Azar, ambasadorul Statului Israel în România, doamna Tova Ben Nun-Cherbis, președinte și fondator al Fundației Reut (fosta Fundație Ronald S. Lauder România), al Fundației Magna cum Laude-Reut și al Complexului Educațional Lauder-Reut, promotoare a excelenței în învățământul preuniversitar românesc de peste 26 de ani.

Momentul solemn al serii a fost aprinderea lumânărilor de Hanukkah, simbol al miracolului milenar al victoriei luminii asupra întunericului, aducând speranța unui nou început în viețile tuturor. La ceremonie au participat oficialitățile române, împreună cu invitații speciali din Israel prezenți la eveniment. 

Domnul Mihai Ghigiu a adus mesajul primului ministru, Marcel Ciolacu, adresat în special tinerilor: “Sărbătoarea Hanukkah este un prilej de reflecție pentru societățile civilizate aliniate la standardele democrației și ale drepturilor omului. Este un prilej de a conștientiza cât de importante sunt pacea și dialogul intercultural. Celebrarea Hanukkah nu poate fi depășită de amintirea trecutului sumbru al Holocaustului. Aș vrea ca noile generații să nu uite niciodată valorile umaniste și toleranța. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, este un moment în care gândurile noastre se îndreaptă către cei care luptă împotriva terorismului și pentru eliberarea celor răpiți.

Ne dorim că după înfrângerea amenințării teroriste, drumul către un proces de pace să fie deschis între israelieni și arabi.

România rămâne un partener sincer al Israleului cât și un susținător activ al procesului pentru pace în Orientul Mijlociu.

Este deja o tradiție să fim alături în acest moment special alături de Complexul Educațional Laude-Reut, o instituție de învățământ, ale cărei standarde rămân un reper în peisajul educațional românesc. Sunteți o sursa de inspirație pentru elevi și vă suntem recunoscători pentru tot impactul pe care îl aveți în formarea lor.”

Cu aproape 1000 de invitați prezenți, evenimentul a fost și o ocazie de a onora excelența în educație. Olimpicii Laude-Reut au fost premiați de către doamna Ligia Deca.

Referindu-se la celebrarea sărbătorii de Hanukkah alături de reprezentanții generației de viitor ai Complexului Educațional Laude-Reut, doamna ministru Ligia Deca a transmis un mesaj emoționant: „Lumina este izvor de credință și de optimism. Este încredere în viitor. Este menirea educației. Este sclipirea din ochii copiilor pe care am avut bucuria să-i cunosc în această seară. Este strălucirea din privirea tuturor copiilor. 

ADVERTISING

Am luat parte, astăzi, la sărbătoarea unei tradiții străvechi a poporului evreu, Hanukkah Gala 2023, prilej cu care au fost premiați și elevii cu performanțe deosebite ai Complexului Educațional Laude-Reut. 

Prezența la acest eveniment poartă, însă, și o altă semnificație – solidaritatea mea cu poporul evreu și statul Israel, în fața atrocităților cărora, din nefericire, le suntem martori chiar și astăzi. 

Avem nevoie să educăm viitoarele generații în spiritul toleranței, al combaterii oricăror manifestări care pot încălca drepturile omului și al cunoașterii adevărului istoric. 

În calitatea mea de ministru al educației, cred cu tărie în rolul școlii de a transmite generațiilor prezente și viitoare respectul pentru valorile fundamentale ale umanității.” 

Toți cei 115 elevi cu rezultate deosebite au primit din partea Băncii Naționale Române, prin bunăvoința domnului Matei Șerban, director al Direcției Relații Internaționale al Băncii Naționale Române, un cadou special, albumul filatelic dedicat arhitecturii BNR.

Evenimentul a fost onorat de prezența a doi invitați veniți special din Israel, Miriam Peretz și Doron Lipstein. Miriam Peretz, deținătoare a Premiului Israel din 2018 pentru întreaga carieră educațională, a pierdut doi dintre fiii săi în timpul serviciului militar în Forțele de Apărare a Israelului. Doron Lipstein, fratele lui Ofir Lipstein, printre primii uciși în atacul din dimineața tragicei zile de 7 octombrie, a adus un omagiu memoriei acestuia, exprimând speranța că sufletele celor pierduți să-și găsească odihna în pace.

Invitat special din Israel, cantorul șef al Forțelor de Apărare Israeliene, locotenent colonel Shai Abramson, a transmis un mesaj de pace și speranță prin recitalul său impresionant, într-un concert extraordinar, alături de orchestra Operei Naționale, sub bagheta maestrului Ofir Sobol.

A fost o seară specială, cu momentele muzicale de înaltă ținută, pline de emoție, susținute de către orchestra și corul Operei Naționale București, alături de corul de copii al Complexului Educațional Laude-Reut, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, manager al Operei Naționale și a dirijorului Ethan Schmeisser.

Gala Hanukkah 2023 a fost nu doar o celebrare a tradițiilor, ci și un moment special de solidaritate și comemorare, subliniind importanța luminii, unitații și prieteniei în aceste vremuri în care speranța este un dar prețios.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇