Doar în Sectorul 5 primarul ales, Piedone, nu și-a preluat mandatul. Cât a cheltuit de la alegeri administrația edilului Daniel Florea

Doar în Sectorul 5 primarul ales, Piedone, nu și-a preluat mandatul. Cât a cheltuit de la alegeri administrația edilului Daniel Florea
Colaj: Alexandru Dobre (Medifax.ro/Hepta.ro)/Octav Ganea/Inquam Photos

Sectorul 5 a rămas singurul în care primarul și consilierii locali votați de bucureșteni pe 27 septembrie n-au reușit încă să își preia noile funcții. Motivul: câteva persoane au tot contestat validarea mandatelor noilor aleși.

Ce motive ar avea cineva să tergiverseze schimbarea administrației de sector? E greu de spus cu certitudine.

Tot ce știm sigur este că, deși a pierdut alegerile, social-democratul Daniel Florea a rămas primar încă vreo câteva săptămâni.

În această perioadă, administrația Sectorului 5 a cheltuit sume uriașe, de peste 1,2 milioane de lei. Iar firmele abonate la bugetul sectorului în timpul mandatului lui Florea au primit în continuare contracte bănoase.

SpotMedia.ro vă relatează astăzi pe larg despre ce este vorba.

În cei patru ani în care a fost primar, social-democratul Daniel Florea a încercat să le cumpere simpatia bucureștenilor din Sectorul 5. Le-a dat elevilor, din bani publici, cadouri personalizate cu fotografia sa.

Le-a dat profesorilor stilouri de firmă. Dar mulți dascăli au pus repede în vânzare obiectele pe Internet.

În plus, Florea a încercat în permanență să își promoveze imaginea pe banii oamenilor. A creat sloganul ”Doar fapte”. Și a folosit inițialele DF (care sunt și inițialele numelui său - n.red.) în denumirea unor societăți edilitare. De asemenea, a cheltuit bani publici pentru a crea mobilier urban pe care sunt inscripționate inițialele sale.

ADVERTISING

Pe 27 septembrie, bucureștenii din Sectorul 5 l-au ales primar, în locul lui Daniel Florea, pe Cristian Popescu Piedone. În plus, au ales un Consiliu Local nou. În consiliu a fost ales și Daniel Florea (deși acesta candidează și la alegerile parlamentare din decembrie și probabil va deveni deputat).

Dar noii aleși nu și-au preluat încă mandatele din pricina unor contestații. Recent, Cristian Popescu Piedone a anunțat că o persoană pe nume David Matt Ian, care ar face jocurile lui Daniel Florea, a contestat validarea mandatelor tuturor consilierilor locali aleși.

SpotMedia.ro a identificat pe site-ul Tribunalului București contestații depuse de David Matt Ian la validarea mandatului lui Piedone și a 21 dintre consilierii aleși. Dintre consilieri, 7 sunt de la PSD, 3 de la PNL, câte 2 de la PMP și PPU și unul de la USR.

În CV-ul postat pe rețelele de socializare, David Matt Ian menționează că a făcut Dreptul la Universitatea Româno-Americană și că este expert în securitate aeriană și managing partener în două societăți: Wab și Aviation Audit.

Matt Ian nu figurează în acționariatul niciuneia dinte companii. Ele sunt deținute - potrivit portalului de business listăfirme.ro - de Ion Cristian Mocanu, fost pilot la Blue Air.

ADVERTISING

Prin 2019, David Matt Ian reprezenta Partidul Noua Românie (PNR).

Una peste alta, instanța se reunește în ședință pe 30 octombrie, la ora 14:00 pentru a se pronunța asupra contestațiilor formulate de Ian.

În cazul în care le va respinge, atât Piedone, cât și consilierii locali aleși pe 27 septembrie își vor prelua mandatele. Până atunci, primăria de sector și instituțiile din subordine mai au încă timp să facă achiziții.

Iată ce au cumpărat deja, în ultima lună, dar și la cine ajung banii publici.

PRIMĂRIA SECTORULUI 5. De pe 27 septembrie până astăzi, Primăria Sectorului 5 a dat, prin încredințare directă, 40 de contracte în valoare totală de peste 573.000 de lei.

Cu mai bine de jumătate din această sumă, instituția a cumpărat despărțitoare din plexiglas pe care să le monteze în bănci, la școli. Suma exactă cheltuită este 334.780 de lei și ea a ajuns, prin 5 contracte încredințate direct, la societatea Promo Troops SRL.

Înainte ca Daniel Florea să piardă alegerile, primăria sa a mai cumpărat de la aceeași firmă - prin alte 9 contracte încredințate direct - despărțitoare de plexiglas de încă aproape 1,2 milioane de lei.

ADVERTISING

Promo Troops SRL este agenție de publicitate deținută de Cristian Dan Marin și de Delia Mariana Ogrean, potrivit portalului de informații de business listăfirme.ro.

Alți peste 61.000 de lei se duc - tot printr-un contract încredințat direct, către firma DDD Work Clean SRL, pentru sevicii de dezinsecție. Această societate deținută de Mihaela Turdor a primit în acest an 74 de contracte încredințate direct în valoare de peste 1,56 milioane de lei.

Multe dintre sume au venit de la școli și instituții din subordinea Primăriei Voluntari (condusă de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea) și de la unități de învățământ subordonate Primăriei Sectorului 5.

DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI PROTECȚIA COPILULUI (DGASPC) din Sectorul 5.

Această direcție a cumpărat bunuri și servicii prin aproape 200 de contracte de încredințare directă, de la data când Daniel Florea a pierdut alegerile. Suma totală cheltuită depășește cu puțin 280.000 de lei.

SpotMedia.ro a numărat, în Sicap, circa 180 de atribuiri directe în valoare de peste 196.000 de lei pe care DGASPC Sector 5 le-a dat în cursul unei singure zile (8 octombrie - n.red.) către aceeași firmă: Tab Web IT Solutions SRL.

Direcția și-a cumpărat în acea zi tot soiul de rechizite, plicuri și consumabile.

Societatea - care a primit și în lunile din urmă încredințări directe de la DGASCP Sector 5 - îi aparține unui întreprinzător numit Andrei Bogdan Tănase și are ca principal obiect de activitate comerțul de computere și software. Nu știm cum a ajuns să vândă plicuri și ascuțitori la DGASPC.

Andrei Bogdan Tănase este acționar majoritar și într-o altă societate numită CBC Geo Consulting SRL. Aceasta are ca principal obiect de actvitate consultanța pentru afaceri și management și raportează către Ministerul de Finanțe că are un singur angajat.

Ei bine, CBC Geo Consulting SRL a primit de la Institutul Geologic de pe 31 iulie și până astăzi, prin încredințare directă, 8 contracte în valoare de aproape 610.000 de lei pentru a livra materiale de construcții și pentru a asigura servicii de reparații, tencuieli, amenajări și relocări.

SALUBRIZARE FAPTE 5 SA. Societatea de curățenie a sectorului a dat prin încredințare directă, de când Daniel Florea a pierdut primăria, 4 contracte în valoare de circa 300.000 de lei.

Din suma totală, peste 34.600 lei s-au dus pe 650 de pelerine de ploaie. Banii merg la o societate numită Matteo Cons Trade SRL, deținută de George Alexandrescu, un politician PMP din Argeș.

Salubrizare Fapte 5 SA i-a mai dat acestei societăți, doar în acest an, prin încredințare directă, alte 5 contracte a căror valoare depășește 170.000 de lei.

INFRASTRUCTURA DF 5 SA. Societatea de construcții a primăriei de sector a dat, în ultima lună, prin încredințare directă, 15 contracte în valoare de 48.346 de lei.

S-au cumpărat în special materiale de construcții (beton, borduri etc) și accesorii și servicii de revizie pentru mașini.

SC AMENAJARE EDILITARĂ ȘI SALUBRIZARE SA. Această societatea a cheltuit destul de mulți bani înainte de alegerile din 27 septembrie. Spre exemplu, într-o singură zi (28 iulie 2020) a atribuit prin încredințare 13 contracte în valoare de 231.182 de lei către o singură firmă.

Câștigătoarea a fost Garden Center Group SRL deținută de Ion Olteanu. E o firmă care primește încredințări directe de la mai multe primării din țară. Și care s-ar putea să rămână abonată și la bugetul Sectorului 5, chiar și după ce se schimbă primarul.

Motivul: potrivit presei, înainte să se vorbească despre contractele pe care le primește pe bandă de la administrațiile locale, Garden Center Group SRL ar fi devenit cunoscută pentru că i-a realizat lui Piedone dinozaurii din bruxus care apăruseră în 2012 prin Sectorul 4.

După alegeri, SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA n-a mai dat decât 11 contracte prin atribuire directă, în valoare totală de circa 11.000 de lei.

Peste un 1,2 milioane de lei cheltuiți, doar la o primă evaluare

Per total, doar din cheltuielile enumerate până acum reiese că – după ce Daniel Florea a pierdut alegerile locale – administrația pe care a condus-o a mai cheluit peste 1,2 milioane de lei.

Dar administrația Sectorului 5 are multe alte instituții subordonate, care ar mai fi putut face ”cumpărături” cu sume consistente de bani publici. E posibil chiar ca informațiile despre parte dintre achiziții să nu se fi publicat încă.

De altfel, în ciuda insistențelor presei, administrația lui Daniel Florea n-a vorbit aproape deloc despre cum cheltuiește banii publici.

Rămâne să aflăm dacă și Cristian Popescu Piedone va proceda la fel după preluarea mandatului sau dacă va încerca măcar să schimbe acestă politică.

Citește și:

Averile și realizările noilor primari ai Capitalei: Condamnat în primă instanță, Piedone i-a luat scaunul de primar al Sectorului 5 fostului judecător Daniel Florea

A trecut o lună de când Daniel Tudorache a pierdut alegerile, dar e încă primar. Timp în care au fost achiziționate, fără licitație, bunuri și servicii de peste 700.000 de lei

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale: Compania Turistică SA - pierderi uriașe pentru bucureșteni, beneficii pentru caracatița politică


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇