Promenada Verde, promisă de Clotilde Armand, mai are mult până să devină realitate. Ce se vede deja acum arată pe alocuri sinistru (Galerie foto)

Promenada Verde, promisă de Clotilde Armand, mai are mult până să devină realitate. Ce se vede deja acum arată pe alocuri sinistru (Galerie foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Promenada Verde pe care o promite Clotilde Armand mai are mult până să prindă contur. Primăria Sectorului 1 abia desfășoară licitația pentru un studiu de fezabilitate, care va dura 16 luni. Iar parte dintre porțiunile deja amenajate provizoriu, pe malul lacului Băneasa, arată sinistru.

Am parcurs porțiunile de Promenada Verde amenajate provizoriu de Primăria Sectorului 1 joi după-amiază, după ora 16:00. Ca într-o plimbare pe care orice riveran și-ar putea dori să o facă odată ajuns acasă, după serviciu.

Ne-am plimbat, mai întâi, pe Aleea Mateloților, de la intrarea din Șoseaua București–Ploiești, până unde se termină porțiunea de acces pietonal.

La dus, pe partea dreaptă, e Clubul Sporturilor Tehnico Aplicative, urmat de alte câteva clădiri și o lungă fâșie de pădure. Poate că vara, când frunzișul e verde, zona arată mai bine.

Joi seara, însă, zona arăta sinistru, cu schelete de clădiri abandonate ițindu-se dintre arbori și cu porțiuni de gard rupte, care deschid calea spre un hățiș în care vezi gunoaie.

18
Peisaj sinistru pe Aleea Mateloților, în vecinătatea Promenadei Verzi

Mie mi-a dat un sentiment de nesiguranță. Indiferent ale cui sunt terenurile, n-ar trebui să arate așa, mai ales dacă prin preajma e zonă de promenadă.

17
Vegetație sălbatică și garduri rupe, lângă promenadă, pe Aleea Mateloților
21
Garduri rupte și vegetație sărbatică, lângă promenadă

Aleea e bine asfaltată.

5
Promenada Verde, pe Aleea Mateloților

Iar marginea de lac e acoperită de frunze uscate. Din loc în loc sunt bănci (am numărat 21 pe întreaga alee) și coșuri de gunoi (11 la număr). Unul singur era avariat.

Bordurile din ciment care sprijină malurile de lac sunt rupte, în multe locuri.

24
Centurile din beton nu mai susțin malul cum ar trebui
malri-rupte

Per total, zona are un aspect destul de neîngrijit.

15
O zonă de promenadă unde cineva a făcut focul

Dar în cea mai mare parte, de vină nu e, în sine, traseul promenadei, ci starea vegetației din jur. Oricum ar fi, senzația generală pe care am avut-o, vizitând zona, a fost una neplăcută.

8

N-am întâlnit pe nimeni în drumul nostru pe promenadă.

ADVERTISING

Pe Străzile Gârlei și Madrigalului am găsit ceva mai mulți oameni pe porțiunile de promenadă. E și normal pentru că aici traseul promenadei mărginește lacul într-o zonă de case și blocuri.

35
Primele porțiuni de promenadă pe Strada Gârlei

Pe Strada Gârlei am numărat 26 de bănci de-a lungul malului de lac. Sunt grupate câte 3, câte 5 sau câte 6, la distanță unele de altele, în special în zonele cu arbori care să asigure umbra.

38
Bănci grupate, pe Aleea Gârlei, după o zonă în care amenajarea promenadei e inexistentă.

Între unele grupuri de bănci există o alee din pietriș.

Există însă și zone – cum ar fi cea dintre intersecția Străzii Gârlei cu Poemului și Avrămeni – în care traseul promenadei e doar bătătură. Nu sunt nici copaci, nici iarbă, nici bănci, nici coșuri de gunoi.

Mai departe, de-a lungul malului de lac, pe Strada Madrigalului, sunt în continuare vreo 27 de bănci și vreo 8 coșuri de gunoi.

40

La un moment dat, promenada e întreruptă de o porțiune de teren care e îngrădită.

Iar în capăt, aproape de ieșire spre Șoseaua Străulești, am găsit o pancartă pe care scrie „Pe malul lacului circulați pe propriul risc”.

41
La capătul Străzii Madrigalului, un avertisment cu privire la circulația pe mal de lac

N-am găsit pe nimeni în zonă care să ne spună cine a pus acolo pancarta și ce înțelegea prin „mal de lac”: promenada sau bordura din beton crăpată și care stă să se prăbușească în apa?

Una peste alta, s-a lăsat întunericul. Iar promenada nu e luminată, așa că nu prea poate fi folosită noaptea sau iarna după ora 17:00.

Singurele lumini, destul de slabe, vin de la stâlpii de pe cealaltă parte a străzii, din preajma caselor și a blocurilor.

ADVERTISING

Concluzia traseului: Primăria Sectorului 1 n-a greșit cu nimic atunci când a pus bănci și coșuri de gunoi pe malul lacului.

Singura problemă este că - în ciuda anunțurilor triumfaliste pe care le-a tot făcut Clotilde Armand - instituția n-a făcut decât să pună câteva zeci de coșuri și bănci și puțin pietriș.

De fapt, n-a creat niciun concept, nu are un traseu și n-a amenajat nicio promenadă.

Nu suntem de părere că intervenția ar trebui să fie invazivă. Doar că malurile trebuie consolidate, iar acolo unde, în loc de vegetație, e doar bătătură, ar trebui găsite soluții, cu ajutorul specialiștilor. Simpla plantare a mobilierului urban nu rezolvă nicio problemă majoră a oamenilor care vor să se plimbe pe malurile de lac.

Ce a promis Clotilde Armand, la începutul acestui an

La începutul acestui an, într-un interviu acordat Hotnews și publicat pe 9 ianuarie, Clotilde Armand spunea că „vom avea bucăți din promenadă finalizate nu anul acesta, dar anul viitor. Anul acesta vom face studiile de fezabilitate pentru tronsoanele pe care deja le-am deschis. Și sper să deschid alte tronsoane tot anul acesta. Dar partea de mal care trebuie reconstruită va fi făcută doar pe tronsoanele care există acum. Vorbesc de anul acesta. Până la finalul mandatului mi-aș dori să putem face măcar lacul Băneasa și să putem avea bună parte dintre celelalte două lacuri finalizate”.

Din păcate, lucrurile nu stau așa cum a promis Armand.

Abia s-a lansat o licitație. Cât ar putea dura

spotmedia.ro a solicitat în scris informații despre stadiul proiectului Promenada Verde pe la Primăria Sectorului 1 încă de pe 6 iulie 2022. Nu am primit răspunsuri la întrebări, ci doar amânări. Am formulat o nouă solicitare de informații pe 12 septembrie.

ADVERTISING

Și abia pe 28 octombrie - adică după ce a depășit toate termenele pe care Legea 544/2001 i le impune - Primăria Sectorului 1 a acceptat să ne răspundă, dar numai la unele dintre întrebări.

Mai exact, ne-a spus că a lansat o licitație (abia pe 25 septembrie s-a publicat în Sicap - n.red.) pentru un studiu de fezabilitate al Promenadei Verzi, care să fie întocmit într-o perioadă de 16 luni (plus timpul necesar obținerii diverselor avize) și că valoarea întocmirii documentației (potrivit ofertei pe care a înaintat-o la licitație) este de 3.997.656 lei.

Potrivit documentației din Sicap, primăria își dorește „obținerea unui studiu complex privind zonele perimetrale pentru lacurile Străulești, Grivița și Băneasa în vederea renovare, reabilitare a malurilor lacurilor Băneasa, Grivița și Străulești”.

caiet-sarcini-promenada

După ce va fi desemnat și va semna contractul cu Primăria Sectorului 1, câștigătorul licitației va trebui să livreze cel puțin: o expertiză tehnică (în 2 luni), studii de teren (în 4 luni) și un studiu de fezabilitate (în 6 luni). Duratele sunt pentru întocmirea de documentații. Obținerea avizelor ar putea să dureze ceva mai mult.

De asemenea, va avea la dispoziție 4 luni ca să obțină avizele și acordurile necesare pentru lucrări.

promenada-verde-durate

Pe 7 noiembrie, înscrierile la licitație s-au încheiat.

Potrivit informațiilor din Sicap, Primăria Sectorului 1 va analiza singura oferta până pe 2 februarie 2023. În cazul în care n-ar apărea niciun obstacol de natură procedurală și părțile ar semna contractul tot în februarie, documentația ar putea fi gata - potrivit termenelor din caietul de sarcini - în 16 luni. Adică în iunie 2024, exact în preajma alegerilor locale.

Nu e clar, în această situație, pe ce s-a bazat Clotilde Armand când a promis, în acest an, studii de fezabilitate pentru porțiunile amenajate din Promenada Verde, consolidări de mal de lac și amenajarea de noi porțiuni de promenadă.

De asemenea, din datele publice nu reiese de nicăieri că promenada din jurul lacului Băneasa s-ar finaliza până în 2024, când vor fi alegeri locale și când Clotilde Armand își va încheia acest mandat.

Probleme juridice care pot întârzia amenajările

Tot în interviul acordat Hotnews la începutul acestui an, Clotilde Armand a precizat că Primăria Sectorului 1 are o evidență a situației juridice a parcelelor de mal de lac cu probleme și că are o echipă care lucrează la aceste probleme. Și că va face exproprieri sau - acolo unde nu va fi posibil și proprietarii nu se vor lăsa convinși să coopereze și să lase loc de promenadă - se va amenaja un ponton pe care să treacă traseul promenadei.

spotmedia.ro a întrebat câte dintre parcele au statut cert de spațiu public, dar și câte dintre ele sunt proprietăți private și câte au statut în curs de clarificare.

Primăria condusă de Clotilde Armand a ignorat aceste întrebări.

Una dintre firmele care s-a interesat de licitație i-a cerut Primăriei Sectorului 1 să precizeze „distanța față de malul lacurilor/suprafața raportată la malul lacurilor ce urmează a fi amenajată”.

Răspunsul primăriei de sector a fost că „acest aspect va reieși din suprapunerile cadastru (eventual rectificări) cu studiile topografice pe care trebuie să le înlocuiască prestatorul (care va câștiga licitația și va realiza documentația – n.red.)”.

Cu alte cuvinte, în acest moment, primăria nu știe care va fi traseul, ci doar că el va fi pe malul lacurilor Băneasa, Grivița și Străulești.

promenada-verde-cadastru

O singură asociere de firme vrea să facă documentația

Potrivit unui răspuns oferit de Primăria Sectorului 1 la întrebările firmelor privind licitația, cei care urmează să întocmească documentația își vor primi 15% din bani abia după ce se vor adopta, în Consiliul Local al Sectorului 1, indicatorii tehnico-economici pentru proiect.

Or, Clotilde Armand este în conflict deschis cu majoritatea PNL-PSD din Consiliul Local, care i-ar putea întârzia adoptarea indicatorilor tehnico-economici. Așa că e cumva de înțeles de ce unele firme ar fi sceptice cu privire la depunerea de oferte la această procedură.

Promenada-verde-indicatori-plata

Una peste alta, o singură asociere de firme a depus ofertă la licitație, potrivit informațiilor din Sicap.

Promenada-Verde-oferta

Liderul de asociere se numește Aquaproiect SA. Potrivit site-ului propriu, firma a luat naștere în 1991, în urma privatizării Institutului de Cercetări și Proiectări pentru Gospodărirea Apelor (ICPGA), funcționând în subordinea Consiliului Național al Apelor (CNA).

Societatea are acum un singur asociat, manager și beneficiar real: Liliana Ioana Drăgan.

Printre foștii asociații s-a numărat și Dan Lucian Ilie. Potrivit informațiilor profit.ro, acesta este fiul lui Aurel Constantin Ilie, fost deputat PDSR și consilier al lui Ion Iliescu.

A doua firmă din asociere este Tehno Edil AMF SRL. A fost fondată, în 2016, de 2 arhitecți: Valerica Mirela Crudu și Florin Rusen.

Iar a treia firmă din asociere se numește Tera Design Studio. Este administrată și deținută de Andrada Eftimie și Maria Tamara Roseti.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Primăriei Sectorului 1, societatea a întocmit, în 2019, documentația necesară obținerii unui plan urbanistic de detaliu (PUD) pentru construcția unui bloc de aproape 23 de metri pe strada Zăgazului, în vecinătatea Satului Francez, aproape de malul lacului Floreasca.

Cât ar urma să coste Promenada Verde

Potrivit notei conceptuale pentru proiect pe care a întocmit-o Primăria Sectorului 1 și pe care o puteți consulta în Sicap, ca anexă a Caietului de Sarcini, valoarea totală a proiectului promenadei pentru malurile lacurilor Băneasa, Grivița și Străulești ar urma să fie de circa 28 de milioane de euro. Estimarea este făcută „luându-se în considerare costurile unor investiții similare”, cum ar fi amenajarea malurilor lacurilor Floreasca și Tei.

Promenada-Verde-Pret-Total

Rămâne să vedem dacă administrația Armand va reuși să finalizeze documentația și să obțină voturile de care are nevoie din partea Consiliului Local pentru a-și continua proiectul și a amenaja măcar câteva porțiuni din promenadă, până la alegerile locale din 2024.

Cum arată Promenada Verde din Bruxelles

Ideea unei promenade verzi nu este originală. Astfel de trasee pentru pietoni și bicicliști există deja și în alte orașe mari. Ba chiar unele sunt mai lungi decât cea de 44 de kilometri pe care a promis Clotilde Armand că o va amenaja, pe malurile lacurilor Băneasa, Grivița și Străulești.

Iată, mai jos, exemplul Promenadei Verzi din Bruxelles. Are 60 de kilometri și este un traseu pentru pietoni și bicicliști care trece prin pădure, prin parcuri amenajate și peste cursuri de apă.

Promenada-Verde-Bruxelles


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇