Premieră la Oradea: Un cartier va avea apă caldă și căldură cu ajutorul energiei geotermale

Premieră la Oradea: Un cartier va avea apă caldă și căldură cu ajutorul energiei geotermale

Vineri a debutat la Oradea un proiect care reprezintă o premieră națională: un cartier va avea apă caldă și căldură pe baza energiei geotermale.

Este vorba de proiectul “Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea”.

În urma implementării acestui proiect, circa 13.000 locuitori, respectiv 6.200 de apartamente, plus instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier vor beneficia de apă caldă și căldură pe bază de energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul din Oradea.

ADVERTISING

Programul face parte din obiectivele strategice asumate de municipiul Oradea pentru modernizarea sistemului de încălzire şi de alimentare cu apă caldă menajeră, precum şi pentru valorificarea energiei regenerabile de care dispune oraşul.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (#POIM) 2014-2020, Axa prioritară 6.

Prezent la începerea lucrărilor, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a spus că proiectul reprezintă ”o premieră naţională pe partea de inovaţie. (...) Cei peste 10 ani de când se investeşte în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Oradea îşi văd roadele, într-un moment în care preocuparea generală este asigurarea energiei de care populaţia are nevoie, la costuri cât mai mici”.

În urmă cu 12 ani, am luptat pentru o inițiativă despre care știam că este o șansă unică: trecerea la încălzirea pe bază...

Publicată de Ioan Bolos pe Vineri, 16 septembrie 2022

Oradea a ajuns în cea de a III-a etapă de înlocuire a reţelelor de termoficare, prin care se vor reabilita 23,10 km de traseu (46,2 km conducte) de tronsoane de reţea termică primară. Costul lucrărilor este de aproximativ 20 de milioane de euro, din care 98% sunt acoperite din fonduri europene. Lucrările sunt programate să fie finalizate la sfârşitul anului viitor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Oradea are 21 de proiecte înscrise în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare totală de 97 de milioane de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇