Rezultatul neașteptat al unui studiu: Ce decor e bine să folosești pe Zoom ca să inspiri încredere

Rezultatul neașteptat al unui studiu: Ce decor e bine să folosești pe Zoom ca să inspiri încredere

Ceea ce se vede în spatele tău în timpul unui apel video pe Zoom influențează major modul în care ești perceput de către interlocutori, arată experții.

Dacă vrei să inspiri mai multă încredere în timpul unei ședințe video, trebuie să ai niște flori sau cărți așezate strategic în spatele tău, indică un studiu recent care a analizat preferințele oamenilor în privința decorurilor de pe Zoom, relatează CNN.

Cercetătorii de la Universitatea Durham din Marea Britanie au căutat să afle modul în care interacțiunea online ne afectează prima impresie și părerile pe care ni le formăm. Rezultatele au fost publicate miercuri în jurnalul științific Plos One.

ADVERTISING

Autorii au folosit 72 de imagini cu 36 de adulți dintr-o bază de date, fiecare fiind fotografiat cu o expresie fericită și una neutră. Acestea au fost plasate apoi pe diferite decoruri și încadrate cu o margine Zoom pentru a simula experiența unei conferințe video.

Cele șase decoruri selectate au fost:

  • casă (living)
  • decor casnic blurat
  • bibliotecă
  • flori
  • perete gol
  • decor virtual (o morsă în fața unui aisberg)

Cei 167 de participanți, cu vârste cuprinse între 19 și 68 de ani, au fost rugați să completeze un chestionar online despre cât de încredere păreau persoanele din fiecare cadru.

Oamenii care aveau în spate flori și cărți au fost considerați cei mai de încredere, iar cei cu decor virtual au avut cea mai mică rată de încredere și competență. Potrivit autorilor, persoanele care sunt capabile să îngrijească niște flori sau au o bibliotecă transmit că încearcă să se îmbunătățească.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Paddy Ross, conducătorul studiului și profesor asociat de psihologie la Universitatea Durham, a spus că un decor video ales cu grijă pare să fie "noua ținută de serviciu". "În timp ce pentru un interviu de angajare trebuia să te gândești la ce porți și la cum arăți, acum se pune accent pe mediul din fundal, a explicat el.

Cercetătorii au mai descoperit că, în general, dacă zâmbești pari mai de încredere și mai competent, indiferent de decorul ales. Totodată, femeile par mai de încredere în orice decor de pe Zoom.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇