Cât plătesc primăriile din București pentru luminițele de Crăciun. Comparație cu Sibiu, Oradea, Brașov, Constanța și Craiova

Cât plătesc primăriile din București pentru luminițele de Crăciun. Comparație cu Sibiu, Oradea, Brașov, Constanța și Craiova

Sunt multe primării care plătesc, în acest an, puțin peste un milion de lei pentru iluminat festiv. Dar sunt și unele – cum ar fi Primăria Sectorului 4 din București sau primăriile din Brașov și Constanța – care dau pe luminițe 2 milioane de lei sau chiar mai mult.

Iată cum stau lucrurile în București, comparativ cu anii trecuți, dar și în Sibiu, Oradea, Brașov, Craiova și Constanța.

București: care dintre primării cheltuiește cel mai mult pe luminițe și care n-a instalat niciodată așa ceva

Primăria Municipiului București (PMB). N-a cumpărat și n-a închiriat instalații noi nici în acest an.

Compania Municipală de Iluminat Public SRL a dat, încă din 2018, 6 milioane de lei pe 4.000 de șiruri și plase luminoase, cumpărate de la MK Illumination SRL.

Administrația Firea le folosea doar pentru a completa schema de iluminat festiv, alcătuită în principal din instalații opulente, închiriate an de an.

Dar de când e primar Nicușor Dan, PMB se bazează doar pe cele circa 3.000 de instalații încă funcționale pe care le deține compania municipală.

Prețul anual al montajului și al demontării instalațiilor depășește suma de 1 milion de lei.

ADVERTISING

Nicușor Dan a invitat în acest an și firme private să contribuie cu luminițe. Dar n-a răspuns nimeni apelului primarului general.

Primăria Sectorului 1. Cele mai recente cheltuieli cu iluminatul festiv s-au ridicat la 388.715 lei, pentru închirierea și montajul unor instalații în iarna 2019-2020.

După ce postul de primar a fost preluat de Clotilde Armand, primăria de sector n-a mai dat bani pe iluminatul festiv. Mai ales că în cea mai mare parte străzile pe care le iluminează festiv PMB sunt pe teritoriul Sectorului 1.

În această iarnă, la fel ca în precedentele, „iluminatul festiv pe străzile din Sectorul 1 este asigurat de către Primăria Municipiului București – Compania Municipală Iluminat Public București”, a transmis Primăria Sectorului 1, la solicitarea Spotmedia.ro.

Primăria Sectorului 2. Deține instalații de iluminat festiv și butaforii a căror valoare de inventar depășește cu puțin 466.000 de lei. Anul trecut, instituția a alocat și 280.000 de lei pentru a repara unele instalații și a le înlocui pe cele care nu mai pot fi reparate.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat la finele lunii octombrie că se vor monta instalații de iluminat festiv și în acest an, în baza unui proiect inițiat de PNL. Spotmedia.ro a solicitat informații legate de costurile proiectului. Și vom reveni cu detalii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primăria Sectorului 3. Până acum, primăria condusă de Robert Negoiță a investit puțin în iluminat festiv, din cauză că în mandatul Gabrielei Firea parte dintre bulevardele din Sectorul 3 erau iluminate de PMB.

Abia iarna trecută - prima în care de iluminat festiv s-a ocupat Nicușor Dan - Robert Negoiță s-a trezit fără luminițe până și pe Bulevardul Unirii.

Așa că în vară acestui an, Consiliul Local al Sectorului 3 a adoptat un acord cadru pentru iluminat festiv pentru 4 ani (începând cu cel în curs) cu o valoare totală de 4.203.094 de lei.

Pentru această sumă, o societate deținută de Consiliului Local al Sectorului 3 și numită Internet și Tehnologie S3 SRL ar urma să monteze și să demonteze – în această iarnă și în următoarele 3 – peste 4.000 de elemente luminoase, de la șiruri și perdele de LED, până la figurine diverse.

În textul acordului cadru, toate prețurile pentru montaj și demontat sunt calculate pe 4 ani, așa că nu putem spune, cu certitudine, care sunt cheltuielile pentru sezonul 2022 - 2023. Dar în mod normal ar trebui să fie a patra parte din acordul cadru, adică în jur de 1 milion de lei.

ADVERTISING

Am solicitat în scris informațiile de la Primăria Sectorului 3. Când ne va răspunde, vom reveni cu detalii.

Primăria Sectorului 4. Din 2019 încoace, primăria condusă de Daniel Băluță organizează proceduri simplificate pentru a alege firma care se ocupă de iluminat festiv. A ales de fiecare dată Luxten Lightning Company care a asigurat iluminatul festiv, în sector pentru următoarele sume: 529.350 de lei (în sezonul 2018-2019), 642.700 de lei (în sezoul 2019 - 2020) și 642.700 de lei (în sezonul 2020 - 2021).

Sectorul-4
Captură video/Facebook Daniel Băluță

În acest an, iluminatul festiv din sector e asigurat tot de Luxten Lighting Company SRL, dar contra unei sume de 2 milioane de lei, potrivit informațiilor furnizate de Primăria Sectorului 4 pentru Spotmedia.ro.

Spotmedia.ro a solicitat în scris detalii privind această majorare considerabilă de preț. Când primăria ne va răspunde, vom reveni cu informații.

Primăria Sectorului 5. Primăria condusă în prezent de viceprimarul Ion – Constantin Melnic (PSD) a atribuit pe 28 noiembrie, prin încredințare directă, un contract de 679,650 lei pentru iluminat festiv.

Firma câștigătoare se numește RC Energo Install SRL și este una dintre societățile abonate la contracte publice pentru iluminat festiv.

Anul trecut, primăria de sector i-a încredințat direct aceleiași firme un contract în valoare de 136.640 lei. Iar alte 2 contracte - unul în valoare de 133.950 de lei (pentru închiriere de luminițe) și unul de 134.010 lei (pentru montaj și demontat luminițe) au venit de la SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA, firma de curățenie a Sectorului 5.

Primăria Sectorului 6. Are un acord-cadru încheiat pe 18 decembrie 2019 (când primar era social democratul Gabriel Mutu) cu societatea Flash Lightening Services SRL. Acel acord cadru este valabil până pe 17.12. 2023 (deci și în această iarnă, dar și în următoarea).

Primaria-Sectorului-6
Sursă foto: Primăria Sectorului 6

Anual, primăria condusă de Ciprian Ciucu încheie câte un contract subsecvent. Anul trecut, valoarea acestui contract a fost de 1.509.013 lei. În acest an, primăria de sector va cheltui pe luminițele din parcuri 1.349.574 lei (deci cu aproximativ 10% mai puțin decât anul trecut – n.red.), potrivit informații comunicate de instituție pentru Spotmedia.ro.

Cât dau pe luminițe primăriile altor orașe din România

Sibiu. La solicitarea Spotmedia.ro, Primăria Sibiu a transmis că în oraș „se ornamentează piețele centrale, străzi din această zonă și principalele artere din cartierele orașului”.

Iată cheltuielile.

„Pentru montarea și demontarea șirurilor luminoase și a ornamentelor și întreținerea funcționării acestora Primăria Sibiu estimează că va achita în cadrul contractului de delegare a gestiunii iluminatului public suma de 540.000 de lei (...)

Anul acesta nu am achiziționat ornamente noi, ci doar becuri și piese care să le înlocuiască pe cele defecte, care nu mai pot fi reparate. Costul achiziției a fost de 119.607,50 lei”, ne-a transmis Primăria Sibiu.

Brașov. Primăria condusă de Allen Coliban a transmis pentru Spotmedia.ro că va cheltui aproximativ 2 milioane de lei pentru iluminat festiv, în acest an. Va monta instalații în 6 zone noi, față de anul trecut. Dar va închide luminițele la ora 01.00, în fiecare noapte, ca să economisească energie electrică.

Brasov
Sursă foto: Primăria Municipiului Brașov

Oradea. În luna noiembrie, Primăria Oradea ne-a comunicat că încă negocia un contract pentru iluminat festiv cu valoare totală de circa 1 milion de lei. Firma căreia i-a atribuit, între timp, contractul cu valoarea de aproape un milion este MK Illumination SRL (aceeași cu care a asigurat iluminatul festiv la București, în mandatul Gabrielei Firea).

Craiova. Primăria condusă de Olguța Vasilescu a transmis pentru Spotemdia.ro că iluminatul festiv în oraș este asigurat, fără costuri distincte pentru instituție, de firma Flash Lightening Services SRL (aceeași care asigură iluminatul festiv in Sectorul 6). Acestei firme, Primăria Craiova i-a delegat serviciul de iluminat public, încă din anul 2015. Cu alte cuvinte, serviciile nu sunt gratuite, dar sunt incluse în contractul privind iluminatul public al orașului.

Constanța. Primăria condusă de Vergil Chițac ne-a transmis încă de acum o lună că nu dă niciun ban pe organizarea Târgului de Crăciun. Îl face o firmă, cu banii proprii, la fel ca anul trecut.

În schimb, Primăria Constanță cheltuiește 2.430.000 de lei pentru iluminat festiv. Și-a împărțit licitația în 3 loturi separate: iluminat festiv pe străzi, iluminat festiv în parcuri și iluminat festiv în zona peninsulară Piața Ovidiu.

Licitația a fost câștigată de RC Energo Install SRL (firma care asigură iluminatul festiv în Sectorul 5). În cazul în care această firmă nu poate acoperi necesarul, va contribui și a doua clasată la licitație, Luxten Lighting Company SRL (care asigură iluminatul festiv în Sectorul 4).

Spotmedia.ro va reveni, în edițiile următoare, cu detalii despre firmele care câștigă cei mai mulți bani din iluminat festiv, în România, în ultimii ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇