În așteptarea celor mai recente date pe care primarii Capitalei le vor trece în declarații de avere, SpotMedia.ro continuă să vă relateze cum le-a mers acestora, din punct de vedere financiar, în primii ani de mandat.
Dacă în episodul trecut v-am arătat care este, potrivit celor mai recente date publicate, averea cuplului de primari Gabriela Firea – Florentin Pandele, astăzi vă prezentăm ce aveau când au venit la primărie cei 6 primari de sector, dar și ce s-a schimbat în prima jumătate a mandatului la capitolul declarații de avere.
Vă reamintim că primariii depun declarații de avere anuale până pe 15 iunie și că, potrivit Legii 176/2010, își publică veniturile din anul precedent, încheiat la 31 decembrie. Totodată, menționează și veniturile familiei. În plus, își enumeră toate celelalte posesiuni și datorii pe care le au în nume propriu sau pe care le dețin membrii familiei, la momentul completării declarației.
Declarații de avere goale pentru Daniel Tudorache - Fără casă și mașină, după 30 de ani de activitate
Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, are 56 de ani și – dacă ar fi să credem ce a scris până acum în declarații de avere – n-a pus nimic deoparte în cele peste 3 decenii de muncă.
Tudorache e inginer și s-a angajat prima oară în 1988, pe când avea 24 de ani. Mai târziu, a ajuns șef de secție la Metrorex și chiar director în Ministerul Lucrărilor Publice. Apoi, a fost pe rând consilier general al Capitalei, viceprimar și deputat. Iar în 2016 a fost ales primar al Sectorului 1.
În 2012 și 2013 – când era deja deputat - Daniel Tudorache menționa în declarații de avere doar salariul și trei mașini Toyota fabricate în 2001, 2002 si 2003 (pe care și le cumpărase singur).
În declarația din 2015, Daniel Tudorache menționa și că soția sa avea un Audi A5 și era acționar la o firmă numită Comautotrans SRL. În plus, încasase 72.500 de euro din vânzarea unui imobil.
În declarația depusă în anul următor – în care a ajuns primar al Sectorului 1 - Daniel Tudorache n-a mai trecut nicio informație privind Audi-ul și firma. Și-a mai menționat doar salariul propriu și cele 3 mașini Toyota.
În 2017, când salariul său a ajuns la circa 7.300 de lei pe luna, primarul de sector și-a vândut cele 3 mașini cu 9.400 de euro. Și a cheltuit banii, de vreme ce suma nu se regăsește în declarația de avere depusă în anul următor.
În cea mai recentă declarație de avere, publicată în iunie 2019, Daniel Tudorache a menționat doar salariul de primar, care se ridică la circa 10.000 de lei lunar.
SpotMedia.ro l-a întrebat pe primarul Sectorului 1 cum se face că, în peste 30 de ani de activitate, n-a pus deoparte niciun ban în conturi, nu și-a luat locuință și n-a agonisit nici alte bunuri. În plus, în declarații de avere nu are referiri nici cu privire la veniturile soției sau ale fiicei sale.
”Eu n-am investit în casă și în mașină. Eu investesc în copilul meu. Nu figurează alte venituri pentru că nu sunt căsătorit cu acte. Și legea spune că doar când căsătoria e cu acte trebuie menționate veniturile”, a declarat Daniel Tudorache pentru SpotMedia.ro.
Mugur Mihai Toader (primarul Sectorului 2) are o Dacie de peste 20 de ani, dar tablouri, icoane și bijuterii de 10.000 de euro
Mugur Mihai Toader e inginer geochimist și muncește tot din 1988.
A lucrat la Institutul de Prospecțiuni și Exploatări Geotehnice (IPEG) Argeș și la diverse firme. În 2009 a fost numit comisar-șef la Garda de Mediu București. În 2012 a ajuns viceprimar al Sectorului 2, iar în 2016 a fost ales primar.
Când a devenit viceprimar, în iunie 2012, Mihai Mugur Toader declara ca are o Dacie din 1998, dar și tablouri, icoane și bijuterii de 8.000 de euro.
Deținea 2,4 hectare de teren în Argeș, un sfert dintr-o casă de vacanță moștenită tot în Argeș și o jumătate dintr-un apartament de 65 mp din București.
În anul precedent, alături de soție, câștigase din privat doar în jur de 3.000 de lei pe luna.
Dar familia împrumutase 30.000 de euro de la o persoana fizică, al cărei nume nu este dezvăluit în declarația de avere. Din respectiva sumă, Mihai Mugur Toader n-a returnat niciun ban până în 2019.
În schimb, Toader arată în declarații de avere că a mai investit 2.000 de euro în bijuterii, icoane și tablouri, așa că familia a ajuns să dețină astfel de bunuri în valoare de 10.000 de euro.
Iar după ce a ieșit primar, Mugur Mihai Toader și-a cumpărat și un Renault din 2005, pe lângă Dacia din 1998.
În 2014, soția lui Mihai Mugur Toader s-a angajat la Hidrotarnița SA. Scopul societății era să înființeze o hidrocentrală revoluționară, cu pompaj invers, la Tarnița-Lăpuștești. Pe parcurs, energeticienii au concluzionat că o astfel de hidrocentrală n-ar fi rentabilă. Dar societatea de proiect a continuat să existe și să plătească salarii și după ce s-a ajuns la respectiva concluzie.
În declarații de avere din 2015 și 2016, Mihai Mugur Toader n-a scris cât câștigă soția lui din postul de consilier superior de la Hidrotarnița SA, ci a menționat doar că aceasta încasa banii „conform fișei fiscale”.
Abia în declarația de avere din 2017 a scris în clar: soția sa lua 33.100 de lei pe an (aproape 2.800 de lei pe lună) de la Hidrotarnița SA?
Și tot în declarația din 2017 familia Toader a precizat că a primit, prin decizia Autorității Electorale Permanente (AEP), 78.000 de lei ca decont al cheltuielilor de campanie pentru alegerile din 2016.
Familia a deschis două conturi bancare în care a depus 46.000 de lei.
Între timp, suma din conturile lui Mihai Mugur Toader crescuse de peste 4 ori, ajungând la 208.924 lei, potrivit celei mai recente declarații de avere.
În 2018, soția primarului era în continuare angajată la Hidrotarnița SA.
Robert Negoiță are terenuri, case și firme, dar și sute de milioane datorie
Negoiță a fost bogat încă de la preluarea funcției de edil, în 2012. Și bogat a continuat să fie și pe durata celor două mandate de primar, în ciuda faptului că ani la rând a fost executat silit pentru sume uriașe.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, are peste 117 hectare de teren intravilan în București și Ilfov. În plus, deține 4 case de locuit (3 în Ilfov și una Constanța). Împreună, aceste locuințe se întind pe aproape 1.000 de metri pătrați.
Nu în ultimul rând, Robert Negoiță mai are și o hală de producție de 1.000 de metri la Afumați, dar și parcări subterane și supraterane de circa 12.000 de metri pătrați.
Și tot Negoiță deține participații majoritare în două firme. Una este Magic Water Park SRL (care reprezintă parcul acvatic din Otopeni - cel mai mare din România - pe care primarul de sector l-a construit împreună cu fratele său, Ionuț Negoiță). În această companie, Robert Negoiță deține o participație de peste 99% și într-o altă companie numită Domus Steel Real Estate Solutions SRL.
Pe lângă toate acestea, la preluarea mandatului, Robert Negoiță mai deținea și peste 110 apartamente de locuit, pe care le construise. În timp, însă, numărul de apartamente a tot scăzut. De fapt, încă din primii ani de mandat, Negoiță a fost executat silit de zeci de ori, atât de bănci, cât și de persoane fizice.
Robert Negoiță nu este numai cel mai bogat primar de sector din București, ci și cel mai dator.
Cei mai mulți bani îi avea de dat primarul către ANAF: nu mai puțin de 245 de milioane de lei. Dar Negoiță a contestat aceste datorii și se judecă acum cu statul.
Tot la diverse primării – de la Sectorul 3 și 4, până la cele din Voluntari și Popești Leordeni – Robert Negoiță mai avea de dat aproape 3,5 milioane de lei.
În plus, mai are de dat în jur de 24 de milioane de lei către companii private. Din această datorie, 9 milioane de lei ar urma să fie plătiți către una dintre firmele în care primarul e acționar, Domus Steel Real Estate Solutions SRL.
La venituri, potrivit cele mai recente declarații de avere, Robert Negoiță menționează salariul său de primar, în cuantum de 142.000 de lei pe an.
În plus, fiul său – Louis Rafael Negoiță – încasa un venit de puțin peste 36.801 de lei anual (circa 3.000 de lei pe lună) de la o societate numită Claro Finance Business Solutions SRL și de la Administrația Domeniului Public București.
Recent, pe site-ul Primăriei Sectorului 3 a apărut un document care atestă că Louis Rafael Negoiță a fost admis, pe 6 mai 2020, prin concurs pe un post de referent la Serviciul de Salubritate al Sectorului 3.
Sectorul 4: Ce scrie în declarații de avere Daniel Băluță, singurul primar care e și medic
De meserie stomatolog, înainte să ajungă primar, Daniel Băluță a fost consilier local la Sectorul 4, apoi viceprimar. A îndeplinit și funcția de primar interimar, după demisia lui Ioan Popescu Piedone, din iunie 2016. Și ulterior, în același an, a fost ales edil.
La preluarea mandatului de primar, Băluță spunea în declarații de avere că deține împreună cu soția un teren de 294 mp în Sectorul 4 și o cotă parte (de circa 100 mp) dintr-un teren din comuna prahoveană Șotriile.
În plus, primarul avea, tot împreună cu soția, un apartament de 68 mp și o casă de 217 mp, în Sectorul 4.
Daniel Baluță deținea și un autoturism marca Rover. L-a vândut ulterior cu 22.000 de euro. În loc și-a cumpărat un Volkswagen Tiguan.
Primarul mai avea și ceasuri, bijuterii și tablouri moștenite pe care le evaluase la ”10.000 – 15.000 de euro”. Pe durata mandatului, n-a menționat că și-ar fi cumpărat altele. Într-un cont al soției erau 20.000 de dolari (la care în anii următori s-au mai adăugat 300 de dolari), iar în numerar actualul primar deține 20.000 de euro.
Soții Daniel și Andreea Mihaela Băluță (de asemenea medic stomatolog) dețineau câte 20% dintr-o societate numita DB Medical 2002 SRL, pe care au fondat-o în urmă cu 20 de ani. La clinică lucreaza și Andrei Băluță, fratele primarului (pe care Daniel Băluță l-a și împrumutat cu 50.000 de lei).
Din participația la cabinetul medical, primarul încasa puțin peste 27.000 de lei (în medie, circa 2.250 lei pe lună). La fel și soția sa, care însă mai câștiga și printr-un cabinet medical individual (CMI) propriu puțin peste 93.500 de lei anual (adică încă aproape 7.800 lei pe lună).
An de an, cei doi au încasat sume variabile de pe urma societății, potrivit celor scrise în declarații de avere.
În 2016, la alegeri, Daniel Baluță a primit donații de 100.000 de lei. Printre cei care au donat s-au numărat părinții primarului, soția și fratele său.
În plus, în timp, soția primarului a început să încaseze lunar câteva sute de lei în plus dintr-o bursă doctorală și din participarea la activitățile Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Daniel Florea: Mașini de lux, ceasuri scumpe și soție în directoratul Transelectrica
Înainte să ajungă primar de sector, în 2016, Daniel Florea a fost judecător, avocat, consilier juridic, vicepreședinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și deputat social democrat.
Când și-a preluat mandatul, a declarat că are, împreună cu soția, un teren de 2.500 mp în Vâlcea și un apartament de 90 mp în București. În plus, în cote părți cu soția sa, are două mașini Volkswagen: una model Eos și un Touareg. Pe lângă acestea, cei doi mai aveau și un Audi Q7.
În plus, Daniel Florea declara că, între anii 2012-2015, familia dobândise ceasuri de 30.000 de euro și bijuterii în valoare de încă 30.000 de euro.
În plus, primarul avea un depozit de 120.000 de lei, iar soția sa încă unul de 30.000 de lei.
Daniel Florea menționa că mai câștigase bani (pe care urma să îi primească în rate) cesionându-și participația la o firmă de avocați către două persoane. Ambele urmau să îi achite câte 288.000 de euro în 48 de rate lunare de câte 6.000 de euro.
Tot în declarația de avere de la preluarea mandatului, Daniel Florea informa că mai câștigase în anul anterior peste 70.000 de lei ca deputat și încă 1,7 milioane de lei ca avocat asociat.
Soția sa lucra la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dar Daniel Florea n-a declarat cât câștiga aceasta, ci doar că veniturile erau ”conform fișei fiscale”.
În declarația de avere depusă în 2017, Daniel Florea mai menționează un BMW 520. În plus, bijuteriile familiei valorau acum 35.000 de euro, cu 5.000 de euro mai mult decât la precedenta declarație.
În schimb, economiile de la bancă ale primarului scăzuseră cu 70.000 de lei.
În 2018, Daniel Florea a declarat că a vândut Volkswagen-ul Touareg, dar și Audi Q7 fabricat în 2013 și BMW-ul 520 cu suma totală de 69.000 de euro. În schimb, și-a cumpărat alături de soție un alt Audi Q7, fabricat în 2018, cu 68.000 de euro.
Daniel Florea încasa un salariu de 119.511 lei (aproape 10.000 de lei pe luna), iar soția sa, Andreea Florea – care nu mai lucra la ASF, ci devenise membru în directoratul Transelectrica – lua 90.381 lei pe an (circa 7.500 de lei pe luna).
În timp, Andreea Florea a ajuns să câștige mai mult decât soțul ei. Astfel, potrivit declarației de avere din 2019, Daniel Florea câștiga ca primar un salariu de circa 11.000 de lei pe lună, în vreme ce soția sa încasa din salariu circa 18.000 de lei pe lună.
Potrivit datelor de pe site-ul Transelectrica, soția lui Daniel Florea nu mai face parte, la acest moment, din directorarul instituției.
Gabriel Mutu: Dacie din 2010, dar ceasuri de peste 150.000 de euro
Înainte să ajungă, în 2016, primar al Sectorului 6, Gabriel Mutu a fost manager, consilier local, dar a avut și două mandate de senator.
Când și-a preluat funcția, în 2016, avea o singură Dacie din 2010. Potrivit cu ce a scris în declarații de avere, doar pe aceea o are și acum.
În schimb, primarul Sectorului 6 avea ceasuri de peste 150.000 de euro, dar și bijuterii de 22.000 de euro și tablouri ”cu autori necunoscuți” de 15.000 de euro.
Alături de soția sa, Claudia Mutu, primarul Sectorului 6 deținea spațiu de producție de 126 mp și un apartament de 107 mp.
De-a lungul vremii, presa a relatat în repetate rânduri că Mutu ar fi stat, de fapt, într-un apartament de peste 500 mp din zona Herăstrău, care era deținut printr-o firmă numită MG Development Corporation (și în care soția primarului încă mai are câteva părți sociale).
De fapt, cei doi soți aveau participații în opt companii si dăduseră împrumuturi de peste 1 milion de lei. Iar patrimoniile companiilor nu sunt descrise în declarații de avere.
Cei doi mai câștigau peste 200.000 de lei din dividende și închirieri de spații. În plus, Gabriel Mutu avea 266.000 de lei și 13.000 de euro în numerar, iar în bancă încă 68.000 de euro.
Ce s-a întâmplat în timpul mandatului cu averea primarului Sectorului 6?
Ei bine, primarul n-a menționat că și-ar fi cumpărat terenuri, case de locuit și alte spații de producție. În schimb, și-a mai luat ceasuri de 2.128 de euro.
Ar fi rămas cu Dacia din 2010.
Primarul mai deținea participații în 3 societăți, iar soția sa, în 4 societăți. Gabriel Mutu acordase împrumuturi către 2 societăți (dintre care în una e acționar majoritar) în cuantum de peste 385.000 de lei.
Soția sa, Claudia Mutu, împrumutase la rândul ei cu peste 144.000 de lei companii în care era acționar în nume propriu sau în care deținea parțicipații Gabriel Mutu.