2023 - an record pentru investiții care au primit 8 miliarde de euro în plus față de 2022. Fondurile UE au ridicat infrastructura și economia

2023 - an record pentru investiții care au primit 8 miliarde de euro în plus față de 2022. Fondurile UE au ridicat infrastructura și economia
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Investițiile nete realizate în economia națională în 2023 au însumat 189,34 miliarde de lei, în creștere cu 16,6%, comparativ cu anul 2022, conform Institutului Național de Statistică.

Anul 2023 marchează cea mai mare valoare a investițiilor din istoria post-decembristă, 38,3 miliarde euro, cu 8 miliarde euro mai mult decât în 2022, ajungând să reprezinte 12% din PIB.

Creșterea s-a datorat în primul rând sectorului de construcții, care a beneficiat de cele mai mari alocări atât de la buget, cât mai ales din fonduri europene – aici prevalând investițiile inginerești, adică infrastructura de transport.

ADVERTISING

Investiţiile, pe ramuri: infrastructura de transport, la apogeu – industria se târâie

Valoarea activităților de construcții a ajuns să reprezinte 39,5% din totalul investițiilor, pe fondul accelerării lucrărilor de infrastructură.

În ultimii cinci ani se constată o scădere a ponderii industriei în total investiții nete, de la 28,2% în 2019, la 22,3% în 2023.

Vestea bună e avansul cu 2,3 puncte procentuale din 2023 comparativ cu anul precedent.

Și în structură, se observă scăderea investițiilor în utilaje, inclusiv mijloace de transport, care în cinci ani au pierdut aproape 7%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Adevărata creștere s-a înregistrat pentru construcțiile noi, care au ajuns să reprezintă în 2023 peste 60% din total.

Creșterea puternică a investițiilor în 2023, până la aproape 190 de miliarde de lei, s-a datorat companiilor private, cu capital românesc sau străin, și majorării absorbției de fonduri europene, care aproape s-au dublat față de 2022, de la 37,2 la 62 miliarde de lei.

Finanțările din fondurile europene se văd în lucrările de construcții noi, pentru dezvoltarea infrastructurii în principal, care au atras cel mai mare volum de investiții, totalizând 114,22 miliarde de lei, peste 60% din total.

ADVERTISING

Citeşte integral analiza Anul record al investițiilor: în 2023, fondurile UE au ridicat infrastructura și economia. Distribuția pe sectoare pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇