Soluții pentru facturile umflate la energie, pe masa Guvernului: Plafonarea prețurilor pentru un an, TVA 5% și compensare 75% la gaze... dacă ne ține plapuma

Soluții pentru facturile umflate la energie, pe masa Guvernului: Plafonarea prețurilor pentru un an, TVA 5% și compensare 75% la gaze... dacă ne ține plapuma

Guvernanții s-au întâlnit, joi, cu reprezentanți ai sindicatelor și ai patronatelor, pentru a găsi soluții pentru combaterea creșterii preţurilor la energie electrică şi gaze, care se traduc în facturi uriașe pentru populație, dar și pentru companii, riscând să blocheze economia și să-i ruineze pe consumatorii casnici.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, i-a propus premierului Ciucă plafonarea preţurilor la nivelul celor din decembrie 2020, măsură care a fost agreată și de patronate și care ar urma să fie analizată și de Guvern.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că s-au înțeles să scadă TVA la 5%, de la 1 aprilie, iar în privința compensării facturilor așteaptă de la ministrul Finanțelor să vadă dacă poate crește procentul, de la 33% la 50% sau chiar la 75%, în funcție de cât poate suporta bugetul de stat.

„Noi am propus să se stabilească astfel încât toate preţurile, şi pentru operatori economici şi pentru casnici, să fie cele din decembrie 2020, atât la energie electrică cât şi la gaz. (…) Bulversarea a plecat de la liberalizare, de la lipsa unor reglementări clare legate de acest lucru, de la neaplicarea chiar a unor legislaţii în funcţie astăzi, de la lipsa de control şi monitorizarea sistemului”, a declarat Bogdan Hossu, după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, de la Palatul Victoria.

El a adăugat că premierul a spus că va analiza această propunere, cu care şi reprezentanţii patronatelor au fost de acord.

„Conform articolului 4 din Legea Consiliului Concurenţei, se poate plafona preţul la un anumit nivel.

Noi am cerut plafonarea temporară, care rezolvă inclusiv stoparea alergării cetăţeanului după diferite reclamaţii (…) Temporar înseamnă cel puţin 6 luni, dar după mine cel mai bine ar fi un an de zile, până la 1 ianuarie anul viitor, timp în care se poate lucra să existe şi actele normative în Parlament”, a afirmat Hossu.

Soluții ar fi, dar să le suporte și bugetul

Pe de altă marte, Ministerul Energiei ar vrea să crească de la 33% la 50% sau mai mult nivelul de compensare a preţului gazelor, dar aşteaptă un răspuns de la Finanțe cu privire la cât poate suporta bugetul de stat, a afirmat, joi, ministrul Virgil Popescu.

„Am discutat în Guvern ce vom face după 1 aprilie. Sunt mai multe scenarii. Ne-am înţeles cu toţii în privinţa scăderii TVA la 5%. Acum ministrul Finanţelor trebuie să ne spună spaţiul fiscal, cam cât e plapuma. De exemplu, eu vreau să spun că nu mai vreau să compensez 33% şi să măresc compensarea la 50% şi preţul să fie şi mai mic, dar vreau să-mi spună ministrul Finanţelor dacă pot.

Eu vreau să ridic compensarea la 50%, asta mi se pare mie ca să putem să dăm mai mult. Poate chiar 75%, să ducem preţurile şi mai jos”, a spus Popescu.

El consideră că sumele necesare există în buget, din dividendele companiilor de stat din energie.

„Dividendele date de Hidroelectrica sunt de 4 miliarde de lei, iar veniturile suplimentare ale Romgaz şi redevenţa va fi de 5 miliarde de lei, faţă de 700 de milioane de lei anul trecut, deci bani ar exista. Aceşti bani vin la bugetul de stat şi ar putea să se întoarcă nu doar la persoanele fizice, ci şi la firme”, a mai spus ministrul Energiei.

De asemenea, Popescu a acuzat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie că ar favoriza furnizorii de energie.

„Am o relaţie foarte bună cu preşedintele ANRE, discutăm, să nu se înţeleagă greşit. Dar acolo, în spate, se pare că, de-a lungul timpului, pentru că sunt oamenii foarte vechi, s-au făcut diverse încrengături care nu se mai dezlipesc.

Să nu uităm că am mai avut discuţii când a fost cu liberalizarea în decembrie, ianuarie. Ne-am pus la masă cu Consiliul Concurenţei şi au fost discuţii. Noi am solicitat atunci ca tuturor clienţilor să le vină automat cea mai bună ofertă din piaţă, dacă vă aduceţi aminte. Asta am vrut. Ei bine, nu! Tot din eşalonul doi al ANRE s-a spus "Nu se poate aşa face". Chiar cineva a adăugat: "Păi pierd furnizorii". Păi asta e problema noastră?”, a precizat oficialul guvernamental.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇