Scandal în handbalul masculin după umilința suferită de România în preliminariile EURO 2022

Scandal în handbalul masculin după umilința suferită de România în preliminariile EURO 2022

Fostul handbalist Vasile Stângă, dublu medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice cu naţionala României în 1980 şi 1984, a declarat, luni, pentru Agerpres, că în urma înfrângerii umilitoare a primei reprezentative cu Kosovo, din preliminariile EURO 2022, primul care trebuie să demisioneze din funcţie este preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu.

„Ca orice om de onoare, şi am văzut şi în alte părţi, pentru rezultate foarte, foarte slabe, primul care trebuie să demisioneze este Dedu. Fără niciun fel de discuţie. Păi dacă săptămâna viitoare nu ne calificăm cu fetele la Olimpiadă atunci ar trebui organizată urgent o Adunare Generală în care să i se ceară oficial demisia. Şi nu numai lui, ci întregului Consiliu de Administraţie, întregului Biroul Federal, toată lumea să plece. E evident că managementul nu funcţionează, e foarte slab. Atât a ştiut, să pună taxe uriaşe la cluburi pentru a le împovăra. Probabil ca să îşi facă ei salariile cât mai mari. În rest nu s-a făcut nimic, nimic, nimic”, a afirmat Stângă.

ADVERTISING

El a catalogat drept "o umilinţă şi o ruşine" înfrângerea de duminică seara în faţa selecţionatei Kosovo.

"Este cea mai mare umilinţă a handbalului românesc. Să pierzi contra unei echipe de abia înfiinţate, cu jucători care evoluează în liga a doua din Elveţia sau în campionatul din Kosovo ... e o umilinţă şi o ruşine pentru handbalul românesc. Sincer, nu mă aşteptam să ajungem chiar aşa de rău. Dar aşa cum e conducătorul federaţiei, aşa e şi handbalul", a spus fostul internaţional, acum în vârstă de 64 de ani.

"Buba este unitară la felul cum s-a condus federaţia, la modul în care nu s-au luat măsurile care trebuiau de două mandate de când e domnul Dedu pentru revitalizarea handbalului juvenil şi a infrastructurii. De două mandate nu s-a făcut nimic, nimic, nimic. Şi atunci cum să revitalizezi handbalul, cum spune el, 'sport naţional'. Hai să fim serioşi cu 'handbalul sport naţional', asta e o lozincă să prostească lumea. Eu spun că principalul vinovat e Dedu, clar. Bineînţeles, cu cei din jurul lui", a adăugat el.

ADVERTISING

Vasile Stângă este sceptic în ceea ce priveşte şansele de calificare ale României la Campionatul European din 2022, chiar dacă mai are nevoie doar de un punct în ultimele două partide, cu Suedia şi Muntenegru.

"Nu ştiu ce să spun, avem cu Suedia acasă şi în deplasare cu Muntenegru. Dar nu ştiu dacă mai avem vreo şansă de calificare. Însă, ştiţi cum e, niciodată să nu îţi pierzi speranţa. Muntenegru dacă în meciul cu noi aliniază echipa lor adevărată, nu avem nicio şansă. Dacă va folosi echipa din meciul precedent cu noi, atunci poate că mai avem ceva-ceva şanse. Iar Suedia este Suedia, vicecampioană mondială, nu cred că îşi permite Suedia să piardă în România", a precizat Stângă.

ADVERTISING

Echipa naţionala masculină de handbal a României a fost învinsă de selecţionata Kosovo, cu 30-25 (16-12), duminică seara, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'' din Bucureşti, în Grupa a 8-a din faza a doua a preliminariilor Campionatului European - EHF EURO 2022.

În clasament, Suedia ocupă primul loc, cu 6 puncte (3 jocuri), urmată de România, 3 puncte (4 j), Kosovo, 3 p (4 j), Muntenegru, 2 p (3 j).

Ultimele meciuri ale României vor avea loc pe 28 aprilie, cu Suedia, la Sibiu, şi pe 2 mai, cu Muntenegru, la Podgorica.

Campionatul European din 2022 va fi cel de-al doilea cu 24 de participante. Campioana en titre, Spania, şi vicecampioana Croaţia sunt deja calificate, la fel şi gazdele Ungaria şi Slovacia. Primele două echipe din fiecare grupă, precum şi cele mai bune patru echipe de pe locul al treilea se vor califica la turneul final.

Ultima participare a naţionalei României la un Campionat European a fost în 1996, la ediţia organizată de Spania, la care prima reprezentativă a încheiat pe poziţia a noua.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇