Pe cine vrea Ciucu la Primăria Capitalei. De ce nu se înțelege cu Nicușor Dan și cum lucrează cu ceilalți edili de sector

Pe cine vrea Ciucu la Primăria Capitalei. De ce nu se înțelege cu Nicușor Dan și cum lucrează cu ceilalți edili de sector

Ciprian Ciucu a declarat, la podcastul Citizen, că Nicușor Dan nu-i răspunde nici acum la telefon și că-i blochează, în continuare, diverse proiecte.

Iată cine crede primarul Sectorului 6 că ar trebui să conducă Bucureștiul după alegerile locale din 2024 și cum se înțelege cu primarii Armand, Mihaiu, Negoiță, Băluță și Piedone.  

„Aici am cumva o părere de rău.

N-am primit niciodată un telefon (de la Nicușor Dan – n.red.) ca primar de sector votat de atâția oameni.

Deși am fost amândoi în campanie.

Să zică «Domnule Ciucu!», sau «Ciprian!», cum vreau să-mi spună, «Ce probleme ai, măi, și tu acolo, cu Sectorul 6? Ce se întâmplă în Sectorul ăsta 6, al tău? Ce vor, măi, oamenii? Hai să stăm amândoi și să vedem. Unde pot să te ajut eu pe tine?» Că am mai multe proiecte blocate. Eu și fi zis «Dom’le, nu poți să mă ajuți nicăieri. Măcar nu mi le bloca. Atât».

Asta e tot ce vreau. Să stăm așa împreună de vorbă. «Cum vezi tu dezvoltarea aici? Îți ajung banii la școli? Facem niște proiecte împreună? Cum facem cu Prelungirea Ghencea? Poți să mă ajuți cu ceva? Poți să te ajut cu ceva?” Ca de la om la om», a spus Ciprian Ciucu.

Ciprian-Ciucu-invitat-la-podcastul-Citizen
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, la podcastul Citizen. Foto: Alexandru Nistor

Întrebat cum crede că a ajuns în această situație, în relația de comunicare cu Nicușor Dan, Ciucu a precizat că nu înțelege.

ADVERTISING

„Nu știu. Pentru că l-am susținut. Evident, când eram președinte PNL București îi mai ziceam aia și ailaltă. Îl mai întrebi, nu-i dai, așa, cec în alb! Să se fi supărat de acolo ... Deși e stupid să te superi dintr-atât.

I-am demonstrat că nu vreau să îi iau locul. Am declarat non-stop că nu vreau să candidez la PMB. Mi-am dat demisia și din funcția de președinte al PNL București.

I-am făcut lobby, că mulți consilieri PNL erau frustrați că îi votau proiectele și pe ei nu îi asculta nimeni. Mă certam cu propriii mei consilieri generali ca să-i voteze proiectele.

Sunt o grămadă de teme care impactează Sectorul 6 și pe care nu știu ce viziune are (Nicușor Dan - n.red.). Uite, am obținut pe Mânăstirea Văratic și încă vreo două mănăsitiri bani din Anghel Saligny ca să le tragem canalizare și apă.

Am intenție de construire. Dar nu pot să emit autorizație de construire pentru că am acolo Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Ciurel. Domnule, ce faci cu el? Îl continui? Dacă da, ok, bagă banii acolo și fă mai departe! Dacă nu, renunță la PUZ Ciurel!”, a mai spus Ciprian Ciucu.

Pe cine vrea Ciucu la Primăria Generală

„Respect primarul general și vreau să mă coordonez cu el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru că de aia e primar general și are o viziune generală. Și are mai multe voturi ca mine. Mi-aș dori să fi avut un primar general cu care cu adevărat să colaborez”, a mai spus Ciucu.

Întrebat cum ar trebui să fie primarul general pe care bucureștenii îl vor alege în 2024, Ciprian Ciucu a replicat:

„Să fie integru, să urmărească interesul public.

Să nu reprezinte grupuri de interese ciudate. Să fie un om politic în adevărat sens al cuvântului, să înțeleagă în dialogul interstituțional, dar și politic, să comunice, să aibă o viziune corectă de dezvoltare a orașului, să fie un bun manager, adică să îți urmărească măcar propriile investiții, dacă nu și ale celorlalte sectoare. 

Să știe să facă echipă, indiferent de partid, cu cei care vor fi primari de sector.

ADVERTISING

Eu sper să fiu un viitor primar de sector, că vreau să-mi continui acest mandat cu un alt mandat și să gândim împreună dezvoltarea orașului (...)

Acuma că-mi cereți nume ...  știu că domnul Burduja vrea candideze. Eu întotdeauna am vorbit doar de bine colegii, iar Burduja are calități să fie un bun primar”.

Cum lucrează Primarul Sectorului 6 cu ceilalți primari de sector?

„Cu doamna Armand am colaborat foarte bine un an de zile, în care am încercat să-i asigur și sprijinul din partea PNL Sector 1. Dar n-am reușit.

După care n-am mai comunicat mai deloc, pentru că nu vrea ca să-mi dea Cinematograful Giulești. Avem aici o feudă personală.

Vreau să fac ceva cu acel cinematograf. Am un studiu al Băncii Mondiale pentru un ansamblu cu parcul din fața cinematografului, un spațiu care să ducă spre digul Lacului Morii. E o întreagă chestiune de regenerare urbană acolo.

E greșit cumva trecut în dreptul Sectorului 1 acel cinematograf. Parcul din față este în Sectorul 6 și 1 metru mai încolo e deja Sectorul 1.

În fine, din această încăpățânare (a lui Clotilde Armand - n.red.) nu mai avem un dialog. Bine, dacă m-ar ruga s-o ajut, aș ajuta-o! Dar cu doamna Arman nu am un dialog.

Cu domnul Mihaiu am dialog destul de bun. Schimb de experiență în special. «Tu cum faci aia, tu cum faci ailaltă?»

Am încercat chiar să venim cu sistem de benchmarking, să măsurăm timp, performanță și costuri (pentru proiecte - n.red.). Dar e o chestie prea avansată.

Cu domnul Negoiță n-am o relație foarte apropiată, dar n-am o relație proastă. Nici nu intersectăm prea mult. Eu sunt în Sectorul 6, care e diametral opus. E un primar (Robert Negoiță - n.red.) care, nah!, a făcut chestii. A făcut lucruri în sector.

Cu domnul Băluță am colaborat politic. Am făcut celebrul „fermoar” (proiecte propuse de PNL și PSD puse intercalat pe ordinea de zi a Consiliului General, cu scopul de a fi votate de ambele partide. Dacă un partid se răzgândește și nu mai votează proiectul celuilalt partid, „fermoarul” se strică și cade înțelegerea politică - n.red.).

Că nu știau oamenii de ce PNL vota proiectele PSD și viceversa. Dar am făcut-o doar pentru proiecte publice pentru care aveai nevoie de două treimi din voturi, da. Pentru oraș. E o formă de a face lucrurile posibile.

Mi-a dat câteva sfaturi bune, la început, domnul Băluță. Am luat 5-6 directori - el (Daniel Băluță - n.red.) ne-a invitat, când eram primar de numai câteva luni. Și zic «Hai să vedem ce a făcut Băluță».

Bine, într-o zi mi-am urcat directorii într-un microbuz de la Poliția Locală și am făcut un tur, tot Bucureștiul, un fel de vizite de studii incognito. Am oprit, am văzut, «Astea s-ar potrivi la noi, astea nu plac».

lar la Sectorul 5 a fost așa, mai cu intermitențe. Cu domnul Piedone nu am o relație foarte apropiată. Mă mai sună din când în când. Îi răspund. Nu colaborăm, dar nici nu ne concurăm, nici nu ne pune piedici”, a precizat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Pentru mai multe detalii, urmărește integral episodul podcastului Citizen în care a fost invitat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Urmărește, mai jos, întreaga discuție de podcast, în format video, pe Youtube:

Cum se iau deciziile grele la primărie? Un dialog incomod cu primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu

Hai cu noi! Unde ne găsești ca să discutăm despre oameni și orașe

Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum își schimbă oamenii orașul în bine și dacă te gândești să formezi sau să faci și tu parte dintr-o astfel de comunitate, atunci hai să ținem aproape!

Dă-ne Like și Subscribe pe canalul nostru de Youtube. Pe lângă interviurile Citizen, vei găsi acolo și alt conținut interesant despre oameni și orașe. Iar în secțiunea Comunitate, ne vom întâlni ca să discutăm. Părerea ta contează pentru noi! Lasă-ne comentarii și spune ce ți-a plăcut la Citizen și ce nu, dar și ce ai vrea să vezi!

Așa o să învățăm împreună cum să facem orașul pe care-l vrem!

Transcriptul podcastului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇