După un mandat în care s-a străduit să cumpere bunăvoința bucureștenilor cu daruri din bani publici, social-democratul Daniel Florea și-a pierdut scaunul de primar.
Îi va lua locul Cristian Popescu Piedone de la PPU. Acesta a fost condamnat în primă instanță pentru abuz în serviciu în cazul incendiului de la Colectiv.
SpotMedia.ro vă spune ce au făcut până acum şi ce averi au strâns viitorul edil și cel care se pregătește să predea cheile primăriei.
La alegerile de pe 27 septembrie la funcția de primar al Sectorului 5 a candidat și fostul edil Marian Vanghelie. Și a luat parte dintre voturile pe care le-ar fi putut obține primarul în funcție, Daniel Florea.
În acest context a câștigat Cristian Popescu Piedone, care a promis acum 5 ani că se retrage din viața politică, dar între timp s-a răzgândit în ciuda condamnării la 8 ani de închisoare.
Daniel Florea: Fostul judecător care și-a trecut numele pe companii edilitare și pe mobilierul urban
Daniel Florea are 48 de ani și e din Călărași. A urmat Facultatea de Drept la București. Și-a luat licența în 1995.
A făcut cursuri de doctorat în domeniul doctrinelor politice, dar nu și-a susținut dezertația. Din 2015 a început un alt doctorat pe teme care țin de drepturile de proprietate intelectuală.
Florea menționează în CV-ul postat pe site-ul Primăriei Sectorului 5 că a făcut și două masterate. Unul în domeniul Apărării naționale și un altul în management și marketing în domeniul transporturilor navale la Academia Navala „Mircea cel Bătrân”.
Primarul enumeră mai multe cursuri pe care le-a absolvit și conferințe la care a luat parte.
Din 1995 până în 1997, Daniel Florea a fost judecător la Constanța. Apoi, a devenit consilier juridic la Compania de Navigație Romline.
În următoarii opt ani a fost când judector, când avocat.
Între 2005 și 2008 a fost director de direcție în cadrul Autorității pentru Valorificare a Activelor Statului (AVAS).
Au urmat perioade în care și-a practicat, din nou, meseria de avocat. A fost și consilier al ministrului Transporturilor, dar s-a întors și la AVAS unde a îndeplinit funcția de vicepreședinte.
În 2012 a fost ales deputat pe listele PSD, iar în 2016 a devenit primar al Sectorului 5.
În cea mai recentă declarație de avere, Florea a menționat că deține, împreună cu soția sa, un teren de 2500 mp la Călimănești (în Vâlcea) și două apartamente de 90 mp și 47 de mp în București.
Familia are și 2 mașini: un Audi Q7 și un Volkswagen Eos.
Cei doi dețin și bijuterii de 35.000 de euro și ceasuri de 35.000 de euro.
Daniel și Andreea Florea au în conturi puțin peste 57.500 lei.
Ca primar de sector, Florea câștiga în medie puțin peste 13.400 lei pe lună. Soția sa Andreea a fost membră a Directoratului Transelectrica și a încasat, în medie, puțin peste 17.000 lei pe lună, în 2019. Potrivit site-ului companiei de stat, la acest moment Andreea Florea nu mai face parte din conducerea transportatorului de energie.
Ca primar, Florea s-a remarcat în primul rând prin faptul că a dat tot soiul de cadouri plătite din bani publici, de la rechizite pentru elevi, până la stilouri pentru profesori sau pachete cu alimente și materiale sanitare (hârtie igienică, dezinfectant etc.).
Și-a inclus inițialele DF și logo-urile de campanie în numele unor societăți ale primăriei de sector. Spre exemplu, în Sectorul 5 există o societate numită Infrastructura DF 5 SA.
În plus, în Sectorul 5 s-a montat și mobilier urban cu inițialele lui Daniel Florea.
De-a lungul mandatului, atât Daniel Florea cât și biroul de presă al primăriei pe care a condus-o au refuzat constant să dea informații de interes public, la solicitarea jurnaliștilor.
Piedone: Condamnat în primă instanță după incendiul de la Colectiv, a câștigat alegerile cu un slogan care amintește de incendiu
Cristian Popescu Piedone era primar al Sectorului 4 în anul 2015, când a avut loc incendiul de la Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni.
Ulterior, împotriva lui Piedone s-au formulat două capete de acuzare de abuz în serviciu pentru eliberarea de acorduri și autorizații cu încălcarea prevederilor de securitate la incendiu.
La jumătatea lunii decembrie 2019, primarul nou ales al Sectorului 5 a fost condamnat în primă instanță pentru abuz în serviciu. A primit o pedeapsă cu închisoare de 8 ani și interzicerea unor drepturi, printre care și acela de a ocupa funcții publice.
Evident, Piedone a făcut apel. Iar acest apel încă se judecă, așa că primarul nou ales se bucură de prezumția de nevinovăție.
Interesant este că la o săptămână de la incendiul din clubul Colectiv, Cristian Popescu Piedone a demisionat. A spus atunci că regretă că n-a făcut -o imediat după tragedie și că se retrage din viața politică.
Între timp s-a răzgândit. A candidat fără să propună vreun program la Primăria Sectorului 5, din partea PPU (un partid fondat de Dan Voiculescu).
A avut o campanie adesea marcată de ridicol. Spre exemplu, prin Sectorul 5 s-au împărțit odorizante care îl înfățișau pe Piedone și aveau inscripționat textul ”Miroase a primar gospodar”.
În plus, în ciuda faptului că nu e doar judecat, ci a fost chiar condamnat în prima instanță în procesul Colectiv, Piedone a folosit în campanie sloganul ”Ai grijă să nu te frigi la vot!”, sfidând parcă victimele incendiului.
Piedone a promis că va face curățenie în Sectorul 5. Și au fost suficienți bucureșteni care l-au crezut și l-au votat.
N-am reușit să identificăm un CV public al lui Cristian Popescu Piedone care să conțină informații clare și detaliate asupra studiilor sale.
Potrivit declarației de avere, Piedone a încasat un salariu de director de circa 8.200 de lei de la societatea Brai-Cata SRL.
E o societate despre care presa a mai scris. Potrivit portalului de bussines listăfirme.ro, acționari în societate au fost, la începutul anilor 2000, trei italieni bănuiți la acea vreme de legături cu Camora, a relatat Dela0. Între timp, respectivii s-au retras din societate.
Primarul proaspăt ales al Sectorului 5 deține, împreună cu soția sa, 4 terenuri intravilane a căror suprafața ajunge la aproape 2.000 mp. Cei doi dețin și jumătate dintr-o casă de locuit.
Piedone a declarat că mai are 5 mașini de colecție: un Mercedes din 1966, un Oldmobil din 1959 și 3 Cadillacuri din 1968, 1973 și 1974.
Primarul ales are în conturi, în dolari și euro, echivalentul a puțin peste 27.500 de lei.
Potrivit declarației de avere a primarului proaspăt ales, soția sa, Iulia Popescu, este acționar unic al unei societăți numite Lolo Trading International SRL.
E un salon de înfrumusețare. Pe site-ul Finanțelor, cele mai recente date despre firmă sunt din 2017, când societatea înregistrase pierderi.
Rămâne să vedem dacă Cristian Popescu Piedone va face administrație în interesul oamenilor în Sectorul 5, care are un buget mic și mulți oameni cu probleme sociale majore.
Citește și: