Ordonanța pentru reducerea facturilor la energie a fost finalizată. Prevede plafonări sau compensări pentru toţi clienţii

Ordonanța pentru reducerea facturilor la energie a fost finalizată. Prevede plafonări sau compensări pentru toţi clienţii

Ordonanța de urgență care prevede o nouă schemă de ajutor pentru reducerea facturilor la curent și gaze a fost finalizată și pusă în dezbatere publică, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit documentului, pentru clienţii casnici se prevede acordarea unei compensaţii de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar.

Pragul de consum până la care se acordă compensarea crește la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 (adică 300 metri cubi lunar), de la 1.000 de metri cubi, anterior.

ADVERTISING

Totodată, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022, preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii non-casnici, după cum urmează:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

Ordonanța de urgență urmează să fie aprobată de Guvern săptămâna viitoare.

Luni seara, după o întâlnire cu coaliția de guvernare, premierul Nicolae Ciucă a anunțat noile măsuri pe care le va lua Guvernul în vederea reducerii prețurilor la facturile la energie.

ADVERTISING

Citește, integral, proiectul ordonanței de urgență.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇