Naționala masculină de handbal a României are un nou selecționer

Naționala masculină de handbal a României are un nou selecționer

Noul selecţioner al echipei naţionale de handbal masculin a României, Xavier Pascual, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că pentru el acest post reprezintă o mare provocare şi este fericit pentru că a fost numit în această funcţie.

„Este o mare provocare pentru mine să fiu antrenorul echipei naţionale a României. Sunt foarte fericit că sunt la această echipă. Ideea este să facem cantonament în fiecare lună cu jucătorii şi pentru mine este o provocare foarte, foarte importantă în cariera mea”, a spus Pascual în limba română pe care a început să o deprindă de când a fost numit antrenor al echipei Dinamo, în urmă cu câteva luni.

Tehnicianul spaniol a făcut apel la toţi antrenorii şi jucătorii să contribuie la creşterea calităţii jocului echipei naţionale.

"Trebuie să fim foarte clari cu aşteptările noastre, trebuie să ştim unde suntem. În al doilea rând voi încerca să trasez o singură cale pentru toată lumea, pentru jucători, pentru antrenori, pentru toată lumea. Pentru mine este important să ştiţi că nu este echipa mea, nu este echipa preşedintelui, este o echipă a tuturor, este echipa României. De aceea am nevoie de toţi antrenorii, de toţi jucătorii, de fiecare în parte, să lucrăm împreună. Aceasta este cheia prin care echipa naţională să crească. Nu va fi uşor cu siguranţă, dar avem un plan pe care vreau să îl pun în aplicare. Acum lucrăm cu 32 de jucători tineri, dar vreau să văd şi alţi jucători în meciuri. Echipa naţională va fi deschisă pentru toată lumea. Toată lumea trebuie să dea tot ce are mai bun pentru a ajuta echipa pentru că în momentul actual suntem într-o poziţie proastă şi trebuie să muncim. Trebuie să vorbim mai puţin şi să muncim mai mult. Acum am avantajul de a vedea mai multe meciuri, că pot urmări jucătorii şi pot vedea dacă ei pot ajuta echipa naţională", a mai spus spus Pascual.

ADVERTISING

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a afirmat că tehnicianul spaniol va avea un contract valabil pentru trei ani: "Noi cei din handbal suntem bucuroşi că antrenor al echipei naţionale este Xavier Pascual. Este o revenire a lui în această funcţie. Am avut şansa să îl avem în urmă cu doi ani antrenor al echipei naţionale, nu am putut să continuăm acel contract datorită faptului că Barcelona a interzis să aibă activităţi în afara clubului. În momentul de faţă, venind la clubul Dinamo, am reînnodat această colaborare. Contractul lui Pascal va fi unul pe trei ani, cu orizont Jocurile Olimpice. Aşa ne-ar plăcea să semnăm cu toţi antrenorii echipelor naţionale, pe ciclu olimpic. În funcţie de realităţile momentului, atât Federaţia Română de Handbal, cât şi Pascual pot ieşi din contract, după fiecare an în parte. Eu cred că a fost un cumul de factori, în primul rând relaţia pe care noi am avut-o în contractul trecut a fost una corectă din toate punctele de vedere. Pascual are o afinitate pentru România, cunoaşte foarte mulţi oameni din România, are prieteni în România. Aşa că venirea lui Pascal la Dinamo şi la echipa naţională nu este o întâmplare".

ADVERTISING

Oficialul FRH a precizat că obiectivul tehnicianului spaniol este calificarea la Jocurile Olimpice.

"Obiectivul este performanţa, scriptic ne dorim să ajungem la Jocurile Olimpice, practic ne dorim să beneficiem cât putem de mult de ştiinţa pe care el o aduce. El nu vine ca un simplu antrenor, el aduce un sistem şi încercăm să profităm cât putem să aliniem handbalul masculin la realitatea handbalului mondial. Venirea lui nu are impact doar asupra pregătirii fizice şi tehnico-tactice, are un impact major asupra administraţiei în sine, are cerinţe foarte clare, iar noi trebuie să ne aliniem în aşa fel încât cerinţele să fie îndeplinite. Eu cred că avem foarte multe de învăţat şi nu îl ridic în slăvi. Este un sistem care, ghici ce, dă roade. Şi atunci o să încercăm să ne apropiem cât putem. Începând de astăzi intră în execuţie un proiect dezvoltat de Pascual şi aprobat de Consiliul de Administraţie în care în fiecare lună antrenorul echipei naţionale se va întâlni cu jucătorii selecţionabili, în marea majoritate cei tineri, pentru a le da de lucru pe perioada dintre cantonamente, atunci când sunt la echipele de club. Ăsta a fost şi motivul pentru care la băieţi s-a renunţat la play-off, pentru a ajuta echipa naţională să crească. Iar în al doilea proiect, începând de astăzi, toţi antrenorii echipelor naţionale, de la toate nivelurile, sunt aici şi vor alcătui planul de pregătire anual, în funcţie de obiectivele pe care le avem. Dacă vrem să creştem ca handbal naţional prin echipa naţională, toţi trebuie să pună umărul şi să vorbească aceeaşi limbă".

ADVERTISING

În cadrul conferinţei de presă, Alexandru Dedu şi Xavier Pascual, care s-a prezentat cu o mână în gips la conferinţa de presă, au semnat contractul dintre federaţie şi tehnicianul spaniol.

Pascual, care o pregăteşte din acest sezon şi pe Dinamo Bucureşti, a mai fost selecţioner al României în perioada 2016-2018.

Xavi Pascual îl înlocuieşte la cârma naţionalei pe Rareş Fortuneanu, al cărui mandat s-a încheiat în mai, după ratarea calificării la Campionatul European - EHF EURO 2022.

Xavi Pascual (53 de ani) are o carieră remarcabilă, derulată integral la gigantul FC Barcelona, cu care a câştigat tot ce se putea câştiga.

Născut pe 8 martie 1968, chiar la Barcelona, Xavi Pascual a fost handbalist până în 2006, evoluând pe postul de portar. Două sezoane (1986-1987 şi 1988-1989) a îmbrăcat tricoul blaugrana.

Din 2006 şi-a început cariera de antrenor la Barca, responsabil mai întâi cu pregătirea portarilor, apoi ca antrenor secund. Pe 9 februarie 2009, Pasqui a preluat funcţia de antrenor principal la FC Barcelona, când clubul catalan a decis să îl înlocuiască pe Manolo Cadenas.

În 12 ani de activitate la cel mai înalt nivel, lucrând cu mulţi dintre marii jucători ai lumii, Xavi Pascual a cucerit toate trofeele posibile. Recordul l-a stabilit în sezonul 2014/2015, când Barcelona, cu el la timonă, a câştigat şapte trofee, inclusiv Liga Campionilor.

În sezonul 2020-2021 al Ligii Campionilor, el a fost declarat cel mai valoros antrenor al competiţiei.

Palmaresul său ca antrenor la FC Barcelona cuprinde 5 titluri de campion mondial al cluburilor, 3 trofee ale Ligii Campionilor, 11 titluri naţionale (Liga ASOBAL), 10 Cupe ale Regelui, 10 Supercupe ale Spaniei, 10 Cupe ale Spaniei, 3 Ligi ale Pirineilor, 8 Supercupe ale Cataloniei. 

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇