Revenire spectaculoasă a apetitului românilor pentru investiții financiare. Secretul maximelor de la Bursă

Revenire spectaculoasă a apetitului românilor pentru investiții financiare. Secretul maximelor de la Bursă

Apetitul persoanelor fizice pentru investiții financiare a început anul cu o revenire puternică, atât ca urmare a creșterii disponibilităților, cât și a creșterii atractivității instrumentelor de economisire-investiție.

Românii au plasat net (plasamente minus retrageri) peste 402 milioane de lei în fondurile de investiții mutuale, în ianuarie – ceea ce înseamnă, într-o singură lună, sau cât 41% din tot anul trecut, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

Sunt peste 605.100 de investitori în fondurile mutuale românești, adică mai numeroși cu peste 31% decât erau la începutul lui 2023 și au o avere netă (active minus comisioane de administrare) de 20,9 miliarde de lei.

ADVERTISING

De asemenea, maximele istorice ale indicilor Bursei de Valori București (BVB) se succed săptămânal și exercită o atracție la care investitorii individuali rezistă cu greu. Cei cu portofolii mai mici de 20.000 de euro au devenit mai numeroși cu 5% în trimestrul trecut, ajungând la peste 123.400 la 31 decembrie.

La rândul lor, fondurile de pensii private facultative au atras peste 100.500 de noi investitori (+16%) de la începutul anului trecut și au înregistrat o creștere de 29% a activelor totale, până la mai mult de 4,87 miliarde de lei (aceasta și ca urmare profitabilității plasamentelor). Trebuie notat, totuși, că numai 56.500 de investitori și-au și virat contribuțiile în februarie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Semnele apetitului pentru investiții sunt clare și la capitolul titlurilor de stat pentru populație și la depozitele bancare la termen.

Statul vinde bine și la dobânzi real negative

Tot mai atractive au devenit și titlurile de stat dedicate populației. Ministerul Finanțelor (MF) a atras 844 milioane de lei şi 190 milioane de euro doar prin cinci emisiuni de titluri de stat pentru populație din seria FIDELIS, derulate în cadrul primei oferte publice din acest an.

Trebuie precizat că seria Fidelis este relativ exclusivistă, plasamentul minim fiind de 5.000 de lei, sau 1.000 de euro, pentru că titlurile sunt listate la Bursă și pachete mai mici ar fi descurajatoare pentru tipul de investitori specifici acesteia.

ADVERTISING

O anumită relevanță pentru o parte din investitorii din acest segment o are și informația că donatorii de sânge au cumpărat titluri de stat Fidelis în valoare de peste 135 milioane de lei.

Citeşte integral analiza Revenire spectaculoasă a apetitului românilor pentru economisire-investiții financiare. Secretul maximelor de la Bursă pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇