Veste proastă pentru Pasajul Doamna Ghica: S-a anulat, din nou, licitația pentru tăblier. Se amână iar finalizarea proiectului?

Veste proastă pentru Pasajul Doamna Ghica: S-a anulat, din nou, licitația pentru tăblier. Se amână iar finalizarea proiectului?

Trustul de Clădiri Metropolitane București (TCMB) SA a anulat pentru a doua oară licitația pentru achiziția tăblierului metalic al Pasajului Doamna Ghica.

De ce s-a ajuns în această situație și ce urmează a explicat pentru Spotmedia.ro directorul companiei municipale, Cristian Hiver.

Prima licitație pentru realizarea și achiziția unui tăblier metalic pentru Pasajul Doamna Ghica a fost lansată în timpul administrației Gabrielei Firea. Și s-a publicat în Sicap pe data de 24 februarie 2020.

La acea procedură au depus oferte 3 societăți: Maeg Costruzioni Spa, Martifel România și Metabet CF S.A.

licitatie-anulata

Licitația respectivă a fost anulată.

ADVERTISING

Spotmedia.ro a solicitat, la acel moment, informații despre modul în care se va realiza acest tăblier metalic. Din păcate, administrația Firea a refuzat să comunice orice informație relevantă cu privire la acest subiect. Și a revenit cu un răspuns sfidător la adresa bucureștenilor, pe care îl regăsiți în imaginea de mai jos.

Firea-lipsa-de-transparenta

Surse din cadrul PMB au transmis, la acel moment, că, de fapt, Trustul de Clădiri Metropolitane voia să își cumpere materiale de construcții și să construiască tăblierul metalic în regie proprie.

Dar abia după ce Nicușor Dan și-a preluat mandatul a acceptat Primăriei Capitalei să ne dea și detalii. Mai exact, ne-a transmis că Trustul își comandase 188 dintre cele 953 de tone de fier de care avea nevoie pentru a realiza tăblierul metalic. Și că de uzinarea fierului urma să se ocupe societatea Sc Baurom Construct SRL.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Până la urmă, PMB a renunțat la realizarea tăblierului metalic prin intermediul acestei metode.

Ulterior – cu o nouă conducere executivă – TCMB a relansat, pe data de 30 iulie 2021, licitația pentru atribuirea de lucrări pentru tăblierul metalic. Dintre cele trei firme care au participat la licitația precedentă pentru tăblierul metalic, a mai depus ofertă doar Meta Bet CF SA.

Dar și această licitație s-a anulat.

anulare-licitatie-tablier-metalic-pasaj-Doamna-Ghi

În aceste condiții, l-am întrebat pe directorul executiv al TCMB SA, Cristian Hiver, de ce e atât de greu de atribuit acest contract. Și dacă există exigențe tehnice pe care firmele care se înscriu la licitație nu reușesc să le îndeplinească.

ADVERTISING

Iată ce ne-a spus directorul TCMB SA.

„Nu este vorba despre chestiuni tehnice aici. Acel tăblier nu este chiar atât de complicat de realizat. Și există firme care îl pot face. Haideți să luăm exemplul Podului Ciurel, unde lucrările la tăblier au fost de mai mare amploare. Și s-au putut realiza.

În cazul nostru, al licitației din acest an pentru tăblierul de la Doamna Ghica, s-au prezentat mai multe firme. Dar numai una a depus ofertă.

La un moment dat, în cadrul procedurii, a fost nevoie să cerem o serie de clarificări. Nu pentru că așa am vrut noi, ci pentru că așa ne cere legea. Iar societatea care a depus ofertă nu ne-a răspuns.

Nu cunosc motivul pentru care nu a răspuns această societate. Așa că – tot potrivit legii – nu aveam altă soluție decât să anulăm procedura. Vă dați seama că pentru noi nu avea cum să fie asta o veste bună.

Eu nu consider că putem face noi, TCMB, acel tăblier. Pentru că e nevoie ca lucrările să fie executate de specialiști în așa ceva. Așa că noi vom relansa licitația.

Trebuie acum să așteptăm niște zile, după cum ne cere legea, ca să se poată depune contestații, dacă vor fi. Și, ulterior, vom relansa licitația.

Vom comunica și cu Primăria, dar și cu piața de profil. Nu pot spune cu siguranță, dar mă gândesc că poate – din cauza istoricului său – Trustul nu prezintă o încredere foarte mare în rândul mediului privat. Or, în acest domeniu, încrederea contează foarte mult.

Așa că vom încerca să o restabilim. Sunt lucruri de care mă voi ocupa, în următoarele săptămâni”, a precizat pentru Spotmedia.ro directorul TCMB SA, Cristian Hiver.

Acesta a mai spus că - atunci când și-a asumat finalizarea lucrărilor la pasajul Doamna Ghica până la sfârșitul anului 2022 – TCMB SA și-a luat și o marjă de siguranță, în privința perioadei de lucrări.

În aceste condiții, Cristin Hiver susține că, la acest moment, speră că nevoia de a anula și de a relansa licitația pentru tăblierul metalic să nu amâne termenul de finalizare.

Potrivit directorului TCMB, societatea se va ține de cuvânt cu privire la finalizarea, în această toamnă, a lucrărilor de la sol, din jurul șanierului.

Cristian Hiver a precizat că astăzi se toarnă asfalt, în preajma pasajului. Și că, în scurt timp, se va finaliza sistematizarea la sol și s-ar putea redeschide traficul, pe lângă șantier, pe toate căile de acces și de ieșire din intersecția Șoselei Colentina cu strada Doamna Ghica.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇