Bucureștenii din Sectoarele 3 și 4 n-au vrut să își schimbe primarii. Iată ce averi, ce pregătire profesională și ce realizări au Robert Negoiță și Daniel Băluță, edilii realeși

Bucureștenii din Sectoarele 3 și 4 n-au vrut să își schimbe primarii. Iată ce averi, ce pregătire profesională și ce realizări au Robert Negoiță și Daniel Băluță, edilii realeși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În doar 2 dintre cele 6 sectoare ale Capitalei primarii au reușit să își păstreze funcțiile, după alegerile de pe 27 septembrie.

Este vorba despre Sectorul 3 – unde Robert Negoiță a obținut al treilea mandat de primar – dar și despre Sectorul 4, unde Daniel Băluță a câștigat primăria pentru a doua oară.

De curând plecat din PSD, Robert Negoiță a candidat la alegerile locale sub sigla unui partid nou înființat, cu susținere din partea Pro România. Și a câștigat detașat, cu peste 40% dintre voturile exprimate.

Daniel Băluță a candidat ca social-democrat pentru al doilea mandat de primar al Sectorului 4. Și, de asemenea, a câștigat detașat, acumulând peste 50% dintre voturile exprimate.

BUCURESTI - PRIMARIA GENERALA - RAPORT DE ACTIVITA
Au fost 7 primari PSD in București. Singurii rămași în funcție mai sunt Daniel Băluță (cu telefonul, în foto) și Robert Negoiță (lângă Gabriela Firea), dar care nu mai e social-democrat Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Iată cine sunt cei doi primari realeși, ce averi au strâns, dar și ce pregătire profesională și ce realizări au la primărie.

Robert Negoiță: Și-a copiat toată teza de doctorat. Dar oamenii îl votează pentru că face locuri de parcare. Cum și-a strâns averea și ce planuri are pentru sector

Robert Negoiță menționează în CV-ul său că s-a născut acum 48 de ani în localitatea Măneciu din Prahova.

Nu scrie unde a făcut școala primară, ciclul gimnazial sau liceul. Și nici când și-a luat bacalaureatul.

Trece însă în CV că, de la 32 de ani - adică începând cu anul 2004 - a făcut două facultăți în paralel.

Mai exact, a studiat Dreptul la Universitatea privată Bioterra până în 2007. Și tot cu începere din 2004 a studiat și Economia Turismului Intern și Internațional la Universitatea Româno-Americană. Negoiță a terminat aceste studii în 2008.

ADVERTISING

Nu aflăm din CV-ul primarului de sector dacă la finalizarea celor două facultăți și-a dat și examenele de licență (se poate și fără!) și nici dacă ulterior a făcut vreun masterat.

Cert este că anul 2012 îl găsește pe Robert Negoiță doctor în Drept, cu o teză intitulată ”Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social”, susținută la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”.

Patru ani mai târziu, adică în 2016, jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că respectiva lucrare de doctorat fusese copiată de la un capăt la altul.

Lucrarea cu care Robert Negoiță susținea că a contribuit la cercetarea românească era un colaj de fragmente din diverse cărți. Conținea chiar și fragmente copiate din referate școlare.

PARCHET - AUDIERI - ROBERT NEGOITA
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Foto: Alexadru Dobre/Mediafax.ro/Hepta.ro

S-a iscat scandal, iar rectorul Academiei, Daniel Torje, a transmis că s-a solicitat Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) retragerea titlului de doctor al lui Robert Negoiță.

În primăvara acestui an, CNATDCU încă mai cerea probe. Robert Negoiță nu își menționează titlul de doctor în CV-ul de pe site-ul primăriei.

În ciuda parcursului pestriț în educație, e limpede că lui Robert Negoiță i-a mers bine în afaceri. Alături de fratele său, Ionuț Negoiță, a investit în construcții și imobiliare.

La preluarea mandatului de primar, în 2012, avea trecute în declarația de avere peste 110 apartamente. An de an, tot mai multe au dispărut din documente, figurând de multe ori ca bunuri pierdute prin executări silite.

Acum, Robert Negoiță nu mai deține apartamente, potrivit declarației de avere. Are, în schimb, 3 case de locuit de 200 de mp, 324 de mp și 390 de mp în Voluntari, dar și o altă casă de 200 de mp în Constanța.

ADVERTISING

De asemenea, deține peste 17.000 de mp de parcări, un subsol de bloc de 1.400 de mp și o hală de 1.000 de metri pătrați la Afumați.

Are și peste 70 de hectare de teren arabil în Popești Leordeni, dar și peste 24.000 mp de teren intravilan în București, Voluntari, Constanța și Popești Leordeni.

Robert Negoiță declară că nu deține mașini sau bijuterii și bunuri de lux. Are la bancă doar puțin peste 7.000 de euro.

Are, însă, acțiuni de circa 52 de milioane de lei, în 2 societăți. Una este Domus Stil Real Estate Solutions SRL (care vinde imobiliare), iar cealaltă este Magic Water Park SRL (care deține un parc acvatic la Otopeni, construit de Robert Negoiță și fratele său, Ionuț Negoiță).

Are datorii de peste 271 de milioane de lei, dintre care 250 de milioane de lei la ANAF. Negoiță a contestat datoriile și se luptă în instanță să scape de ele.

Lui Negoiță i-a plăcut să construiască și să amenajeze spații și pe când era om de afaceri, dar și când a ajuns primar. Din păcate, de multe ori a exagerat cu extinderea suprafețelor construite, iar bucureștenii din sector n-au avut decât de pierdut.

Spre exemplu, amplele operațiuni de retrasare a trotuarelor - al căror rol este restrângerea spațiului verde dintre blocuri și amenajarea de parcări - se fac în unele cazuri cu încălcarea legii, după cum SpotMedia.ro v-a relatat deja.

De asemenea, în 2019, o companie a primăriei de sector a îngropat cu totul un colț din Parcul Pantelimon - cu tot cu mobilier urban și spațiu verde deja amenajat - sub un val de pământ amestecat cu moloz.

Presat de jurnaliști, Robert Negoiță a explicat senin că vrea să construiască acolo un derdeluș! Dar în ciuda insistențelor presei, Primăria Sectorului 3 n-a prezentat acte din care să reiasă că respectivele lucrări ar fi fost legale. Timpul a trecut, iar oamenii au uitat.

ADVERTISING

Primăria lui Robert Negoiță face și lucruri bune. Spre exemplu, administrează parcul IOR destul de bine, așa că locul e preferat de oameni din întregul oraș, nu doar de cei din sector!

Din păcate, primăria nu reușește să recupereze porțiunea retrocedată de parc. Și nici să o mențină curată nu prea poate! În schimb, Robert Negoiță face spectacol și dă banii oamenilor pe bannere.

În mandatul precedent al lui Robert Negoiță, Primăria Sectorului 3 a făcut și lucrări mari. Spre exemplu, a amenajat parcarea de sub Bulevardul Decebal într-o perioadă mai scurtă decât era prevăzută în contract.

Iar cel mai mare proiect pe care Robert Negoiță îl are pentru noul mandat este transformarea Bulevardului Unirii, de la piața omonimă până la Piața Alba Iulia, în zonă pietonală. Pentru asta, Negoiță vrea să construiască în subteran un pasaj cu trei etaje, care să preia tot traficul rutier de pe bulevard, care este unul dintre cele mai aglomerate din București.

În mandatul precedent, Consiliul Local i-a blocat lui Robert Negoiță acest proiect uriaș. Dar cu siguranță că primarul reales va readuce proiectul pe ordinea de zi.

Daniel Băluță: Achiziții netransparente și mari semne de întrebare cu privire la oamenii de încredere. Dar și curățenie și parcări noi, în sector

Daniel Băluță are 43 de ani și e bucureștean.

A făcut școala generală și liceul în sectorul pe care acum îl conduce. După absolvire și bacalaureat, a intrat la Universitatea de Medicină Carol Davila din București, unde a urmat Facultatea de Stomatologie.

A devenit rezident, apoi medic specialist, iar din 2009 încoace este medic primar stomatolog.

Soția lui Daniel Băluță este tot stomatolog. De altfel, familia Băluță are o clinică dentară - administrată prin intermediul societății DB Medical SRL - la care lucrează și Andrei Băluță, fratele primarului de sector.

Împreună cu soția sa, Andreea Mihaela, Daniel Băluță are un teren de 294 de mp în Sectorul 4 și o cotă parte dintr-un teren de 572 de metri din Câmpina.

Și tot în sectorul al cărui primar este deține Daniel Băluță un apartament de 68 de mp și o casă de 217 mp.

Primarul a declarat că are un Volkswagen Tiguan, dar și bijuterii și alte bunuri de valoare de circa 10.000 - 15.000 de euro.

Potrivit celei mai recente declarații de avere (în care se trec veniturile din 2019 - n.red.), Daniel Băluță a încasat ca primar de sector puțin peste 10.000 de lei pe lună.

În schimb, cei doi soți au mai obținut, împreună, venituri cumulate de peste 22.000 de lei pe lună de pe urma clinicii dentare (unde primarul este doar asociat - n.red.).

Soția primarului Sectorului 4 are și o bursă doctorală (în jur de 1.800 lei pe lună, în medie) și primește îndemnizație pentru că participă la ședințele Colegiului Medicilor Dentiști.

Ca primar, Daniel Băluță a amenajat în sector parcări - inclusiv de tip park&ride, dar și de domiciliu - și a reabilitat piețele Progresul și Sudului. În general, a reușit să mențină sectorul curat (mai ales în comparație cu alte zone ale Capitalei, cum e Sectorul 2 - n.red.).

BUCURESTI - SCOALA GIMNAZIALA NR 100 - CONFERINTA
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax.ro/Hepta.ro

În loc de proceduri transparente, publicate pe Sicap, Primăria Sectorului 4 a tot încheiat contracte-cadru cu diverse societăți. Și apoi a suplimentat acele contracte cu anexe. Dar n-a făcut publice, la timp, datele cu privire la prețurile bunurilor și serviciilor cumpărate și nici n-a spus decât foarte rar în buzunarele cui s-au dus banii publici.

Marea problemă a administrației de până acum a lui Daniel Băluță n-a fost ineficiența în amenajări sau lipsa investițiilor, cât lipsa de transparență în achiziții publice.

În plus, în timpul precedentului mandat al lui Daniel Băluță, în administrația de sector s-au făcut angajări și numiri care ridică mari semne de întrebare. Una dintre deciziile contestate este aducerea la conducerea Administrației Domeniului Public (ADP) a lui Marian Goleac, pe care acum DNA îl cercetează pentru că ar fi încasat o mulțime de bani în baza unei diplome false, potrivit publicației Buletin de București.

Jurnaliștii de la Libertatea au dezvăluit că fiul lui Marian Goleac, Antonio, se afișa în compania unor interlopi din Clanul Sportivilor.

Rămâne să vedem dacă Daniel Băluță va încerca să își transparentizeze administrația în următorii 4 ani și dacă va reuși să blocheze accesul personajelor controversate la funcții-cheie din primărie și din societățile din subordine.

Înainte să fie reales, a promis că va amenaja mai multe parcuri, dar și că va începe construcția unui patinoar și că va ridica primul teatru din Sectorul 4. De asemenea, are în plan renovarea altor piețe și realizare mai multor pasaje peste străzi din sector.

Pentru unele dintre aceste proiecte și-a aprobat deja finanțare săptămâna trecută, profitând de faptul că încă nu s-a schimbat componența Consiliului Local și că încă dispune de majoritate în rândul aleșilor care se pregătesc să elibereze scaunele.

Nu în ultimul rând, Daniel Băluță promite să transforme Delta Văcărești într-o zonă turistică.

Rămâne să aflăm câte va reuși primarul reales de sector să realizeze, în mandatul pe care tocmai îl începe.

În episoadele următoare, continuăm să vă arătăm cine sunt noii primari de sector din București și ce îi deosebește - din punct de vedere al realizărilor, al formării profesionale și al averilor - de edilii care se pregătesc să predea cheile primăriilor.

Citește și:

Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (I): Un matematician cu doctorat în Franța preia Primăria Generală de la o fostă jurnalistă

Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (II): O franțuzoaică școlită pe 2 continente a luat Primăria Sectorului 1 de la un inginer care susține că n-a strâns niciun ban din muncă, în ultimii 30 de ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇