Filmul protestului pentru salvarea IOR. Încă se mai poate deschide o acțiune în instanță (Foto&Video)

Filmul protestului pentru salvarea IOR. Încă se mai poate deschide o acțiune în instanță (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aproape 1.000 de persoane protestează, sâmbătă, în București, sub sloganul „NU cedăm Parcul IOR!”.

Demersul are ca scop salvarea celor aproximativ 12 hectare retrocedate în parcul IOR din Capitală, unde zeci de arbori au fost tăiați ilegal în ultimele luni, iar autoritățile au dat doar amenzi simbolice, de 100 de lei pentru fiecare copac doborât.

Manifestanții s-au adunat în jurul orei 12.00 la stația de metrou Titan, iar apoi au fost conduși de organizatori în zona retrocedată. Într-o oră, s-au strâns aproape 1.000 de persoane care au cerut salvarea acesteia.

336626534_1207978486506972_7148184096227092661_n
Foto: spotmedia.ro/Gabriel Kolbay

Acțiunea a fost organizată de Grupul de inițiativă civică IOR.

„În grupul de inițiativă suntem acum cam 20 de persoane.

Dar am ținut să venim astăzi aici să ne cunoaștem cu toți cei care vor să păstrăm IOR-ul ca spațiu verde. Suntem mulți cetățeni din zonă - dar nu numai - care își doresc să rămână IOR-ul un plămân verde al cartierului.

Iar când am văzut cât de mult din spațiul verde s-a distrus zilele trecute, am vrut să venim aici. E o acțiune civică. Vedem cum autoritățile pierd această bucată de spațiul verde. Și am vrut să venim pentru că asta e singura noastră modalitate de a arăta că ne pasă și că vrem să luptăm pentru parcul nostru”, a declarat pentru Spotmedia.ro Cristian Rădulescu, unul dintre organizatori.

Potrivit corespondentului spotmedia.ro, organizatorii au condus grupul în mai multe locuri din parc, pentru a le arăta amploarea problemei. De exemplu, într-un loc în care proprietarul terenului susține că face toaletare, de fapt, incendiază copaci.

Cesiana - un alt membru al Grupului de Inițiativă - le-a explicat pe larg celor prezenți cum modul în care este distrus spațiul verde este complet ilegal.

„Mai multe persoane publice au vorbit despre situația acestei porțiuni din parcul IOR. Domnilor, v-am mai văzut pe aici... Nu s-a întâmplat nimic! S-a speculat despre interesele pe care le aveți. Eu vă reamintesc că sunteți puși acolo (în funcții - n.red.) ca să apărați interesele noastre. Nu uitați: corupția ucide”, a mai spus Cesiana.

336627458_803716957840563_5265599865669444481_n
Foto: spotmedia.ro/Gabriel Kolbay

De asemenea, protestatarii au bandajat simbolic o parte dintre arbori.

copac-bandajat-
Copac mutilat pe care organizatorii l-au bandajat, simbolic. Foto: Spotmedia/Gabriel Kolbay

Și au delimitat alte porțiuni cu bandă pe care scrie „Forest Crime Scene”, indicând zone în care s-au comis crime împotriva arborilor.

manifestatie IOR
Foto: spotmedia.ro/Gabriel Kolbay

Mai mulți manifestanți au povestit ce amintiri au din această porțiune de parc, în aplauzele celorlalți.

În continuare, în ultima parte a traseului, manifestanții cer instituțiilor responsabile să oprească distrugerea spațiului verde, iar bucata retrocedată să fie salvată și reintegrată în parc.

336616744_613116937349423_9091896688438720109_n
Foto: spotmedia.ro/Gabriel Kolbay

Pentru bucureștenii care locuiesc în zona, dar și pentru Capitală, parcul este foarte important. Atât ca loc de recreere, cât și ca sursă de oxigen. Protestatarii și-au depănat unii altora amintiri plăcute din acest parc.

336631206_739326994522765_4507397102173346400_n
Foto: spotmedia.ro/Gabriel Kolbay

Manifestanții poartă pancarte cu mesaje precum: „Vrem PARC, nu betoane”, „ECOCID”, „Titanii rămân fără plămâni”.

Un spațiu verde cât 12 terenuri de fotbal ar putea să dispară pentru totdeauna

Grupul de Inițiativă Civică I.O.R, unul dintre organizatorii protestului, subliniază că o suprafață de 12 hectare din Parcul IOR-Titan, echivalentul a 12 terenuri de fotbal, e pe cale să dispară pentru totdeauna din patrimoniul verde al Bucureștiului.

”Interesul cetățenilor trebuie prioritizat în fața interesului privaților. Nu e vorba doar de IOR sau Titan, ci de întregul București. Cu toții ne-am intersectat prin Parcul IOR, iar acum parcul ne aduce împreună într-o comunitate care-și dorește să schimbe lucrurile în bine pentru cartier și oraș.

Poate că uneori avem viziuni diferite asupra vieții sau societății, dar acum e nevoie să spunem toți cu un singur glas: Nu cedăm Parcul IOR, vrem spațiul verde înapoi pentru comunitate!”, mai spun organizatorii.

De asemenea, și actorul Tudor Chirilă a atras atenția asupra situației. În plus, primarul Nicuşor Dan a vizitat miercuri zona retrocedată din Parcul IOR.

Negoiţă a pierdut irevocabil procesul pentru recuperarea celor 12 hectare

Amintim că, în luna octombrie anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins recursul formulat de primarul Sectorului 3 care solicita anularea retrocedării unei părți din parcul IOR (Alexandru Ioan Cuza). Decizia este definitivă și irevocabilă.

Suprafața de 112.339 mp din parcul IOR (zona Potcoava-Titan) a fost restituită în natură prin dispoziția primarului general al Bucureștiului nr. 4333/18.05.2005, în mandatul lui Adriean Videanu.

Ulterior, suprafața respectivă de teren, aflată în proprietatea Mariei Cocoru, a făcut obiectul mai multor litigii.

Trifu, Eco Civica: Încă mai putem deschide o acțiune în instanță

Prezent la manifestația din IOR, Dan Trifu, președintele Asociației Eco Civica, a explicat pentru Spotmedia.ro că - deși ICCJ a respins definitiv și irevocabil recursul formulat de primarul Sectorului 3 care solicita anularea retrocedării bucății de parc - lupta in instanță nu s-a finalizat.

„Înalta Curte nu a judecat fondul. A respins acțiunea (recursul - n.red.) pe motiv de lipsă de interes a primarului Sectorului 3. Dar nouă, Asociației Eco civica, ne-a recunoscut interesul în speța respectivă. Deci acum avem calitate procesuală, dată chiar de Înalta Curte. Așa că putem deschide o nouă acțiune în instanță pentru a rezolva fondul problemei.

Deci ori primarul general, ori prefectul, ori chiar noi, ONG-urile și cetățenii, vom ataca dispoziția de retrocedare”, a precizat Dan Trifu.

Vezi AICI istoria proceselor pentru IOR


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇