Clotilde Armand susţine că experimentul controversat pentru încălzirea din Aviației a fost un succes, dar îl pasează la PMB: E greu să mulțumești pe toată lumea

Clotilde Armand susţine că experimentul controversat pentru încălzirea din Aviației a fost un succes, dar îl pasează la PMB: E greu să mulțumești pe toată lumea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Clotilde Armand susține că echipamentele pentru încălzit apa pe care Primăria Sectorului 1 le-a închiriat iarna trecută la un punct termic din Cartierul Aviației și-au făcut treaba. Și crede că toți bucureștenii deserviți de punctul termic nr. 5 au avut peste 20 de grade în locuință

Cu toate acestea, primăria nu va continua proiectul în iarna care vine.

Pe 28 octombrie 2021, Primăria Sectorului 1 a atribuit un contract în valoare de 94.000 de lei (18.995 euro, la data respectivă) către Aggreko South East Europe SRL, pentru furnizarea de echipamente care să asigure acest „aport de căldură”, promis de Clotilde Armand pentru Cartierul Aviației, în iarna 2021 – 2022.

Mai exact, potrivit informațiilor din Sicap, Aggreko South East Europe SRL urma să livreze: un boiler Diesel de 2,5 MW, un tanc de motorina cu capacitate de 10.000 L (fără combustibil), un coș de fum și un amortizor de sunet. De asemenea, societatea urma să asigure și o macara pentru transportul și descărcarea echipamentele. Tot Aggreko urma să și monteze parte dintre echipamente.

ADVERTISING

Pe 17 noiembrie 2021, Primăria Sectorului 1 a mai încredințat direct, tot către Aggreko South East Europe SRL, un alt contract în valoare de 42.000 lei (8.487 de euro, la data respectivă). Acest nou contract avea ca obiect servicii de instalare, pază și monitorizare a echipamentelor, dar și asigurarea combustibilului necesar.

Din înțelegerea Spotmedia.ro, aceste sume nu acopereau și costul motorinei pe care echipamentele urmau să o consume.

De asemenea, nu era foarte clar nici cine și nici la ce preț urma să achite energia termică pe care o produceau echipamentele.

Așa că am întrebat în scris Primăria Sectorului 1, printre altele:

  • Câte zile au funcționat echipamentele de la fiecare punct termic și câte gigacalorii au produs?
  • Cât combustibil au consumat echipamentele și care au fost costurile cu acest consum?
  • Cât a achitat și cât urmează să mai achite primăria de sector pentru consumul de combustibil, pentru instalarea și mentenanța echipamentelor?
  • Cine și cum a calculat facturile bucureștenilor care au primit acest „aport de căldură”?
  • Consideră Primăria Sectorului 1 că echipamentele au fost eficiente și reprezintă o soluție viabilă și pentru iarna următoare?
ADVERTISING

Primăria Sectorului 1 a refuzat să dea răspunsuri clare.

Au funcționat doar 10 zile din 3 luni

În cele din urmă, la solicitarea Spotmedia.ro, Termoenergetica SA a comunicat că echipamentele racordate la punctul termic nr. 5 au pornit de doar 7 ori în perioada 03.12.2021 – 31.03.2022. Și au funcționat doar 241 de ore, adică doar circa 10 zile din cele peste 3 luni în care au fost montate.

În privința eficienței, Primăria Sectorului 1 a refuzat să se pronunțe.

„Specialiștii Primăriei Sectorului 1 urmează să analizeze și să ia o decizie în privința soluțiilor care urmează să fie implementate în sezonul rece 2022-2023”, a transmis Primăria Sectorului 1, la solicitarea spotmedia.ro, în luna iulie.

Termoenergetica SA a refuzat, de asemenea, să vorbească despre eficiența echipamentelor închiriate, deoarece „nu are experiență în producerea energiei termice pe bază de motorină”.

ADVERTISING

PNL: Cheltuieli de 600.000 de lei, fără niciun rezultat! Mai ieftin era să îi îmbăieze pe cetățeni în șampanie!

Luni, 10 octombrie, într-o conferință de presă a PNL, consilierul local Dinu Gheorghe a declarat că Primăria Sectorului 1 a cheltuit nu mai puțin de 600.000 de lei pentru a achita toate cheltuielile cu echipamentele din Aviaţiei.

În plus, tot potrivit PNL, utilizarea echipamentelor nici măcar n-a dat rezultate, așa că oamenii din blocurile deservite de punctul termic nr. 5 nici măcar nu au avut apă caldă și căldură.

Este vorba despre bl. 17B și 19F de pe strada Strada Alexandru Șerbănescu, despre bl.17A, 18A, 19A, 19B, 19C, 19J și 19G de pe strada Bujorului și despre bl. 17C, 17D, 18B, 19D și 19E de pe Strada Siriului.

Armand: A fost un succes, am reușit! Vom susține Primăria Capitalei

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o tot luni, pe 10 octombrie, Clotilde Armand a declarat că proiectul din Aviației a fost un succes.

„Proiectul pe care l-am implementat anul trecut a fost o premieră. A fost prima dată cu un astfel de sistem robust. A fost implementat într-o singură iarnă, care a creat căldură și apă caldă pentru toți cetățenii care depind de punctul termic nr. 5. Și asta am făcut-o într-o singură iarnă.

Sistemul a funcționat 3 luni (...) Acum, acest proiect pilot este reluat de Primăria Generală care are atribuții pe termoficare. Și acum Primăria Generală va implementa pe toate punctele termice unde se poate implementa. Pentru că trebuie să ai loc ca să pui sistemul de rezervă.

De ce a fost un succes? Pentru că nu s-a construit nimic. Am fost direct lipiți de punctul termic. Dacă era nevoie de săpăm, să spargem asfaltul, era o investiție, era nevoie de avize, de studiu de prefezabilitate (....)

Și voi susține Primăria Generală. Noi am reușit, nu există motive pentru care să nu reușească Primăria Generală. Eu am dovedit că putem să implementăm un sistem pilot. A funcționat zile întregi. Nu e ușor să implementezi un proiect în premieră.

Pot să vă arăt când ne-a sunat Termoenergetica, când a pornit sistemul și cât s-a consumat. A fost monitorizat. Cine face ceva este criticat (...) Acest sistem a fost un proiect pilot.

Nu a fost nicio calorie care s-a pierdut în atmosferă. Toate caloriile care s-au consumat au mers la oameni acasă. Eu cred că a fost 20 și ceva de grade în fiecare casă de acolo (în blocurile deservite de punctul termic nr.5). Poate că un apartament a avut 18 grade. Nu știu acest lucru. Faptul că există un locuitor sau doi care nu au fost mulțumiți, eu sunt primar și vă spun că e greu să mulțumești pe toată lumea.

Am plătit energia și energie a fost și nu s-a evaporat în aer. Sper să fie implementat de Primăria Generală”, a declarat Clotilde Armand.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇