Soluția lui Clotilde Armand pentru rezolvarea problemei gunoaielor în Sectorul 1: Angajarea unei firme de avocatură și o comisie la primărie

Soluția lui Clotilde Armand pentru rezolvarea problemei gunoaielor în Sectorul 1: Angajarea unei firme de avocatură și o comisie la primărie

Consiliul Local Sector 1 a aprobat, în şedinţa de marţi, un proiect privind achiziţia de servicii juridice în litigiile rezultate din derularea raporturilor contractuale cu compania de salubrizare Romprest.

„La ora actuală, avem patru litigii pe Decizia 100 a Curţii de Conturi privind taxarea la indice nelegal şi recuperarea a 94 de milioane de la compania Romprest. E o decizie din 2016 a Curţii de Conturi şi deja atunci era vorba de a recupera 94 de milioane de lei de la Romprest.

Avem nouă litigii pentru executare silită şi avem o somaţie privind neachitarea facturilor din iulie. Acest demers juridic este unul absolut cheie în acţiunea noastră”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Ea a explicat că, în condiţiile în care acest caz presupune competenţe într-un domeniu "extrem de specific", este nevoie de servicii juridice externe.

"Vă propun, fiind un caz foarte specific, foarte dificil, care presupune recuperarea unui prejudiciu şi care presupune competenţe într-un domeniu extrem de specific, e vorba de o delegare de serviciu public, să luăm nişte servicii juridice externe.

ADVERTISING

Noi avem un istoric extrem de dureros în recuperarea de prejudicii, de fapt, nu am recuperat în ultimii 5 ani, 10 ani (...) un prejudiciu", le-a spus Armand consilierilor locali.

Comisie la primărie pentru problema gunoiului

Consiliul Local Sector 1 a mai aprobat, în şedinţa de marţi, un proiect privind constituirea unei comisii mixte de mediere a conflictelor contractuale cu Romprest Servicii SA.

Comisia va fi alcătuită din cinci consilieri locali şi funcţionari publici din cadrul aparatului de specialitate, Poliţiei Locale Sector 1, Direcţiei de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1, ADP Sector 1 şi altor instituţii publice locale şi centrale, cu atribuţii în serviciul public de salubrizare, precum şi din alţi specialişti numiţi prin dispoziţia primarului Sectorului 1.

Potrivit referatului de aprobare a hotărârii, din 27 noiembrie operatorul de salubrizare nu mai ridică depozitele de deşeuri necontrolate, iar de miercuri, 16 decembrie, va sista, potrivit notificărilor pe care le-a transmis, operaţiunile de curăţenie a căilor publice pe mai multe artere de circulaţie.

"Facem această comisie ca să evităm să avem la fiecare două zile o întâlnire pe tema Romprest, facem această comisie mixtă (...) ca să putem să monitorizăm situaţia", a indicat Clotilde Armand.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O treime din bugetul pe tot 2021 s-ar duce la Romprest

Ea a menţionat că o treime din bugetul pe 2021 va merge către Romprest, dacă se menţin facturile la nivelurile actuale.

"Suntem într-un context de nerespectare a clauzelor contractuale faţă de Sectorul 1 şi nerespectarea deciziei Curţii de Conturi din 2016. Soluţiile, în primul rând, pentru agenţi economici un HCL privind reglementarea facturilor pentru agenţii economici, un cost mai mic pentru ei, ce ar însemna pentru noi fără gunoi necontrolat stradal. (...)

Al doilea punct - verificarea facturilor şi penalizarea pentru suprataxare.

Al treilea punct - implementarea normelor europene privind salubrizarea localităţilor şi al patrulea punct - un nou regulament de salubrizare pentru Sectorul 1", a afirmat Armand.

ADVERTISING

În opinia sa, regulamentul va permite adaptarea salubrizării - frecvenţele de spălare, măturare - la nevoile comunităţii.

Potrivit primarului, Romprest emite lunar două facturi - una pentru gunoiul menajer şi una pentru deşeurile necontrolate şi spălarea şi măturarea străzilor.

Clotilde Armand a precizat că s-a luptat să plătească facturile pentru gunoiul menajer, care erau corecte, şi a reuşit, însă facturile pentru deşeurile necontrolate, care conţin şi servicii neprestate, nu sunt plătite din luna iulie.

Potrivit unui document al Direcţiei Juridice a Primăriei Sectorului 1, Romprest a demarat executarea silită împotriva Consiliului Local al Sectorului 1 pentru facturile neachitate. Pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 sunt nouă litigii în care autoritatea locală contestă executarea silită.

De asemenea, luna aceasta, un birou de executor judecătoresc a comunicat Consiliului Local somaţii de plată privind obligaţia de a achita Romprest circa 90 de milioane de lei pentru facturile neachitate.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇