Cel mai scump din București. Cum a ajuns Robert Negoiță să dea de 4 ori mai mulți bani pe luminițele de Crăciun

Cel mai scump din București. Cum a ajuns Robert Negoiță să dea de 4 ori mai mulți bani pe luminițele de Crăciun

Primăria Sectorului 3 a semnat un contact pentru iluminat public festiv pentru iarna 2022 – 2023 în valoare de aproape 2,8 milioane de lei, potrivit informațiilor comunicare de instituție la solicitarea Spotmedia.ro.

Este cel mai scump contract de iluminat public festiv din București, din acest an.

Până în 2022, primăria condusă de Robert Negoiță nu a investit masiv în iluminat festiv pentru sărbătorile de iarnă. Potrivit informațiilor furnizate la solicitarea Spotmedia.ro, instituția cheltuia doar câteva zeci de mii de lei anual pentru a instala, în parcuri, cu oamenii de la Administrația Domeniului Public, instalații pe care le avea deja.

Primăria condusă de Robert Negoiță nu acorda prea mare atenție acestor achiziții pentru că - în baza unui contract încheiat în timpul administrației Gabrielei Firea - Compania Municipală Iluminat Public SRL și MK Illumination SRL instalau echipamente de iluminat festiv și pe unele dintre marile bulevarde din Sectorul 3.

Dar ultima iarnă în care s-a instalat iluminat festiv în baza acelui contract a fost cea dintre anii 2020 și 2021 (perioadă în care Nicușor Dan era deja primar, dar nu mai putea întrerupe executarea contractului moștenit din administrația Firea).

ADVERTISING

În iarna următoare – prima în care Nicușor Dan a luat deciziile cu privire la iluminatul festiv al PMB – pe bulevardele din Sectorul 3 nu s-a mai montat nicio luminiță.

În consecință, primarul Robert Negoiță, a anunțat că în anii următori se va ocupa administrația sa şi de asta.

Încă dinainte de Crăciunul precedent, pe 22 decembrie 2021, la inițiativa lui Robert Negoiță, Consiliul Local a adoptat o hotărâre cu numărul 346.

Prin intermediul ei, i-a aprobat primăriei conduse de Robert Negoiță să încheie (ca beneficiar) un acord cadru pentru iluminat festiv pe 4 ani cu societatea Internet și Tehnologie S3 SRL (ca prestator de servicii).

Societate Internet și Tehnologie S3 SRL (denumită, pe scurt, ITS3) este deținută integral de Consiliul Local al Sectorului 3, potrivit informațiilor de pe portalul de informații de business listăfirme.ro.

Președinte al Consiliului de Administrație al companiei este Elena Arghir, despre care Hotnews a scris că e fosta cumnată a lui Robert Negoiță (adică sora fostei soții a primarului de sector, Sorina Docuz) și că încasează sume mari de bani de la administrația locală.

ADVERTISING

Potrivit acordului cadru cu numărul 28415/10.02.2022 , Primăria Sectorului 3 putea să-i comande ITS3 să monteze și să demonteze instalații de iluminat festiv în următorii 4 ani, în limita sumei de 4.203.094 de lei.

Cel puțin, în teorie. În realitate, însă, Hotărârea 346/22.12.2021 introducea o limitarea a cheltuielilor. Mai exact, respectiva hotărâre stabilea că suma maximă care poată fi cheltuită anual pentru iluminat festiv, în Sectorul 3, era de 650.000 de lei, plus TVA.

În septembrie 2022, tot la inițiativa lui Robert Negoiță, Consiliul Local al Sectorului 3 a adoptat hotărâtea 419/27.09.2022.

Prin intermediul acestui nou act, a fost eliminat articolul din Hotărârea 346/22.12.2021 care prevedea limitarea cheltuielilor la 650.000 de lei pe an.

În plus, Consiliul Local al Sectorului 3 a împuternicit-o pe Elena Arghir să achiziționeze bunuri și servicii pentru iluminat festiv cu valoare „de peste 100.000 de euro”, fără a mai menționa vreun plafon.

Dar potrivit raportului de specialitate anexat hotărârii - cel prin care s-a aprobat acordul cadru pentru iluminat festiv - administrația lui Robert Negoiță estima o cheltuială medie anuală pentru instalarea și demontarea de luminiţe de 1.050.773 de lei. Suma este echivalenta a circa 270.000 de euro.

cost-mediu-iluminat-festiv

N-ar fi o investiție foarte mare. Spre exemplu, Sectorul 6 a cheltuit anul trecut 1.509.013 lei pentru iluminat festiv. Iar în acest an, cheltuiește 1.349.574 de lei.

ADVERTISING

Cât cheltuiește, de fapt, primăria lui Negoiță. Și pe ce se duc banii

Ulterior, pe 28 noiembrie, Primăria Sectorului 3 a organizat o festivitate de aprindere a instalațiilor de iluminat festiv. Cu acel prilej, Robert Negoiță a anunțat că primăria pe care o conduce achită toate cheltuielile pentru iluminat festiv, dar că „nu a exagerat”.

Dar în niciun moment instituția nu a făcut referire la costurile acoperite din bani publici pentru iluminat festiv din sezonul rece 2022 - 2023.

Spotmedia.ro a solicitat în scris, în temeiul Legii 544/2001, informații de la Primăria Sectorului 3 cu privire la costurile proiectului de iluminat festiv din acest an.

Instituția ne-a răspuns că aceste cheltuieli figurează în contractul subsecvent cu numărul 28415/10.02.2022 pe care Primăria Sectorului 3 l-a încheiat în acest an cu ITS3.

Prin acest contract subsecvent, Primăria Sectorului 3 se obligă să-i achite ITS3 pentru montaj și demontat de instalații de iluminat nu mai puțin de 2.779.966 de lei. Or, asta înseamnă că din primul an se duc peste 66% din banii care, în mod normal, potrivit votului inițial al Consiliului Local, ar trebui să ajungă 4 ani.

Suma este mai mult decât dublu faţă de cât susținea PS 3 că ar urma să cheltuiască, în medie, în fiecare an, pentru iluminat festiv.

valoare-contract-subsecvent-1

Din documentație nu reiese dacă ITS3 cumpără sau închiriază instalațiile de iluminat festiv. Sau dacă a cumpărat unele instalații, iar pe altele doar le-a închiriat pentru acest sezon.

În cazul în care ITS3 a și cumpărat instalații pe care să le poată folosi în anii viitori, poate că parte din cheltuială e justificată. Dacă, însă, doar a închiriat aceste instalații, atunci cheltuiala este uriașă (mai ales în cazul în care consumul de curent electric se va va achita separat).

I-am cerut informații - printr-un email la adresa indicată în CV - directoarei adjuncte a ITS3, Cristinela Grosu. Nu am primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol.

În consecință, am contactat-o telefonic pe șefa Consiliului de Administrație al ITS3 SRL, Elena Cristina Arghir.

Am întrebat-o dacă societatea cumpără sau închiriază instalațiile - în prețul pe care i-l plătește Primăria Sectorului 3 - sau dacă și le procură separat, cu alte costuri.

✨✨Seară de decembrie #ILoveS3

Publicată de Robert Negoita pe Miercuri, 14 decembrie 2022

Arghir ne-a spus că „vorbim cu un simplu administrator”, care nu știe ce să răspundă la această întrebare, pe moment. Întrebarea este: dacă nu știe administratorul firmei responsabile cu procurarea și montarea instalațiilor, cine ar putea ști?

Deși nu ne-a oferit niciun răspuns, Arghir a insistat să știe de unde avem datele sale de contact, în condițiile în care pe respectivul număr personal, „o sună copiii”. Numărul de telefon al Elenei Arghir este listat pe platformele cu informații de business drept contact la societății edilitare ITS3.

Arghir ne-a spus să cerem informațiile în scris, de la companie, care „va răspunde competent”. Și a susținut că va reveni pentru a ne furniza numărul său de telefon de serviciu și adresa de email oficială. Nu a revenit, până la momentul publicării acestui text.

Am întrebat și la PS3 dacă instalațiile pentru iluminat festiv sunt cumpărate sau închiriate. Reprezentanții instituției ne-au transmis să trebuie să cerem în scris informațiile.

În consecință, am solicitat informațiile în scris, atât de la primăria de sector cât și de la societatea edilitară. Ambele au la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a reveni cu răspunsuri complete.

În ședința de Consiliu Local al Sectorului 3 de joi, 15 decembrie, consilierul liberal Andreea Weinerich (PNL) a solicitat informații cu privire la costul total al iluminatului public festiv din Sectorul 3. Întrebările consilierului nu au primit răspuns.

La solicitarea Spotmedia.ro, Andreea Weinerich a precizat că solicită și în scris informațiile și că va reveni cu detalii, imediat ce primăria de sector i le va pune la dispoziție. Consilierul liberal susține că, de fapt, costul întregului proiect de iluminat festiv ar putea depăși suma de 2.799.966 de lei.

Oricum ar fi, din informațiile Spotmedia.ro, Primăria Sectorului 3 cheltuiește, în acest an, cei mai mulți bani pe iluminat festiv de sărbători.

Urmează Primăria Sectorului 4. Instituția nu a răspuns, până la acest moment, solicitării de informații a Spotmedia.ro. Dar ne-a transmis că achită circa 2 milioane de lei către Luxten Lightning Company pentru iluminatul festiv din iarna 2022 - 2023.

Vom reveni cu detalii, pe măsură ce le vom obține.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇