Manifest: Oamenii care luptă pentru parcul lor își dau întâlnire la picnic în zona retrocedată din IOR

Manifest: Oamenii care luptă pentru parcul lor își dau întâlnire la picnic în zona retrocedată din IOR

Un eveniment inedit are loc în zona retrocedată din parcul Titan (mai cunoscut drept IOR) din Bucureşti.

Zona retrocedată va deveni sâmbătă scena unui manifest lansat de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, care îi invită pe toţi bucureştenii să-și ia parcul înapoi.

Evenimentul are loc, sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 13:00, iar locuitorii sunt invitați la un picnic comunitar în zona retrocedată, unde vor putea lua parte la diverse activități: fitness, yoga, pilates, mișcare pe role, longboard, tumo, breakdance, roundnet, cântări la iarbă verde, dansuri, tenis de picior, desene pe asfalt, jonglerii flower sticks etc.

image-63

Evenimentul are dublu rol, acela de a promova mișcarea în aer liber și de a retransmite mesajul că locuitorii zonei nu vor ceda această porțiune consistentă a parcului IOR, transmit organizatorii.

ADVERTISING

Zona retrocedată se află într-un proces accelerat de distrugere sub acțiunile actualului proprietar

”Hai afară, în zona sălbatică a parcului IOR, să iei parte la activitățile în aer liber alături de vecinii și prietenii tăi! Ia-ți păturica, dar și o pungă pentru gunoi, pentru ca vrem să lăsăm locul mai curat decât l-am găsit. Sănătatea nu poate fi cumpărată, iar noi avem nevoie de natură zilnic, așa cum avem nevoie și de aer. Așa că hai sa le arătăm cât de frumos știm să folosim parcul nostru!”, se arată în invitația lansată de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan.

image-65

Peste 30 de antrenori, sportivi, facilitatori, instructori de dans și alți oameni pasionați de ceea ce fac își vor oferi gratuit timpul și cunoștințele la acest eveniment. Printre ei se numără și un medic veterinar, la care oamenii pot veni pentru a pune întrebări și cere sfaturi legate de animalele lor de companie.

ADVERTISING

Alți peste 30 de membri ai grupului se vor implica în eveniment pentru a se asigura că întâlnirea se va desfășura în cele mai bune condiții.

”Ne propunem să adunăm oameni de toate vârstele, cu orice nivel de pregătire fizică pentru a participa la un picnic și la o varietate de activități, workshop-uri și sesiuni de inițiere în discipline sportive și conexe. Copiii o să fie în special încântați, pentru că vom avea foarte multe activități pentru ei. Le mulțumim tuturor celor care și-au oferit voluntar serviciile pentru această frumoasă întâlnire a oamenilor din zonă. Gestul lor altruist va avea un impact vizibil și va contribui mult la coeziunea comunității noastre. E viață în IOR, vă invităm pe toți sâmbătă să vă convingeți de acest lucru!”, se mai arată în mesajul Grupului de acțiune civică.

image-64

Cu ocazia evenimentului, GiC IOR-Titan va instala un cort pentru colectarea de semnături pentru petiția prin care solicită autorităților să creeze un plan de reîntregire pentru Parcul IOR, să oprească degradarea premeditată a „zonei retrocedate” și să protejeze de urgență această oază verde de dimensiuni considerabile și extrem de importantă pentru București. De asemenea, cetățenii au posibilitatea de a semna petiția online: https://suport.greenpeace.ro/petitieior.

Cu sprijinul Greenpeace România și al Fundației Eco-civica, cetățenii au acționat în instanță proprietara zonei retrocedate pentru stoparea imediată a distrugerilor, obligarea pârâtei la asigurarea pazei spațiului verde și aducerea sa la starea inițială. 

În ultimele luni, sute de arbori și vegetația luxuriantă a zonei retrocedate au fost grav afectate de acțiunile ilegale de tăiere a arborilor și de reamenajare.

Amenzile modice date de primăria de sector și de Primăria Capitalei nu i-au oprit pe actualii proprietari. Acțiunile au deja un impact semnificativ asupra faunei sălbatice din această porțiune de parc.

Mai multe informații despre evenimentul „E viață în IOR”, găsiţi aici.

image-62

*Fotografii: Facebook/Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇