Alerte MAE: Ploi şi ninsori în Bulgaria, cod roşu de furtună în Grecia

Alerte MAE: Ploi şi ninsori în Bulgaria, cod roşu de furtună în Grecia

Vremea se anunţă deloc prietenoasă cu sud-estul Europei. După ce ANM a emis cod galben şi portocaliu de ploi torenţiale pentru ţara noastră, a venit rândul MAE să transmită două alerte de călătorie pentru Bulgaria şi Grecia. Mai exact, la sud de Dunăre e cod portocaliu pentru precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare, iar în Grecia cod roşu de furtuni.

În conformitate cu datele transmise de Institutul bulgar de Meteorologie şi Hidrologie, joi şi vineri o parte însemnată a teritoriului bulgar va fi afectată de precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare, fiind emise coduri de atenţionare meteorologică. Astfel, este cod portocaliu de ploi şi ninsoare pentru regiunile Kiustendil, Pernik, Sofia – regiune şi capitala Sofia.

De asemenea, este cod portocaliu de ploaie pentru regiunile Blagoevgrad, Pazardjik, Smolyan, Kârdjali, Plovdiv, Gabrovo şi Loveci.

A fost emis şi un cod galben de ploaie pentru regiunile Montana, Vraţa, Pleven, Veliko Târnovo, Stara Zagora, Ruse, Tărgovişte, Sliven, Şumen, Razgrad, Silistra, Haskovo şi Yambol.

Autorităţile bulgare recomandă urmărirea cu atenţie a evoluţiei meteorologice din zonele respective, adaptarea vitezei la condiţiile de trafic şi respectarea cu stricteţe a semnalizărilor rutiere temporare şi a indicaţiilor/ semnalelor organelor de control aflate la faţa locului.

ADVERTISING

Pe perioada instituirii codurilor meteo e posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

* cu privire la starea vremii - pe site-ul www.weather.bg

* cu privire la starea actuală a drumurilor - pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop

* cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Bulgaria - www.customs.bg

* cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL - pe site-ul www.bgtoll.bg

* cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare - pe site-ul www.mvr.bg.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

ADVERTISING

MAE recomandă consultarea paginilor de internet www.mae.ro/node/51904, sofia.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteolaram.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Cod roşu în Grecia

Pe de altă parte, în Grecia, în mai multe regiuni, este risc mare de producere a unor furtuni.

MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că Serviciul elen de Meteorologie (EMY) a emis un cod roșu cu privire la apariția unor fenomene meteo extreme: deteriorarea rapidă a condițiilor meteo, temperaturi scăzute cu până la 7 grade Celsius, furtuni puternice însoțite de precipitații și, pe alocuri, grindină și intensificări ale vântului - până la gradul 9 pe scara Beaufort.

ADVERTISING

Frontul de aer depresionar își va face simțită prezența în intervalul 14-16 octombrie 2021, după cum urmează:

- Joi, 14 octombrie și vineri, 15 octombrie 2021: fenomenele meteo vor afecta inclusiv insulele din Marea Ionică, sudul Mării Egee, vestul regiunilor Epir, Macedonia, cuprinzând treptat tot teritoriul Greciei

- Sâmbătă, 16 octombrie 2021: ploile puternice și furtunile vor afecta în special zona de est a țării, dar fenomenele vor slăbi treptat în intensitate începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, 17 octombrie 2021.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106710035) și Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cine se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă are la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (+306978996222) și Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇