A trecut o lună de când Daniel Tudorache a pierdut alegerile, dar e încă primar. Timp în care au fost achiziționate, fără licitație, bunuri și servicii de peste 700.000 de lei

A trecut o lună de când Daniel Tudorache a pierdut alegerile, dar e încă primar. Timp în care au fost achiziționate, fără licitație, bunuri și servicii de peste 700.000 de lei

În luna care s-a scurs de când Daniel Tudorache (PSD) a pierdut alegerile locale, Primăria Sectorului 1 a cumpărat fără licitație bunuri și servicii de peste 700.000 de lei.

Parte din bani merg la firme deja abonate la bugetul local, cărora primăria condusă de Tudorache le-a plătit sume importante, în ultimii ani.

Alegerile locale de la Sectorul 1 au fost cele mai agitate. După anunțarea rezultatelor parțiale – care o dădeau drept câștigătoare pe Clotilde Armand – au apărut acuzațiile de fraudare a scrutinului.

Principalii candidați – Clotilde Armand și primarul în exercițiu, Daniel Tudorache – s-au acuzat reciproc de fraudă.

Dar până la urmă, instanța a decis: alegerile de pe 27 septembrie au fost cîștigate de Clotilde Armand, așa cum s-a anunțat încă de la închiderea urnelor.

Totuși, Tudorache a refuzat să se dea dus și, printr-o acțiune instrumentată alături de alte peste 120 de persoane, a constestat validarea mandatului lui Clotilde Armand. Abia pe 27 octombrie va lua Curtea de Apel o decizie cu privire la respectivele contestații.

În aceste condiții, Clotilde Armand îi acuză pe social-democrați că au împiedcat-o să își preia mandatul doar ca să aibă vreme să își ”ascundă urmele jafului”.

ADVERTISING

De fapt, o simplă căutare în platfora de achiziții publice e suficientă pentru a vedea că atât primăria, cât și parte dintre instituțiile din subordinea ei au continuat să dea bani prin încredințări directe, înclusiv către firmele abonate la bugetul local.

Iată despre ce este vorba și ce bani a cheltuit fiecare instituție.

Primăria Sectorului 1. A dat prin proceduri inițiate din calalogul electronic (întredințări directe - n.red) în ultima lună puțin peste 100.000 de lei.

Cea mai mare sumă - adică 79.200 lei - s-a dus la o societate numită Radexpert Consulting & Management SRL. Primăria a cumpărat cu acești bani servicii de proiectare de loturi de drumuri.

Sectorul 1 îi mai acordase direct acestei societăți un contract pe data 25 august, în valore de 21.600 lei, tot pentru servicii de proiectare.

Potrivit datelor de la Finanțe și de pe platforma de business listăfirme.ro, societatea a fost înregistrată în 2020 și este deținută și administrată de Monica Rădan.

Un utilizator al rețelei linkedin pe nume Mircea Rădan - care și-a trecut în CV activități anterioare de project manager la Poliția de Frontiera și SPP - menționează că este fondatorul unei firme cu același nume.

Achizitii-de-la-Radexpert

Centrul Multifuncțional Caraiman. A cumpărat după data de 27 septembrie, prin încredințări directe, bunuri și servicii de puțin peste 148.000 de lei.

ADVERTISING

Din această sumă, aproape 9.000 de lei s-au dus către o societate numită Montaj Consulting SRL.

E o firmă deținută de Liviu Mihăiță Niculescu, un om de afaceri originar din Călărași.

Societatea - care potrivit Finanțelor a avut în ultimii ani 3 angajați - a mai primit de la Centrul Multifuncțional Caraiman, în 2020, prin încredințare directă, alte 8 contracte în valoare de aproape 204.000 lei pentru bunuri și servicii diverse.

În 2019, aceeași societatea a primit, tot prin încredințare directă, 29 de contracte în valoare de 386.970 lei. Iar în 2018, Centrul Caraiman îi mai încredințase direct acestei societăți ale 34 de contracte.

Liviu Mihăiță Niculescu este acționar și într-o altă firmă numită Agro Elmet Consulting. Potrivit Finanțelor, societatea a raportat că are un singur angajat.

Agro Elmet Consulting SRL a primit, prin încredințare directă, în 2019, de la Centrul Multifuncțional Caraiman 8 contracte în valoare de circa 77.800 lei. Asta, în condițiile în care încasările totale raportate de firmă în acel an au fost de circa 80.000 de lei!

Acționarul din cele două firme are o participație și într-o societate numită Atluc Impex SRL care a primit, în 2019, tot de la Centrul Multifuncțional Caraiman, un contract de valoare mai mică (puțin peste 6.700 de lei pentru înlocuirea unor conducte).

ADVERTISING

Poliția Locală a Sectorului 1. Deși fără o logică aparentă, a fost însărcinată să se ocupe de mare parte dintre achizițiile necesare luptei cu pandemia în sector. Așa că a cheltuit sume uriașe din bani publici în acest an pe de toate, de la materiale sanitare până la mâncare pentru persoanele aflate în carantină.

Pe 20 octombrie - deci la 3 săptămâni după ce Daniel Tudorache pierduse primăria - Poliția Locală și-a cumpărat noi servicii de gestionare a datelor cu caracter personal.

Contractul în valoare de 88.800 de lei a fost dat prin atribuire din catalogul electronic al Sicap (încredințare directă - n.red.) societății Eu Legal Privacy SRL.

În 2019, Poliția Locală a Sectorului 1 și-a cumpărat servicii similare de la aceeași societate, tot prin încredințare directă, petru suma de 88.900 lei.

Iar în 2018, Poliția Locală a dat prin două contracte prin încredințare directă acestei societăți, în valoare de 198.000 de lei. Unul dintre contracte a fost pentru ”servicii de consultanță pentru implementare privind protecția datelor cu caracter personal”, iar al doilea a fost pentru ”servicii conexe managementului” (tot cu accent pe GDPR).

Incredintari-catre-EU-Legal-Privacy-SRL

Societatea este deținută de Claudia Gheorghiță și administrată de Alina Chiticaru.

actionariat-EU-LEGAL-PRIVACY-SRL

În 2018, societatea a mai primit contracte prin încredințare directă de la Compania Municipală Consolidări SA și de la Primăria Sectorului 6.

Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice. La o zi după alegerile locale pe care le-a pierdut Daniel Tudorache, această administrație a cumpărat prin încredințare directă servicii de găzduire online și email în valoare de 76.800 lei.

Societatea căreia administrația îî dă banii se numește Sindrum Media SRL. Și a mai primit în acest an, tot de la această instituție din subordinea Primăriei Sectorului 1, încă 8 contracte, în valoare totală de peste 700.000 lei.

atribuiri-catre-Sindrum-SRL

Printre aceste contracte se numără și unul de 134.999 lei (aproape 28.000 de euro) pentru realizarea unei machete arhitecturale. Or singura machetă de mari dimensiuni pe care a prezentat-o primăria de sector, din câte știm, este cea a spitalului pe care Daniel Tudorache promitea că îl va construi în sector (deși nicio firmă nu a dorit să se înscrie la licitația pe care a lansat-o instituția - n.red.).

Alte contracte cu valoare similară presupunea realizarea unui film de informare. Reamintim că Daniel Tudorache a comandat o reclamă pentru spitalul pe care susținea că îl va construi. Dar spotul a fost considerat înșelător de CNA și difuzarea lui a fost interzisă.

În 2019, societatea Sindrum Media SRL a primit de la Administrația Unităților de Învățământ a sectorului 7 contacte în valoare de peste 300.000 de lei pentru diverse: de la furnizare de hîrtie de xerox, până la livrarea unui server și asigurarea de servicii de securitate cibernetică.

Societatea are 3 acționari, cunoscuți în lumea producției de media și publicitate: Răzvan Adrian Ailenei, Costin Crețulescu și Andrei Gațu.

Principalul obiect de activitate al Sindrum Media SRL este producția de filme cinematografice.

Direcția generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 1 a făcut achizții de circa 204.000 de lei în ultima lună, a cumpărat în special produse cu valoare mică de la firme diverse și servicii de reparații.

Direcția de Taxe și Impozite Locale a făcut achiziții de circa 5.500 de lei . A cumpărat în principal consumabile și servicii de dezinsecție.

În cazul altor instituții subordinate ale primăriei de sector - de la Administrația Piețelor și până la Centrul Cultural - n-am identificat achiziții realizate după data de 27 septembrie.

E foarte posibil, însă, ca parte dintre achizițiile realizate de administrația lui Daniel Tudorache să nu se fi publicat încă.

Clotilde Armand a promis, însă, că va face lumină și că - înainte de toate - va construi ”o primărie de sticlă” la Sectorul 1, în care toate achizițiile să fie transparente.

Rămâne să vedem dacă va face.

Citește și:

Instanța a amânat decizia pe validarea mandatului de primar al lui Clotilde Armand. Cine sunt cei 120 care o contestă

Clotilde Armand: Consiliul Local al Sectorului 1, executat silit pentru că Tudorache nu a mai plătit din aprilie facturile către Romprest

Clotilde Armand anunţă verificări la Primăria Sectorului 1, pentru a afla unde s-au dus toți banii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇