ANI îi explică pas cu pas lui Clotilde Armand unde a greşit şi prezintă cronologia dosarului

ANI îi explică pas cu pas lui Clotilde Armand unde a greşit şi prezintă cronologia dosarului

Agenția Națională de Integritate a ieşit, marţi, cu un nou comunicat pentru a-i arăta cât mai clar primarului Clotilde Armand unde a greşit, după ce edilul s-a dus mai devreme la sediul instituţiei şi a ţinut o conferinţă de presă plină de acuzaţii şi ameninţări.

Cum Clotilde Armand şi colegii săi din USR au susţinut că primarul este acoperit de legea salarizării pentru a-şi da spor dacă lucrează proiecte finanțate din fonduri europene, ANI explică tehnic că nu este vorba despre asta.

ADVERTISING

Agenţia Naţională de Integritate spune că incidentele de integritate reţinute în cazul Clotilde Armand nu se referă la acest spor de 25%, ci la faptul că Armand şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii sale în funcţia de manager de proiect.

Precizările vin după ce primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (USR), i-a luat apărarea colegei sale de la Sectorul 1, susţinând că edilii care gestionează fonduri europene primesc un spor de 25% şi a apreciat că aceştia ar putea să fie manageri de proiect, atâta timp cât se îndeplinesc nişte condiţii.

Astfel, ANI arată că:

  • A reținut starea de incompatibilitate, precum și existența conflictului de interese în materie administrativă, strict cu privire la dispozițiile emise de către persoana evaluată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”.
  • Aceste incidente de integritate nu au fost reținute în privința dispozițiilor emise de persoana evaluată în baza Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
  • Ca efect al acestei legi, indemnizațiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% prin efectul legii, fără obligaţia ca aceștia să dețină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte.
  • Distinct de acest spor de 25%, Clotilde Armand - n.red. și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30%, ca urmare a numirii în funcția de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, astfel:
                 
                  - Conflictul de interese: potrivit art. 76 alin. (1), „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.”
ADVERTISING

Incompatibilitatea: potrivit art. 87, alin. (1), lit. k)  „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: k) orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”

În plus, ANI subliniază că, pe toată durata desfășurării activității de evaluare, precum și la finalizarea acesteia, orice persoană beneficiază de toate garanțiile legale privind consultarea actelor și a informațiilor care fac obiectul dosarului.

ADVERTISING

Agenția Națională de Integritate prezintă cronologia acestui caz:

  • Clotilde Armand a fost informată de către inspectorul de caz la data de 22 iulie 2022 cu privire la declanșarea activității de evaluare.
  • Pe 4 august 2022 a fost înregistrată la dosar împuternicirea avocațială, precum și solicitarea ca adresele de corespondență să se transmită la adresa cabinetului avocațial.
  • Pe 20 septembrie 2022, inspectorul de integritate a informat din nou persoana evaluată cu privire la elementele identificate până la acel moment și a solicitat un punct de vedere privind situațiile de incompatibilitate și conflict de interese administrativ. 
  • Pe 10 octombrie 2022, prin reprezentantul ales, Clotilde Armand a transmis pe adresa de e-mail a Agenției un punct de vedere cu privire la constatările inspectorului de integritate.
  • Pe toata durata activității de evaluare, primarul nu a solicitat accesul la dosar sau prezența sa la sediul ANI. 
  • Raportul de evaluare a fost transmis primarului cu respectarea termenului prevăzut la art. 21, alin. (4) din Legea nr. 176/2010 la adresa poștală indicată de reprezentantul legal.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇