Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (I): Un matematician cu doctorat în Franța preia Primăria Generală de la o fostă jurnalistă

Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (I): Un matematician cu doctorat în Franța preia Primăria Generală de la o fostă jurnalistă

Nu mai puțin de 5 dintre cele 7 primării din București și-au schimbat conducerea în urma alegerilor de pe 27 septembrie.

Iar peste câteva zile, noii primari își vor prelua mandatele.

Până atunci, SpotMedia.ro vă arată pe larg cine sunt acești noi edili ai Bucureștiului, dar și ce averi, ce formare profesională și ce realizări au ei, în comparație cu primarii care se pregătesc să își elibereze birourile.

Începem astăzi cu o comparație între formarea, realizările și averile Gabrielei Firea și ale lui Nicușor Dan, care se pregătește să îi ia locul și să devină primar general al Capitalei.

Gabriela Firea: Când pe sticlă, când în politică. Avere mare, promisiuni cu duiumul, dar prea puține rezultate

Gabriela Firea s-a născut acum 48 de ani la Bacău. A terminat un liceu de aviație din oraș și Facultatea de Litere din București.

A făcut apoi 4 cursuri postuniversitare: două la ASE, unul la Universitatea de Apărare Carol I și unul la Institutul Diplomatic Român.

Potrivit CV-ului postat pe siteul Primăriei Municipiului București, din 2013, Gabriela Firea e studentă la Facultatea de Drept din Capitală.

ADVERTISING

La începutul anilor 1990, Firea a fost reporter de ziar mai întâi în Bacău și apoi în București. A plecat la Radio Contact, iar din 1993 a devenit realizator de reportaje la TVR.

Și tot la televiziunea publică a ajuns editor și prezentator de jurnale.

PMB - CONFERINTA DE PRESA - GABRIELA FIREA
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

În anul 2000, Firea a devenit consilier al lui Mugur Isărescu (pe atunci prim-ministru), apoi secretar de stat și purtător de cuvânt al Guvernului.

S-a întors în presă un an mai tîrziu, dar nu la TVR, ci la Trustul Intact (deținut de familia lui Dan Voiculescu și în cadrul căruia funcționează televiziunile Antena 1, Antena 2 și Antena 3).

Între timp, Gabriela Firea a mai condus o serie de reviste, printre care ”Săptămâna Financiară” și ”Revista Felicia”.

În 2012 a fost aleasă senator pe listele PSD.

Iar 2016, Firea a candidat la funcția de primar general al Bucureștiului, tot din partea PSD. La acea vreme, partidul era condus de Liviu Dragnea.

Firea a câștigat atunci alegerile. Și împreună cu PSD și-a asumat un program numit ”Rezultate pentru bucureșteni”, care are peste 80 de pagini.

În acel program, bucureștenilor li se promit de toate - de la parcări la ieșirile din oraș, la reamenajarea zonei de Centru, construcția de săli de concerte, crearea de piste pentru bicicliști și îmbunătățirea considerabilă a condițiilor de transport în comun.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Până astăzi, din acel program s-au realizat doar câteva obiective, si acelea numai parțial.

În CV-ul postat pe siteul Primăriei Generale, Firea menționează că a primit în decembrie 2000 (pe când președinte era Emil Constantinescu - n.red.) Steaua României.

Primarul general ajuns la final de mandat susține că a publicat 6 cărți (câte 2 volume de poezie și eseuri, un roman și o carte pentru copii – n.red.). Firea este și membră a Uniunii Scriitorilor.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Gabriela Firea a vândut recent circa 1.900 de metri pătrați de pădure pe care a luat puțin peste 42.000 de euro.

Nu mai are terenuri, dar soțul ei - Florentin Pandele, primar în orașul Voluntari - deține, în cote părți, 2.620 de metri pătrați de teren intravilan și 15.000 de metri pătrați în extravilan, în Ilfov.

Și tot Pandele deține jumătate dintr-o casă de 240 de metri pătrați în care locuiește alături de Gabriela Firea și de cei doi copii ai cuplului.

Cei doi și-au plătit în ultima perioadă un credit consistent. Gabriela Firea are cu puțin peste 34.500 de lei la bănci, dar are de recuperat de la apropiați - printre care Alina Tarcevschi, director în Primăria Capitalei - și de la sora sa, Angelica Cobzaru, peste 40.000 de euro.

ADVERTISING

În 2011, când s-a căsătorit cu Florentin Pandele, Firea avea bijuterii în valoare de 100.000 de euro și tablouri de 80.000 de euro. Între timp, cuplul Firea-Pandele a investit în bijuterii și tablouri încă 60.000 de euro.

Firea-Pandele-2
Florentin Pandele alături de Gabriela Firea. Foto: Arhivă Facebook/Gabriela Firea

Gabriela Firea declară că mai are și un Mercedes din 2010.

Nicușor Dan: Fost olimpic internațional și doctor în matematică. Locuiește cu chirie și n-are posesiuni remarcabile, dar promite să schimbe fața Capitalei

Nicușor Dan - cel care îi va lua Gabrielei Firea locul la conducerea Capitalei - are 50 de ani. S-a născut în Făgăraș (județul Brașov) și a făcut școala generală și liceul în orașul natal.

În ultimii doi ani de liceu – adică în 1987 și 1988 - a luat premiul I la Olimpiada internațională de matematică, potrivit CV-ului afișat pe siteul Camerei Deputaților.

După absolvire, a venit la București, unde a făcut Facultatea de Matematică. A terminat-o în 1992. Iar de atunci, actualul primar general al Bucureștiului și-a început studiile la Paris.

A fost student la Ecole Normale Superieure. A urmat cursurile unui masterat în matematică la Universitatea Paris 11, iar în 1998 și-a obținut doctoratul în matematică, la Universitatea Paris 13.

După ce și-a încheiat studiile postuniversitare, Nicușor Dan a lucrat în București, pe un post de cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române, până în 2016.

În paralel cu activitatea de la Institutul de matematică, Nicușor Dan a desfășurat o serie de activități în mediul organizațiilor non-guvernamentale.

Spre exemplu, a pus bazele unei fundații prin intermediul căreia să-i sprijine pe elevii excepționali și să-i motiveze să rămână în România.

A fondat Asociația Salvați Bucureștiul care luptă, în principal, pentru respectarea normelor de urbanism și pentru a împiedica distrugerea clădirilor de patrimoniu din București.

BUCURESTI - CONFERINTA - NICUSOR DAN - STB
Nicușor Dan, viitorul primar general al Capitalei, în timpul unei conferințe de presă. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Tot Nicușor Dan a fondat partidul Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), devenit ulterior Uniunea Salvați România (USR).

În 2016, a fost ales deputat pe listele USR. Dar în anul următor a demisionat din partid. Și recent a precizat că nu are încă motive pentru a se reînscrie în formațiunea politică.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Nicușor Dan are un teren de 7.460 de metri pătrați la Predeal. L-a cumpărat cu un credit ipotecar de 100.000 de euro contractat în 2007, din care a plătit aproape jumătate.

Actualul primar general al Capitalei nu are locuință, ci stă în chirie - alături de soția și de fiica sa - într-un apartament amenajat într-o casă veche, reabilitată, din Sectorul 5. Potrivit Stirilor ProTV, plătește lunar 550 de euro chirie.

Nicușor Dan deține o mașină Citroen BX din 1986 și are, într-un cont bancar, circa 44.000 de lei.

Nicușor Dan declară că nu are bijuterii și nici opere de artă de mare valoare.

În schimb, primește anual donații. În cea mai recentă declarație de avere, Nicușor Dan menționeză că a primit donații de peste 80.000 de lei de la oameni de afaceri.

Cea mai mare parte din sumă - adică 76.000 de lei - a venit de la Florin Talpeș, fondatorul BitDefender.

În trecut, Nicușor Dan a primit donații de aproape 300.000 de lei pe an, pentru precampanii și campanii electorale. Grosul banilor a venit tot de la diverși oameni de afaceri, dintre care unii dezvoltatori imobiliari.

Nicușor Dan menționează că a împrumutat, în 2012, de la Gențiana Danilă, 27.000 de euro. N-a returnat încă acei bani.

Ca deputat, Nicușor Dan a căștigat lunar în jur de 10.000 de lei, potrivit declarației de avere. Ca primar general - dacă va încasa aceeași indemnizație ca Firea - Nicușor Dan va lua peste 15.000 de lei lunar.

Vi se pare o indemnizație mare? Ei bine, n-ar fi mare deloc dacă Nicușor Dan se va ține de cuvânt și va face măcar parte dintre lucrurile promise în campania electorală.

Printre aceste lucruri se numără: descongestionarea traficului, redresarea sistemului de termoficare și reducerea poluării.

Rămâne să vedem dacă Nicușor Dan va reuși să realizeze, măcar în parte, ce a promis.

În episoadele următoare vă vom arăta cine sunt noii primari de sector din București și ce averi și realizări au, comparativ cu edilii pe care îi înlocuiesc.

Citește și ce a spus Nicușor Dan, în primele zile după câștigarea alegerilor:

Nicușor Dan spune că e puțin probabil ca primăria să mai dea bani pentru tărgurile de Crăciun sau de Paște

Apa caldă și căldura, urgențe pentru iarna care se apropie

De cealaltă parte, Firea a acuzat ca Nicușor Dan o să strice ce a făcut ea bine pentru București și a anunțat că va candida pentru un loc în Parlament


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇