S-a votat! Negoiță a luat ideea de la Clotilde Armand și face „Termoficare de la Soare” în Sectorul 3

S-a votat! Negoiță a luat ideea de la Clotilde Armand și face „Termoficare de la Soare” în Sectorul 3
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță (PSD,) vrea un proiect similar cu „Termoficare de la Soare” pe care l-a promis Clotilde Armand (USR) și care a fost tras pe linie moartă de Consiliul Local.

Robert Negoiță le-a propus joi, pe 15 decembrie, consilierilor locali să adopte un proiect numit „Consumă inteligent, utilizează energia verde”, similar cu „Termoficare de la Soare”, inițiat ce Clotilde Armand în Sectorul 1.

Proiectul a fost adoptat cu 16 voturi pentru, unul împotrivă și 8 abțineri.

Ce presupune proiectul lui Robert Negoiță

Acest proiect presupune instalarea, pe nu mai puțin de 50 de blocuri deja termoizolate, a unor panouri solare on-grid (care funcționează fără baterii și acumulatori) și a unor pompe de căldură.

De asemenea, ar urma să se modernizeze (sau chiar să se înlocuiască integral) lifturile și să fie schimbate becurile din spațiile comune ale scărilor de bloc cu unele mai eficiente.

ADVERTISING

Primăria ar urma să achite 90% din cheltuială de la buget, iar restul de 10% să îl recupereze, eșalonat, din fondul de rulment al asociațiilor de proprietari incluse în proiect (cum procedează și la proiectele de termoizolare - n.red.).

Consiliul Local al Sectorului 3 ar urmă să adopte, separat, costurile pentru fiecare lucrare în parte.

Dar înainte ar trebui realizat un audit energetic din care să reiasă dacă soluția panourilor fotovoltaice și a pompelor de căldură este sau nu fezabilă pentru fiecare bloc în parte.

În proiectul de hotărâre nu se face nicio referire cu privire la costuri estimative ale proiectului.

Ce a încercat Clotilde Armand în Sectorul 1 și de ce a eșuat

Clotilde Armand a fost prima care a anunțat că vrea un proiect cu panouri solare și pompe de căldură în mai multe blocuri din Sectorul 1 cărora Termoenergetica SA nu le mai poate livra nici apă caldă și nici încălzire la parametri satisfăcători.

ADVERTISING

Potrivit unei descrieri sumare, proiectul lui Armand urma să funcționeze astfel. Panourile solare instalate pe acoperișurile blocurilor urmau să producă energie electrică și să alimenteze pompe de căldură, care să asigure temperatura optimă în apartamente, atunci când Termoenergetica SA nu avea capacitatea să o facă.

Potrivit unui răspunus furnizat de Primăria Sectorului 1 la solicitarea spotmedia.ro, sistemul de panouri solare și pompe de căldură urma să intre în funcțiune ori de câte ori cel al Termoenergetica ceda (deci apartamentele urmau să fie branșate, practic, la ambele sisteme).

Din păcate, administrația Sectorului 1 n-a gestionat proiectul așa cum trebuie.

Inițial, Clotilde Armand a anunțat un proiect pilot numit „Termoficare de la Soare” pentru 10 blocuri.

În loc să-l implementeze și să demonstreze că funcționează, a anunțat că extinde proiectul. A deschis înscrierile în proiect și a strâns semnături de la alte 200 de asociații, pe care a promis că le va include în proiect.

ADVERTISING

A atribuit direct un contract pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru „Termoficare de la Soare”. Iar la solicitarea spotmedia.ro instituția condusă de Clotilde Armand a transmis că mai multe detalii tehnice și legate de costuri, cu privire la proiect, ne va putea da abia după ce primește studiul.

Iar când în cele din urmă l-a primit Primăria Sectorului 1 l-a trecut „la secret”. De două ori a solicitat spotmedia.ro studiul de fezabilitate, în baza Legii 544/2001, a liberului acces la informațiile de interes public.

Și de fiecare data instituția condusă de Clotilde Armand a refuzat, în scris, să ni-l pună la dispoziție, susținând că va fi de interes public abia când va decide să îl pună la dispoziția Consiliului Local, pentru adoptare.

Nu l-a pus nici până astăzi.

Iar Consiliul Local a modificat proiectul „Termoficare de la Soare”. Iar pe 24 octombrie 2022 l-a adoptat în forma agreată de PNL și PSD.

Cu alte cuvinte, primăria condusă de Clotilde Armand a primit undă verde să implementeze proiectul pilot în numai 2 blocuri.

Apoi va face o evaluare a eficienței funcționării sistemului (obligatoriu pentru o perioadă de minimum 5 luni din sezonul rece). Evaluarea va fi prezentată Consiliului Local la 9 luni de la debutul proiectului.

În baza acelei evaluări, Consiliul Local va decide dacă aprobă sau nu continuarea proiectului.

Liberalii susțin că vor astfel să evite risipa de bani, după experimentul cu rezultate sub așteptările cetățenilor din Cartierul Aviației din iarna 2021-2022 (montarea unui echipament cu motorină care să încălzească apă pentru punctul termic nr. 5 și care a funcționat doar câteva zile toată iarna).

Până la acest moment, Primăria Sectorului 1 nu a dat publicității niciun document realizat de specialiști în energie care să confirme că sistemele de panouri solare și pompe de căldură ar funcționa în blocurile din București, în tandem cu sistemul Termoenergetica SA.

Deși Clotilde Armand cita – într-o scrisoare adresată cetățenilor – din studiul de fezabilitate pentru proiectul „Termoficare de la Soare”.

Dar scrisoarea și comunicatul de presă de pe site-ul primăriei nu conțin nimic concret din studiu. Nici măcar o planșă desenată.

foto-Termoficare-de-la-Soare
În stânga, fotografia descărcată de pe Pixabay și folosită de Primăria Sectorului 1 pentru relatări despre „Termoficare de la Soare”. În dreapta, alte publicații străine care au folosit aceeași fotografie gratuită pentru a-și ilustra articolele

Fotografia folosită pentru a ilustra comunicatul și scrisoarea către cetățeni e de pe Pixabay și este realizată de un fotograf german și poate fi descărcată gratuit de aici.

Ce înseamnă „proiect pilot”? Depinde de sector și de partid

În Sectorul 1, consilierii locali liberali - cu susținerea colegilor social democrați - au ales să limiteze proiectul pilot „Termoficare de la Soare” la 2 blocuri și au cerut evaluare inclusiv pentru o perioadă de 5 luni de sezon rece și prezentarea, în termen de 9 luni, a concluziilor evaluării. Scopul: să stabilească dacă proiectul funcționează și să nu risipească banii publici.

Eugen Matei, consilier local USR la Sectorul 3, a propus în ședința de joi, 15 decembrie, un amendament cu prevederi similare, care stabilea ca proiectul inițiat de Robert Negoiță va include, în primă etapă, doar 2 blocuri, în loc de 50 de blocuri. Și că abia după o evaluare a funcționării care să includă și 5 luni de sezon rece să se decidă dacă merită continuat sau nu.

Amendamentul a fost respins. Potrivit surselor Spotmedia.ro, parte dintre voturile de respingere au venit de la PSD și PNL. Semn că acești oameni politici înțeleg în mod diferit noțiunea de „proiect pilot” față de colegii lor de Sectorul 1.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇