Primarul Clotilde Armand le transmite locuitorilor Sectorului 1 că vor fi amendați cu până la 5.000 de lei, dacă aruncă gunoaie pe stradă. Asta, după o săptămână în care oamenii au făcut deja slalom printre resturi abandonate pe trotuare.
Încă din ultimele zile ale lunii noiembrie, mai mulți locuitori ai Sectorului 1 au constatat că parte dintre gunoaie nu mai erau ridicate.
Pe 2 decembrie, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, printr-o postare pe rețelele de socializare, că se află în conflict cu furnizorul de servicii de salubritate (Romprest - n.red) care ar fi transmis către instituție ”facturi nelegale”, ar fi facturat ”servicii la suprapreț” și ulterior a început să abandoneze ostentativ gunoi pe străzi.
SpotMedia.ro a solicitat informații precise cu privire la această situație de la Primăria Sectorului 1, dar instituția încă nu ne-a răspuns. Dacă o va face, vom reveni cu detalii.
Clotilde Armand a transmis că a dat startul unei campanii voluntare de colectare a gunoiului pe care Romprest nu mai vrea să îl ridice de pe trotuarele din Sectorul 1.
Potrivit lămuririlor oferite în timpul ședinței de Consiliu Local al Sectorului 1 de vineri, 4 decembrie, colectarea voluntară continuă cu sprijinul unor ONG-uri, iar gunoiul este dus la niște centre de sortare.
Întrebarea este: de ce nu mai ridică Romprest gunoiul, în condițiile în care are contract de salubrizare până în 2033 cu Primăria Sectorului 1?
Ei bine, Romprest a transmis – prin intermediul mai multor comunicate de presă postate pe site-ul propriu - că ridică, în continuare, cea mai mare parte a gunoiului din Sectorul 1. Îl lasă pe trotuare doar pe cel depozitat ilegal.
Motivul: Primăria Sectorului 1 are să-i achite societății circa 80 de milioane de lei. Și nu plătește, din cauză că noua administrație a depistat nereguli. Așa că și compania și-a mai redus din activitate.
Prin intermediul unui comunicat de presă remis redacției, Clotilde Armand transmite că nu va ceda presiunilor și nu va plăti Romprest facturi despre care spune că sunt ilegale. Mai mult chiar, Armand susține că ia în calcul înființarea unei companii de salubritate care să fie în subordinea primăriei de sector, cum a făcut Robert Negoiţă la Sectorul 3.
”Este rodul fostei administrații care ne-a oferit acest «cadou» de sărbătorile de iarnă.
Întrucât am constatat neconcordanțe între facturile emise și neachitate și serviciile efectiv prestate, nu putem plăti facturi incorect întocmite.
Îmi doresc ca prețul plătit să fie cât mai corect și cât mai mic pentru că, în prezent, Sectorul 1 plătește pentru salubrizare un preț pe cap de locuitor de peste 3 ori mai mare decât Sectorul 3.
Pentru rezolvarea acestei probleme, cât de curând posibil, vom implementa soluții în interesul comunității locale, inclusiv crearea unei companii de salubrizare care să fie controlată de Consiliul Local”, a transmis Clotilde Armand.
Întrebarea este: ce se întâmplă până să fie înființată și pusă în funcțiune (prin angajări, cumpărare de dotări – etc) viitoarea companie de salubritate?
Unele măsuri de impun, în condițiile în care acțiunile de colectare voluntară nu sunt suficiente, iar oamenii continuă să circule printre gunoaie!
Ei bine, Clotilde Armand susține că va da startul unei campanii de identificare și amendare cu până la 5.000 de lei a persoanelor care abandonează gunoaie pe spațiul public.
”Din păcate, însă, în ultima perioadă, pe domeniul public al Sectorului 1 au răsărit mormane de gunoaie care nu ne fac cinste și ne pun în pericol și sănătatea, mai ales în actualul context pandemic.
Depozitarea deșeurilor pe străzi, trotuare sau spații verzi este strict interzisă și atrage sancționarea contravențională cu amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 5.000 de lei.
Poliția Locală a demarat o campanie de informare a cetățenilor și agenților economici care își desfășoară activitatea în Sectorul 1 pentru a le reaminti aceste obligații legale și pentru a-i identifica și sancționa pe cei care le încalcă.
Primele zone vizate sunt: Zona Gării de Nord, Chitila-Triaj, Bd. Ion Mihalache, Str. Marginei, Str. Aeroportului, Str. Carierei, Drumul Gării, Drumul Poiana Pietrei, Str. Nadeș, Drumul Regimentului, Mendeleev, Piața Amzei, Nicolae Golescu, Episcopiei, George Enescu, Calea Dorobanților, Calea Floreasca etc.
Verificările în teren vor fi făcute în permanență, 24 de ore din 24, prin echipaje ale Poliției Locale. De asemenea, pentru identificarea persoanelor care nu respectă regulile privind depozitarea deșeurilor vor fi folosite camerele de supraveghere amplasate pe domeniul public”, a transmis Clotilde Armand prin intermediul comunicatului remis redacției Spotmedia.ro.
Citește și: