Merită să fii primar? Averile edililor din București. Episodul 1 - Firea și Pandele

Merită să fii primar? Averile edililor din București. Episodul 1 - Firea și Pandele

Dacă cei 7 primari din București își publică, într-adevăr, toate detaliile legate de averi e și greu de înțeles de ce vreunul ar mai vrea să rămână în funcție pentru încă 4 ani. De astăzi, SpotMedia vă relatează, pe larg, care sunt averile edililor din București și cum au evoluat ele, în primii ani de mandat.

Potrivit documentelor publice, cei mai mulți dintre cei 7 edili bucureșteni erau deja oameni de succes înainte să fie aleși. Câștigau destul de mult, iar unii cheltuiau pe măsură. De când au venit la primărie, însă, mulți abia dacă au mai reușit să pună ceva deoparte, de la un an la altul. Ba, unii susțin chiar că trăiesc din salariul pe care îl cheltuiesc până la ultimul leu.

În aceste zile, atât primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cât și cei 6 primari de sector urmează să își depună declarațiile de avere pentru anul precedent. Apoi, vor urma și declarațiile de final de mandat pentru fiecare dintre edili.

Aceste declarații de avere (alături de unele de interese) se depun, până pe 15 iunie, în temeiul Legii 176/2010.

În declarațiile de avere, primarii își publică veniturile din anul precedent, încheiat la 31 decembrie. Totodată, menționează și veniturile familiei. În plus, își enumeră toate celelalte posesiuni și datorii pe care le au în nume propriu sau pe care le dețin membrii familiei, la momentul completării declarației.

ADVERTISING

Practic, primarii depun o astfel de declarație de avere la început de mandat. Apoi, anual, câte una, în luna iunie a fiecărui an pe care îl petrec in funcție. În cele din urmă, mai depun o declarație la final de mandat.

Scopul acestor declarații e simplu. Cu toții avem dreptul să știm care sunt averile edililor din București la momentul preluării funcțiilor publice, dar și câți bani fac primarii în timpul mandatului, cum îi câștigă și de la cine îi primesc.

În așteptarea ultimelor date legate de averile edililor, SpotMedia vă relatează, pe larg, cât de bogați erau actualii primarii din București la numirea în funcție, în 2016. Va spunem, de asemenea, cum le-a mers – potrivit declarațiilor de avere deja depuse – în doi ani și jumătate de mandat.

În episodul de astăzi vă arătam cum declară Gabriela Firea și soțul acesteia, Florentin Pandele (primar la Voluntari – n.red.), că a evoluat averea familiei, în prima parte a actualului mandat.

Firea: terenuri, bijuterii, tablouri și împrumuturi cu mână largă, dar o singura mașină, veche de 10 ani

Gabriela Firea și Florentin Pandele au, împreună, o avere declarată de sute de mii de euro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De remarcat este, însă, că familia deținea toate acestea dinainte de anul 2016.

Așa că în actualul mandat cuplul de primari mai degrabă și-a recuperat parte dintre banii împrumutați, a mai achitat din datoriile la bancă și abia dacă a pus deoparte, în conturi, cateva mii de lei.

Astfel, la început de mandat, Gabriela Firea și Florentin Pandele declarau că dețin bijuterii și tablouri în valoare de 240.000 de euro. Bună parte dintre ele – valorând 180.000 de euro – fuseseră cumpărate înainte de căsătoria celor doi (care a avut loc în 2011). Din 2016 încoace, familia de primari declară că nu și-a sporit nici colecția de bijuterii și nici pe cea de tablouri.

La fel stau lucrurile și în ceea ce privește terenurile și clădirile deținute de familia Firea-Pandele.

Atât în 2016, cât și în cele mai recente declarații depuse, Gabriela Firea a menționat că deține, sub forma de cote parți, aproape 1.900 de metri pătrați de teren forestier, în Ilfov.

In paralel, Florentin Pandele deține, la fel ca la începutul mandatului, în comunele Sintești și Petrăchioaia, în jur de 2.620 de metri pătrați de teren intravilan și 15.000 de metri pătrați în extravilan.

ADVERTISING


Gabriela Firea nu menționează că ar deține, în nume propriu, vreo locuință. A avut una tot în orașul Voluntari, dar a vândut-o în 2015 la prețul de 385.000 de euro. Și, potrivit declarațiilor de avere, a folosit respectivii banii ca să achite un credit pe care îl luase în 2005.

Din 2016 încoace, însă, în declarațiile de avere ale cuplului de primari figurează doar jumătate dintr-o casă de 240 de metri pătrați din comuna ilfoveana Petrăchioaia. Această jumătate de casă este deținută de Florentin Pandele.

Atât Gabriela Firea, cât și Florentin Pandele declară că familia deține o singură mașina: un Mercedes Benz pe care primarul general l-a cumpărat în urma cu 10 ani. În declarația de avere nu este menționat modelul mașinii. Presa a fotografiat-o, însă, pe Gabriela Firea, încă de prin 2012 coborând dintr-un ML 300.

Banii familiei de primari: salarii de peste 20.000 de lei lunar, dar economii, mai deloc

Potrivit declarațiilor de avere mai vechi, Gabriela Firea își împrumutase mai mulți apropiați cu 133.100 de euro, încă dinainte să ajunga primar general al Capitalei.

La preluarea mandatului, în 2016, Firea mai avea de recuperat de la cei pe care îi imprumutase 86.000 de euro (adică 393.880 de lei, la cursul zilei în care primarul general a depus respectiva declarație de avere).

Suma de recuperat din împrumuturi era atunci de peste 26 de ori mai mare decât cea pe care Gabriela Firea o declarase ca disponibilă în conturile sale bancare.

Printre altele, Firea avea de recuperat 30.000 de euro (137.400 lei, la paritatea leu-euro de la acel moment – n.red.) de la sora sa, Angelica Cobzaru.

Aceasta a facut parte, pana de curand, din conducerea Gărzii de Mediu, așa că a depus și ea declarații de avere. În cea mai recentă astfel de declarație, din februarie 2020, Cobzaru menționa că mai trebuie să-i returneze Gabrielei Firea 25.000 de euro.

Alinei Tarcevschi - care, potrivit presei, este nașa de cununie a cuplului de primari – Gabriela Firea i-a împrumutat, încă dinainte să ajungă primar general, suma de 42.200 de euro. În 2016, la preluarea mandatului de primar general, Firea mai avea de recuperat de la Alina Tarcevschi doar 27.000 de euro, potrivit declaratiei de avere.

Potrivit site-ului PMB, Tarcevschi este directorul Direcției de Statistici și Strategii din cadrul Primăriei Capitalei.

Tot în 2016, Firea mai avea de primit 15.000 de euro și de la Ligia Gheorghe (Enache). Pe aceasta – despre care se știe că a fost producătoarea unei emisiuni a actualului primar la Antena 3 – Gabriela Firea o imprumutase dinainte să ajungă in fruntea Capitalei cu 25.000 de euro (potrivit declarațiilor de avere ale primarului general).

Firea a împrumutat-o, tot dinainte de a deveni primar, cu aproape 28.000 de euro pe Mihaela Corina Gheorghe. Potrivit celei mai recente declarații de avere a primarului general, Corina Gheorghe returnase deja jumătate din sumă.

Firea a mai menționat în cea mai recentă declarație de avere publicată că mai avea de recuperat de la toate aceste persoane ajunsese la puțin peste 50.000 de euro.

Cele mai mari salarii pe care le-a încasat Gabriela Firea – potrivit declarațiilor de avere depuse până în iunie 2019 - au ajuns la aproape 13.900 de lei lunar.

În paralel, în aceeași perioadă, Florentin Pandele încasa în jur de 9.000 de lei lunar din salariu. Per total, cuplul de primari a avut, deci, perioade în care a încasat din lefuri aproape 23.000 de lei lunar.

Cei doi au returnat în jur de 13.000 de euro dintr-un împrumut luat de Gabriela Firea înainte de căsătoria cu Pandele.

Și, totuși, soții n-au pus prea mulți bani deoparte. La preluarea mandatului, Gabriela Firea declara că are în conturi echivalentul a circa 14.800 de lei, depuși în diverse monede. Comparativ, în declarația de avere din 2019, primarul general menționa ca are in bancă doar cu vreo 6.000 de lei în plus decât la preluarea funcției.

Florentin Pandele, în schimb, menționa în declarația de început de mandat economii de puțin peste 3.000 de lei, într-un cont deschis la CEC Bank. Iar după primii doi ani și jumătate de mandat, suma din cont crescuse cu puțin peste 6.800 de lei. Nimic mai mult.

Judecând strict după datele din declarațiile de avere, n-am zice ca Gabriela Firea și Florentin Pandele s-ar imbogăți, în funcțiile publice pe care le dețin. De fapt, pun deoparte atât de puțin că omul simplu ar putea ajunge chiar să se întrebe de ce se luptă cei doi cu atâta îndârjire pentru mandate noi!

Interesant este ca nu numai cuplul de primari Firea-Pandele se află în această situație. Și mulți dintre primarii de sector candideaza iar și iar, deși nu par să facă avere in funcție. Cât de bogați sunt cu toții, vă spunem in episodul următor al seriei de materiale privind averile edililor din București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇