Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (II): O franțuzoaică școlită pe 2 continente a luat Primăria Sectorului 1 de la un inginer care susține că n-a strâns niciun ban din muncă, în ultimii 30 de ani

Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (II): O franțuzoaică școlită pe 2 continente a luat Primăria Sectorului 1 de la un inginer care susține că n-a strâns niciun ban din muncă, în ultimii 30 de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

SpotMedia.ro continuă să vă prezinte pe larg ce pregătire, ce educație și ce averi au noii primari ai Bucureștiului, în comparație cu aceia care vor elibera scaunele de edili, peste câteva zile.

După ce v-am arătat cum Nicușor Dan – un matematician cu doctorat la Paris – a câștigat Primăria Capitalei de la Gabriela Firea, astăzi vorbim despre schimbarea de primari de la Sectorul 1.

În acest caz - după un scandal electoral de proporții - social democratul Daniel Tudorache și-a pierdut scaunul. Locul său va fi luat Clotilde Armand de la USR, care până acum era europarlamentar și reprezenta România la Bruxelles.

Daniel Tudorache a muncit peste 30 de ani, dar declară că nu are nici casă, nici economii. Ce măsuri controversate a luat la primărie

Daniel Tudorache a avut grijă din timp să nu ajungă în spațiul public prea multe informații clare despre parcursul său profesional și averea familiei.

Spre exemplu, în CV-ul pe care l-a publicat pe site-ul primăriei de sector nu scrie nici măcar unde s-a născut, ci doar că asta s-a întâmplat acum 56 de ani.

Tudorache nu menționează unde și-a făcut școala generală și liceul. La capitolul educație amintește doar că a absolvit, în 1988, Institutul Politehnic București.

ADVERTISING

Ulterior, a lucrat ca inginer la o stație de căi ferate din Giurgiu. A ajuns șef de secție la Metrorex și director adjunct într-un minister care pe atunci se numea al ”lucrărilor publice, transporturilor și locuinței”.

A fost consilier local la Sectorul 1 și apoi consilier general. Din 2008 până în 2011 a ocupat funcția de viceprimar al Sectorului 1. Ulterior, a fost ales deputat pe listele PSD. Iar în 2016 a câștigat scaunul de primar al Sectorului 1.

În nicio declarație de avere dintre cele pe care le-am putut identifica online Danile Tudorache n-a menționat că ar avea locuință, depozite bancare sau bunuri de valoare. A trecut în declarațiile mai vechi 3 mașini Toyota pe care le-a vândut în 2017 cu 9.400 de euro.

BUCURESTI - CONFERINTA DE PRESA - DAN TUDORACHE -
Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, în cadrul unei conferințe de presă. Foto: Alexandru Dobre/Mediafa.ro/Hepta.ro

SpotMedia.ro l-a întrebat anterior pe Daniel Tudorache de ce nu are o locuință, o mașină cu care să se deplaseze și alte bunuri de valoare, după o activitate profesională de peste 3 decenii ...

Tudorache a răspuns că investește tot ce câștigă în formarea copilului său. Și că – de vreme ce nu e căsătorit cu acte – legea nu îl obligă să declare ce bunuri și venituri deține partenera sa de viață. Alte detalii primarul nu a dorit să ofere.

ADVERTISING

Salariul primarului de sector depășea cu puțin 10.000 de lei pe lună, potrivit celei mai recente declarații de avere.

Într-o declarație de avere din 2015 - accesibilă pe site-ul Camerei Deputaților - Daniel Tudorache menționa că pe soția sa o cheamă Roxana Petronela și că aceasta era unic acționar al unei societăți. De asemenea, Roxana Petronala Tudorache avea un Audi.

În următoarele declarații de avere ale lui Daniel Tudorache, însă, numele Roxanei Petronela Tudorache nu mai apare.

În schimb, primarul Daniel Tudorache apare, pe Facebook, în fotografii ale Adinei Tudorache. Potrivit presei, aceasta a lucrat în televiziune și pregătea lansarea unui magazin online. în 2012. Am găsit o societate cu nume similar cu al respectivului magazin online, dar aceasta a fost radiată, potrivit portalului de business listăfirme.ro.

Prin 2016 – anul în care a devenit primar de sector – Daniel Tudorache se plângea că locuiește alături de fosta sa soție, de care divorțase în urmă cu 20 de ani. Și că din cei 1.000 de euro pe lună pe care îi câștiga atunci nu reușește să acumuleze averi.

Spre final de mandat, Tudorache încasa în jur de 10.000 de lei pe lună.

ADVERTISING

Nu putem decât să ne întrebăm de ce social-democratul își mai dorea un mandat, de vreme ce spunea că banii nu-i ajung ca să își ia casă, mașină și să economisească...

Ca primar, Daniel Tudorache a dat startul mai multor acțiuni controversate. Spre exemplu, a încercat promoveze un nou plan urbanistic zonal (PUZ) de sector, care urma să fie realizat gratuit de compania Vego. Documentul nu era, însă, în avantajul bucureștenilor, ci al dezvoltatorilor imobiliari.

Instanța a blocat crearea acelui PUZ, după cum SpotMedia.ro v-a relatat pe larg într-un material din seria ”Bucureștiul rechinilor imobiliari”.

În plus, Tudorache a recurs și la tehnici discutabile, ca să își vadă proiectele adoptate. Spre exemplu, a inclus într-un proiect de rectificare bugetară alocarea unei sume mari pentru cumpărarea de tablete pentru toți elevii și profesorii școlilor din sector. Liberalii de la Sectorul 1 au numit această tehnică ”tun dat de primarul Tudorache”.

Daniel Tudorache a declarat pentru SpotMedia.ro că va face licitație deschisă pentru a cumpăra tablete. Dar n-a mai făcut, ci le-a cumpărat direct de la o firmă.

Chiar înainte de debutul campaniei, primarul a cheltuit peste 25.000 de euro din bani publici pentru a tipări o revistă a sectorului în care și-a făcut campanie electorală. Printre altele, a promis că va face un spital pentru care nu reușește să contracteze firmă de construcții și că va repara lifturile blocurilor din sector.

Clotilde Armand - inginerul format în Franța și America dă Bruxelles-ul pentru Primăria Sectorului 1. Ce promite pentru bucureșteni

Clotilde Armand s-a născut, în urmă cu 47 de ani, în Guadelupa, un arhipelag francez din estul Mării Caraibilor. Părinții ei locuiesc astăzi la Vichy (un oraș din regiunea centrală a Franței – n.red.).

Primarul ales al Sectorului 1 a făcut școală și liceu în mai multe orașe din centrul Franței. Iar după bacalaureat, s-a dus în capitala țării, la universitatea tehnică numită École Centrale de Paris. La absolvire a obținut o diplomă de inginer.

A făcut și un masterat în America, la MIT. Acolo l-a cunoscut pe Sergiu Moroianu, românul cu care s-a căsătorit ulterior.

În anii care au urmat a lucrat pe mai multe continente. A fost analist (la Boston, în Statele Unite, între 1997 și 1999) și apoi a venit la București pentru 2 ani, în care a fost director de departament la KPMG.

A mai lucrat și pentru alte companii mari, printre care ALTEN și GDF Suez (la București și la Paris). Și a fost director de vânzări pentru zona Europei continentale pentru companii din grupul Egis.

S-a numărat printre membrii fondatori al USB, alături de Nicușor Dan. A devenit consilier local la Sectorul 1, pe listele USR, în 2016.

În 2019, a fost aleasă europarlamentar din partea USR.

Iar pe 27 septembrie - adică în urmă cu o săptămână - bucureștenii din Sectorul 1 au ales-o primar.

Ca edil, Clotilde Armand va câștiga mult mai puțin decât la Bruxelles.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, de la Bruxelles Clotilde Armand a încasat 68.499 de euro (adică peste 331.000 de lei), pentru puțin peste jumătate de an de activitate.

În schimb, la conducerea Primăria Sectorului 1 va câștiga, într-un an întreg, de aproape 3 ori mai puțin decât a luat la Bruxelles din iunie până în decembrie 2019.

Chiar și așa, Clotilde Armand alege funcția de primar, în condițiile în care se bucură de independență financiară.

Într-o declarație de avere din august 2020, Clotilde Armand a menționat că deține, în nume propriu, o casă de locuit de 300 de metri pătrați, în București. Și încă una, de 242 de metri, în cotă parte cu soțul.

Familia mai deține și 2 apartamente în București.

Sergiu Moroianu are câteva mii de metri pătrați de teren intravilan distribuiți în București, în comuna Castranova (Dolj) și în Bascov (din Argeș). De asemenea, are în jur de 80 hectare de teren de agricol și forestier în Dolj.

clotilde-Armand-pe-strada
Clotilde Armand, noul primar al Sectorului 1. Foto: Arhiva Facebook/Clotilde Armand

Clotilde Armand a mai declarat că deține 2 mașini: un Nissan din 2005 și un BMW din 2010.

În plus, familia mai are tablouri de 15.000 de euro și bijuterii de 3.000 de euro.

În conturi din România, Franța și SUA, familia noului primar al Sectorului 1 are echivalentul a circa 2,1 milioane de lei.

De asemenea, primarul are acțiuni la mai multe companii listate la bursă, de la Fondul Proprietarea și Nuclearelectrica, până la Transgaz și Banca Transilvania.

Clotilde Armand a obținut din activități independente, în 2019, aproape 430.000 de lei.

Iar soțul, Sergiu Moroianu, declară peste 240.000 de lei obţinuți din închirierea caselor, apartamentelor și terenurilor familiei.

Ca edil, Clotilde Armand promite să facă ”o primărie de sticlă”, în sensul transparentizării administrației. În plus, vrea să facă o serie de investiții enumerate într-un program de guvernare locală.

Promite să investească în amenajarea unei promenade în jurul salbei de lacuri din sector și în spații verzi vaste și moderne.

Vrea să investească și într-un spital, dar nu într-unul atât de mare și de scump ca acela promis de Tudorache.

Promite să organizeze o poliție locală mai eficientă și să ia multe alte măsuri pentru siguranța cetățeanului.

În plus, vrea să investească în educație, cu tot ce înseamnă asta: de la construcția de unități de învățământ, până la creșterea siguranței rutiere pentru cei mici.

Cât va reuși Clotilde Armand să facă din tot ce a promis rămâne să află, în următorii 4 ani.

Citește și:

Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (I): Un matematician cu doctorat în Franța preia Primăria Generală de la o fostă jurnalistă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇