Comandamentul pentru Energie creat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat luni că a finalizat alte 22 de acțiuni de control la companii furnizoare de energie electrică și gaze naturale.
Comisarii ANPC au aplicat alte 10 amenzi contravenționale în valoare de 195.000 lei, la care s-a adăugat și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.
Dintre cele mai importante abateri constatate în timpul verificărilor, au fost:
- nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG 118/2021 începând cu 01.11.2021;
- furnizarea de energie electrică, fără licență;
- nerespectarea termenului de facturare și facturarea coasată pe două luni;
- informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea;
- contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate;
- practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.
Comandamentul pentru Energie își continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.
Ciucă, întâlnire cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor de energie
În acest context, premierul Nicolae Ciucă a programată, marți, la ora 09:00, o întâlnire cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor de energie. Întrevederea va avea loc după ce liderii coaliției ar putea stabili, luni, măsurile pe care le va lua Guvernul pentru a atenua efectele crizei provocate de creșterea prețurilor la energie.
O întâlnire între membrii coaliției de guvernare pe tema măsurilor din domeniul energiei a început la ora 17:00. În cadrul ședinței ar putea fi stabilite măsurile pe care le va lua Guvernul Ciucă pentru a atenua efectele crizei provocate de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze.
Săptămâna trecută premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vor fi elaborate noi scheme de sprijin pentru consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.
Zilele trecute, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că poate fi redus TVA-ul nu doar la energie, ci şi la gaze naturale, şi nu la 1 aprilie, ci de la 1 februarie.
„Este evident că suntem într-o plină criză. Cred că lumea nu mai aşteaptă dispute la televizor sau să ne dăm cu părerea la televizor. Aşteaptă de la această coaliţie, care are o majoritate confortabilă în Parlamentul României, soluţii. Nu pe 1 aprilie. Le aşteaptă de îndată. În afară de persoanele vulnerabile, până la urmă sunt afectaţi toţi românii. Noi vorbim aici şi de industria românească şi de producţie şi cât de productiv mai suntem la aceste preţuri. Vreau să vă reamintesc că există legea 21/1996, unde avem cadrul legal pentru reglementarea marjei de profit de la furnizori şi producători pentru 6 luni.
În împrejurări excepţionale, precum situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţului. Nu mai trebuie ca şi miniştrii, indiferent ce funcţie în guvern ocupă aceşti miniştri, să apără la televizor şi să găsim explicaţii (...). Vorbim acum de România. Trece printr-o perioadă foarte complicată şi vorbim de industria românească, atât cât a rămas din ea după 30 de ani de la revoluţie”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a mai spus că solicită organizarea unei şedinţe a Consiliului Superior de Apărare a Ţării pentru rezolvarea problemelor din energie.