Noi măsuri pentru reducerea facturilor la energie: Plafonul la curent şi gaz va scădea, crește limita de consum

Noi măsuri pentru reducerea facturilor la energie: Plafonul la curent şi gaz va scădea, crește limita de consum

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, noile măsuri pe care le va lua Guvernul în vederea reducerii prețurilor la facturile la energie.

Astfel, spune el, va fi adoptată o ordonanță de urgență prin care la gaz plafonul scade de la 0,37 la 0,31 lei/kw, iar limita de consum pentru 5 luni va crește de la 1.000 la 1.500 kw. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per kw.

Pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici și industria alimentară se va asigura un preț de 0,36 lei per kw.

ADVERTISING

La energia electrică, plafonul scade de la 1 leu/kw oră la 0,8 lei/kw oră, iar limita consumului crește de la 300 la 500 de kw, ceea ce înseamnă 0,68 bani/kw pentru consumatorul casnic, a subliniat Nicolae Ciucă.

Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici va fi plafonat preţul la 1 leu/kW.

Măsura se va aplica de la 1 februarie până la 31 martie și va avea un impact de aproximativ 3 miliarde de lei, a adăugat premierul.

Peste un milion de facturi vor fi refăcute

Totodatăm premirul a annunțat că toate facturie emise greșit vor fi refăcute, iar clienții nu vor plăti penalități. Potrivit acestuia, este vorba despre peste un milion de facturi.

ADVERTISING

”În același timp am luat decizia ca toate facturile emise greșit să fie stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați și penalizați. Cifra a depășit un milion de facturi greșite.

În acest moment, a rămas ca mâine dimineață să avem o discuție cu furnizorii și distribuitorii”, a explicat Nicolae Ciucă.

Declarație de presă susținută de Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă

Declarație de presă susținută de Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Luni, 17 ianuarie 2022

Comandamentul pentru Energie creat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat luni că a finalizat alte 22 de acțiuni de control la companii furnizoare de energie electrică și gaze naturale.

ADVERTISING

Comisarii ANPC au aplicat alte 10 amenzi contravenționale în valoare de 195.000 lei, la care s-a adăugat și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇