Constructorii mall-ului ParkLake nu vor face bloc lângă Parcul IOR. Deși Negoiță insistă, Consiliul Local a respins proiectul a 6-a oară!

Constructorii mall-ului ParkLake nu vor face bloc lângă Parcul IOR. Deși Negoiță insistă, Consiliul Local a respins proiectul a 6-a oară!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consiliul Local al Sectorului 3 a respins, joi, pentru a 6-a oară, un plan urbanistic de detaliu (PUD) în baza căruia firma care a construit mall-ul Park Lake vrea să ridice chiar în marginea parcului IOR un bloc cu 11 niveluri.

Cum zona este deja aglomerată, noul bloc și traficul pe care l-ar genera le-ar transforma viața în coșmar riveranilor.

Inițiator al PUD-ului (document necesar pentru a construi clădiri mai mari decât permite documentația de urbanism în vigoare) este firma ParkLake Business Center SRL, parte din grupul celor care au construit mall-ul cu același nume.

Beneficiari ai activității acestei societății sunt doi cetățeni portughezi: Alexandre Miguel Durao Fernandez și Ana Maria Guedes Antunes De Oliveira, potrivit informațiilor oferite de listăfirme.ro.

ADVERTISING

ParkLake Business SRL a solicitat adoptarea acestui PUD ca să poată construi – pe un teren privat situat între mall și Parcul IOR – un bloc cu 11 niveluri: 4 subsoluri, parter și 6 etaje.

N-ar fi fi cel mai înalt bloc din zonă. Deja sunt, în apropiere, altele cu 10 etaje, construite încă din vremea comunismului.

cum-va-arata-blocul-de-langa-IOR
Cu portocaliu, pe hartă, blocul pe care vor să îi ridice constructorii mall-ului ParkLake, potrivit documentației de urbanism.

Problema este că acest bloc va spori mult aglomerația. Accesul către imobil s-ar face pe o stradă îngustă, numită Intrarea Odobești. Cel mai probabil, aceasta s-ar bloca.

bloc-langa-IOR
Locul în care ar urma să se ridice blocul. Foto: Google Earth

Iar șoferilor care deja stau la cozi, în trafic, pe Bulevardul Camil Ressu (care desparte Parcul IOR) și pe strada Liviu Rebreanu (care mărginește parcul în nord) le-ar fi și mai greu, prin zonă.

ADVERTISING

Liderul consilierilor USR, Mihaela Văcaru, a scris – într-o postare pe rețelele de socializare - că Negoița a mai propus acest PUD de 5 ori. Și de fiecare dată el a fost respins.

În ședința de joi, 26 ianuarie, proiectul de PUD a fost ultimul pe ordinea de zi și a ajuns la dezbatere abia în jurul orei 20:00, după circa 6 ore de ședință.

Reprezentații dezvoltatorilor au luat cuvântul în ședință, și-au prezentat proiectul și au susținut că el este benefic pentru comunitare.

Au vorbit, apoi, mai mulți cetățeni care au susținut că nu își doresc acest proiect și că el nu va face decât rău în zona respectivă.

ADVERTISING

S-a ajuns la vot.

Cu doar 5 voturi pentru, 10 împotrivă și 15 abțineri, proiectul a fost respins pentru a 6-a oară.

Tribunalul București a decis că un bloc lângă mall nu e oportun

Potrivit consilierului local Eugen Matei (USR), dezvoltatorul mall-ului ParkLake a dat în judecată Consiliul Local al Sectorului 3 din cauză că nu i-a adoptat acest PUD.

În dosar, dezvoltatorul a susținut că ar trebui să i se aprobe documentația, în condițiile în care a respectat toate legile.

Consilierii locali USR au arătat, în speță, că refuzul de a adopta documentația n-a ținut de legalitate, ci de oportunitate.

Mai exact, blocul ar urma să se ridice într-o zonă deja aglomerată, în apropierea unei școli, unde cetățenii au deja mari probleme de acces. Dacă se mai construiește și un bloc înalt, circulația prin zonă va fi cu atât mai grea.

ParkLake Business Center SRL a pierdut procesul, în primă instanță pe 26 octombrie 2022, când tribunalul i-a respins pretențiile.

Și chiar dacă, între timp, dezvoltatorul a făcut recurs, situația curentă e clară acum: Consiliul Local a decis de 6 ori că blocul n-ar trebui construit, iar o instanță a fost deja de acord cu decizia forului deliberativ al Sectorului 3.

Negoiță nu renunță la blocurile între blocuri

Nu e foarte clar de ce Robert Negoiță le cere, iar și iar, consilierilor locali să voteze aceste proiect. În ședința de joi, au fost și consilieri PSD - adică membri ai partidului său - care au susținut că au votat împotriva construcției blocului.

Reamintim, însă, că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) coordonator al Sectorului 3 – girat de administrația lui Negoiță, dar anulat, între timp, în instanță – prevedea supraaglomerarea „zonelor dormitor” prin construcția de noi blocuri.

Cu alte cuvinte, pe locurile libere dintre blocurile construite în comunism – deja destul de îngrămădite - PUZ-ul coordonator prevedea construcția altor blocuri.

Dacă s-ar fi construit, calitatea vieții cetățenilor din respectivele zone ar fi scăzut drastic. Mai multe blocuri înseamnă aglomerație, înseamnă mai multă poluare (pentru că imobilele noi au centrale termice proprii pe gaze - n.red.) și un număr mult mai mare de mașini pentru care cu mare greutate s-ar găsi locuri de parcare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇