Întrebările la care refuză să răspundă, de 2 luni, primăria condusă de Clotilde Armand (USR). Încălcări pe bandă ale Legii accesului la informații de interes public

Întrebările la care refuză să răspundă, de 2 luni, primăria condusă de Clotilde Armand (USR). Încălcări pe bandă ale Legii accesului la informații de interes public

Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand (USR) a refuzat, în mod constant – începând cu luna iulie a acestui an – să furnizeze informații de interes public pe care spotmedia.ro le-a solicitat, în scris, în temeiul Legii 544/2001.

În loc de răspunsuri și documente, după mai multe amânări – printr-o serie de notificări semnate de Clotilde Armand – instituția ne-a transmis că refuză să ne dea informațiile.

Iar motivele invocate de instituție pentru a ține date și documente „la secret” nu stau în picioare, susțin avocați consultați de spotmedia.ro.

Vă povestim astăzi, pe larg, cum primăria pe care Clotilde Armand a promis, în 2020, că o va face „de sticlă”, maxim transparentă față de cetățeni, refuză, în mod repetat, încălcând legea, să comunice informații și să facă publice documente.

Pe 6 iulie 2022, am trimis la adresa de email a Registraturii primăriei pe care o conduce Clotilde Armand 3 solicitări formulate în temeiul Legii 544/2001, a liberului acces la informațiile de interes public.

Pe data de 12 iulie, am trimis încă o solicitare formulată în același temei legal.

Până astăzi, Primăria Sectorului 1 nu a soluționat niciuna dintre cele 4 solicitări, deși legea îi impunea, în mod clar, să o facă mai demult.

I. Relațiile primăriei de sector cu Romprest au trecut, în mod ilegal, „la secret”.

a) Ce informații am solicitat. Prin intermediul primei solicitări pe care am trimis-o Primăriei Sectorului 1 - înregistrată cu numărul 346/06.07.2022 - am cerut informații despre condițiile în care se face acum curățenie, pe domeniul public, în Sectorul 1.

În luna mai, primarul de sector - în numele Consiliului Local - a încheiat cu Romprest Service SA un nou protocol pentru salubrizare. Este al treilea astfel de protocol în baza căruia Romprest face curat în Sectorul 1 în alte condiții decât cele prevăzute în contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, semnat încă din 2008.

ADVERTISING

Am cerut, printre altele, o copie electronică a protocolului sau un link către acesta (în cazul în care el fost deja postat pe site-ul instituției, la fel ca precedentele 2 protocoale). De asemenea, am cerut mai multe informații. Printre ele:

  • data la care a fost semnat noul protocol cu Romprest și perioada sa de valabilitate
  • frecvențele minime cu care Romprest face curat pe străzi și gradul în care respectă aceste frecvențe prevederile Hotărârii Consiliului General 345/2022 (în condițiile în care deja PMB a amendat deja primăria condusă de Clotilde Armand pentru că frecvențele sunt prea reduse)
  • concluziile eventualelor controale ale Poliției Locale a Sectorului 1 cu privire la respectarea frecvențelor de salubrizare. Eventuale măsuri dispuse de polițiștii locali

Mai jos puteți consulta solicitarea de informații, în forma trimisă Primăriei Sectorului 1.

b) Cum a tergiversat Primăria Sectorului 1 soluționarea cererii. Pe 18 iulie, primăria de sector ne-a comunicat că are nevoie de 30 de zile pentru a soluționa cererea noastră de informații.

amanare-10-zile

Pe data de 5 august, Serviciul de Imagine și Cultură din cadrul Primăriei Sectorului 1 ne-a transmis, în loc de informațiile pe care le-am solicitat, următorul răspuns:

„Deși s-a împlinit termenul de 30 de zile prevăzut de art. 7, alin. 1 din Legea 544/2001, departamentele de specialitate din cadrul Primăriei Sectorului 1 nu ne-au transmis încă răspunsurile la întrebările dumneavoastră sau un punct de vedere pe această temă. Vom reveni cu informațiile solicitate de dumneavoastră imediat ce vom intra în posesia lor”.

amanare-30-de-zile

Neștiind în cât timp consideră Serviciul de Imagine și Cultură că „va intra în posesia” informațiilor, am formulat o reclamație administrativă, în temeiul Legii 544/2001, care a fost înregistrată cu numărul 401/8 august 2022. În consecință, primăria condusă de Clotilde Armand avea încă 15 zile la dispoziție să ne comunice informațiile solicitate.

ADVERTISING

Pe data de 24 august, am primit o notificare semnată de Clotilde Armand prin care ni se aduce la cunoștință că informațiile pe care le-am solicitat nu sunt de interes public și nu vor fi comunicate din cauză că ar afecta desfășurarea unei anchete a DNA, în care este urmărit fostul primar Dan Tudorache și alți foști și actuali angajați ai Primăriei Sectorului 1, dar și mai mulți directori de la Romprest.

c) Ce spun avocații consultați de spotmedia.ro.

  • Toate informațiile pe care le-am solicitat sunt de interes public, iar Primăria Sectorului 1 refuză să le furnizeze
  • Legea 544/2001 spune clar că – dacă primăria consideră că informațiile nu sunt de interes public – trebuie să comunice acest lucru în termen de 5 zile. Or, în acest caz, nu a făcut-o.
  • Protocolul de salubrizare este un document conex contractului de salubrizare, nu un document cu regim juridic distinct. Iar în condițiile în care contractul de salubrizare este public, protocolul este, de asemenea, public.

II. Al doilea mare secret: cu ce avocați vrea Primăria Sectorului 1 să rezilieze contractul cu Romprest și cu cât îi plătește

a) Ce informații am solicitat.

Am cerut de la Primăria Sectorului 1 - printr-o solicitare formulată în temeiul Legii 544/2001 și înregistrată cu numărul 347/6 iulie 2022 - informații despre motivele pentru care instituția cere rezilierea contractului de salubrizare cu Romprest. De asemenea, am întrebat cine sunt avocații care reprezintă primăria, cum au fost selectați și cu cât au fost plătiți.

În documentul de mai jos regăsiți solicitarea de informații, așa cum am trimis-o primăriei de sector.

ADVERTISING

b) Cum a amânat și apoi refuzat Primăria Sectorului 1 să răspundă la întrebări.

Ca și în cazul solicitării precedente, Serviciul de Imagine și Cultură ne-a comunicat, la 10 zile, că are nevoie de 30 de zile pentru a soluționa cererea.

Iar la 30 de zile, ne-a transmis, și de această dată, că „departamentele de specialitate din cadrul Primăriei Sectorului 1 nu ne-au transmis încă răspunsurile la întrebările dumneavoastră sau un punct de vedere pe această temă. Vom reveni cu informațiile solicitate de dumneavoastră imediat ce vom intra în posesia lor”.

Am formulat o reclamație administrativă care a primit un răspuns identic cu acela de la solicitarea precedentă: informațiile nu sunt publice din cauză că ar afecta ancheta DNA.

raspuns-reclamatie-administrativa

c) Ce spun avocații consultați de spotmedia.ro.

  • rămân valabile parte dintre argumentele deja enunțate. De exemplu, dacă ar fi considerat, într-adevăr, că informațiile nu sunt de interes public, trebuie să comunice acest lucru redacției spotmedia.ro în 5 zile de la înregistrarea solicitării
  • procesele penale - cum ar fi cel de la DNA - țin în loc procesele civile. În acest caz, dacă într-adevăr acțiunea DNA și cea inițiată de primarul Sectorului 1 în vederea rezilierii contractului cu Romprest ar fi avut elemente comune, rezilierea s-ar fi oprit până la finalizarea cauzei penale. Dacă rezilierea nu s-a oprit, nu are elemente comune cu procesul DNA
  • contractele primăriei cu avocații, tariful orar încasat de aceștia precum și sumele totale pe care le-au facturat și pe care le-au încasat de la instituție sunt informații de interes public. Nu periclitează anchete și pot fi comunicate în temeiul Legii 544/2001. Faptul că Primăria Sectorului 1 nu le-a comunicat indică un refuz de a soluționa cererea spotmedia.ro, potrivit legii.

III. Al treilea secret: În ce stadiu se află proiectul Promenada Verde, promis de Clotilde Armand, în campania electorală

a) Ce informații am solicitat.

Tot pe 6 iulie am solicitat Primăriei Sectorului 1 informații cu privire la stadiul în care se află proiectul Promenada Verde, o zonă de agrement în jurul lacurilor Băneasa, Grivița și Străulești. Există posibilitatea ca un traseu să fie amenajat pe maluri - dacă Primăria condusă de Clotilde Armand va clarifica statutul juridic al fiecărui teren - sau pe apă, prin amenajări din beton.

Din păcate, în afara unor alei de pietriș, nu s-a amenajat încă nimic. Am identificat cel puțin o licitație în curs, în Sicap, pentru o documentație. Dar am încercat să aflăm, clar, în ce stadiu se află proiectul, așa că am întrebat, printre altele:

  • ce acțiuni concrete a întreprins Primăria Sectorului 1 pentru acest proiect
  • dacă s-a făcut studiu de mediu și studiu de fezabilitate pentru proiect
  • ce lungime va avea traseul promenadei și dacă se va amenaja pe uscat sau pe apă, cu beton hidrotehnic
  • care este statutul juridic al fiecărei parcele pe care ar urma să treacă traseul promenadei etc

Mai jos puteți citi integral textul solicitării de informații:

b) Cum a refuzat Primăria Sectorului 1 să furnizeze informații.

La 10 zile, am primit o notificare potrivit căreia soluționarea cererii va dura 30 de zile. La 30 de zile, Departamentul de Imagine și Cultură ne-a comunicat, ca și în cazul cererilor precedente, că nu a primit informațiile necesare.

Am formulat o reclamație administrativă. Într-o notificare semnată de Clotilde Armand - și în care e menționată greșit data la care s-a înregistrat solicitarea noastră - se arată că departamentele din Primăria Sectorului 1 nu au dat decât răspunsuri incomplete la întrebările spotmedia.ro, iar primarul le-a solicitat să formuleze un răspuns adecvat, care să ne fie apoi comunicat.

Dovadă că e doar o modalitate de a tergiversa soluționarea: până astăzi, adică la 2 săptămâni de la notificarea semnată de Clotilde Armand, n-am primit încă nicio informație nouă despre Promenada Verde.

raspuns-promenada-verde

c) Ce spun avocații consultați de spotmedia.ro:

  • Legea 544/2001 prevede termene clare pentru soluționarea solicitărilor de informații. În cazul de față, toate termenele din lege au fost depășite. Instituția nu a comunicat nici măcar „informațiile incomplete” la care face referire în răspunsul semnat de Clotilde Armand.
  • Deși inițial și-a asumat un termen clar pentru a furniza informațiile - adică 30 de zile - acum primăria de sector nu mai precizează, de fapt, cât timp îi trebuie pentru a soluționa cererea.

IV. Deși se face cu bani publici, studiul proiectului „Termoficare de la soare” e secret pentru cetățeni și jurnaliști

a) Ce informații am solicitat.

Anterior, primăria de sector ne-a comunicat că 1 iulie este termenul limită pentru realizarea studiului de fezabilitate din cadrul proiectului pilot „Termoficare de la soare”, în cadrul căruia ar urma să se instaleze sisteme de panouri solare și pompe de căldură în 10 blocuri din Cartierul Aviației.

În consecință, pe 12 iulie am cerut o copie a studiului de fezabilitate și informații legate de:

  • ce acțiuni concrete va întreprinde în continuare Primăria Sectorului 1 pentru proiect
  • când se vor lansa noi achiziții
  • în câte scări de bloc se vor instala sistemele cu panouri solare și pompe de căldură, pentru iarna 2022 - 2023

Mai jos puteți citi solicitarea de informații:

b) Cum a refuzat Primăria Sectorului 1 să răspundă. Ca și în cazul celorlalte solicitări, după 10 zile am primit de la Primăria Sectorului 1 notificare de prelungire a termenului de răspuns. La 30 de zile, argumentația deja încetățenită: „departamentul de specialitate nu ne-a transmis încă răspunsurile la întrebările dumneavoastră sau un punct de vedere pe această temă. Vom reveni cu informațiile solicitate de dumneavoastră imediat ce vom intra în posesia lor”.

Am depus reclamație administrativă. Am primit un răspuns semnat de Clotilde Armand din care aflăm că studiul de fezabilitate n-ar fi încă public, din cauză că:

„«se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art 1 și, respectiv, la art 11 ^1, informațiile privind activitățile financiare sau comerciale, dacă publicarea acestora poate aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiul concurenței loiale, potrivit legii».

Studiul de fezabilitate al proiectului «Termoficare de la Soare» finalizat de curând se încadrează în această excepție prevăzută de legiuitor de la liberul acces al cetățenilor la informațiile de interes public.

Acesta va deveni public și va putea fi consultat de orice persoană interesată în momentul supunerii sale spre dezbatere și aprobare în Consiliul Local al Sectorului 1”.

solutionare-reclamatie-administrativa-Termoficare-

Niciun răspuns legat de acțiuni viitoare sau planuri pentru iarna care urmează!

c) Ce spun avocații consultați de spotmedia.ro:

  • Studiul de fezabilitate al proiectului „Termoficare de la Soare” este realizat cu bani publici pentru a folosi unei lucrări de interes public. Așa că este un document cu caracter public
  • Un document de tipul studiului de fezabilitate este public sau nu este public. Din punct de vedere juridic, el nu este secret acum pentru a deveni public mai târziu, când va ajunge la vot în Consiliul Local, așa cum se arată în documentul semnat de Clotilde Armand
  • nu există niciun risc de încălcare a vreunui drept de autor sau concurenței. Dacă instituția considera că se impune anonimizarea unor date înainte de publicarea studiului de fezabilitate, le putea anonimiza justificat. Dar nu a făcut-o. În schimb, a refuzat să pună la dispoziția presei, în temeiul Legii 544/2001, un document de interes public.

Ce vom face mai departe

Modul în care Primăria Sectorului 1 încalcă Legea 544/2001 este, din punctul nostru de vedere, de neacceptat.

Tergiversările sunt o lipsă de respect atât pentru munca jurnalistului, cât și pentru cititori, cei pentru care am solicitat informațiile.

De aceea, spotmedia.ro va solicita din nou informațiile de la instituție, oferind posibilitatea primarului USR Clotilde Armand să soluționeze corect, complet și la timp cererile noastre de informații de interes public.

Iar în cazul în care și de această dată Primăria Sectorului 1 va încălca legea și va refuza să comunice informațiile de interes public, vom demara acțiuni în instanță pentru fiecare solicitare neonorată în parte. Și vom continua până când vom primi informațiile de interes public pentru cititorii noștri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇