Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (III): Un programator care vrea digitalizarea administrației va conduce Sectorul 2. De la cine preia funcția și ce politician bogat a învins la alegeri

Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (III): Un programator care vrea digitalizarea administrației va conduce Sectorul 2. De la cine preia funcția și ce politician bogat a învins la alegeri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După 4 ani de mandat, primarul social-democrat Mugur Mihai Toader și fostul viceprimar Dan Cristian Popescu lasă în urmă lor un sector murdar, insuficient dezvoltat și în care rechinii imobiliari erau la un pas de a pune stăpânire pe lacuri și spații verzi.

Primarul nou ales, Radu Mihaiu (USR), un programator care luptă pentru digitalizarea administrației, promite, însă, că lucrurile se vor schimba repede în bine, în Sectorul 2. Rămâne să vedem dacă așa va fi.

După ce primarul Mugur Mihai Toader (PSD) a anunțat că nu mai candidează pentru un nou mandat, viceprimarul Dan Cristian Popescu a sperat că va deveni, în sfârșit, edil.

A trecut de la PNL la PSD și a candidat susținând că vrea să îl oprească pe Neculai Onțanu (fost primar și care a candidat din partea ADER) să preia din nou frâiele sectorului.

Și l-a oprit. Dar voturile bucureștenilor cu simpatii social-democrate s-au împărțit între Popescu și Onțanu.

Iar primăria a câștigat-o, până la urmă, Radu Mihaiu, candidatul USR-PLUS susținut și de PNL.

SpotMedia.ro vă spune pe larg ce averi, ce pregătire și ce realizări au cei care au pierdut Primăria Sectorului 2, dar și cel care a câștigat-o.

Mugur Mihai Toader: Un mandat petrecut departe de ochii presei. Cum a ajuns primar și ce avere are

Mugur Mihai Toader are 58 de ani. Nu menționeză în CV-ul postat pe site-ul Primăriei Sectorului 2 unde s-a născut. În schimb, sora sa mai mare, Rodica Nassar (nume de familie dobândit prin căsătorie), scrie în propriul CV că s-a născut în Teleorman.

Primarul Mugur Mihai Toader nu scrie în CV nici unde a făcut școală primară, gimnaziu și liceu.

Menționează doar că între 1983 și 1989 s-a specializat în Geochimie, la Universitatea din București.

ADVERTISING

Și abia după 22 de ani, adică în 2010, a început un masterat la Scoala Naționala de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

În primii ani de după absolvirea facultății, a lucrat la Întreprindederea de Prospecțiuni și Explorări Geologice (IPEG) Argeș. Apoi, vreme de 18 ani, a activat în mediul privat. Printre altele, a fost director-adjunct la Cambridge School of Bucharest (CSB) București.

În 2009, Mugur Mihai Toader a fost numit comisar-șef la Comisariatul București al Gărzii Naționale de Mediu.

A fost și consilier local la Sectorul 2 din 2004. În 2012 a ajuns viceprimar, iar în 2016 a fost ales primar de sector.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Primăriei Sectorului 2, Mugur Mihai Toader este membru PSD din 1999.

BUCURESTI - DESCHIDERE CRESA - TEIUL DOAMNEI
Mugur Mihai Toader alături de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la deschiderea unei creșe, în 2017

Mugur Mihai Toader declară că deține puțin peste 2 hectare de teren agricol și 0,3 hectare de teren intravilan, în Argeș. Ambele suprafețe sunt moștenite.

Și tot moștenite sunt locuințele primarului: un apartament de 68 de metri în Sectorul 3 din București și un sfert dintr-o casă de vacanță de 160 de metri pătrați din Argeș.

Primarul aflat la final de mandat deține două mașini: o Dacie din 1998 și un Renault din 2005.

În plus, Mugur Mihai Toader declară că mai deține și bijuterii, icoane și alte bunuri de valoare de circa 10.000 de euro.

În conturi, primarul de sector are, împreună cu soția, puțin peste 164.000 de lei.

Ca primar de sector, Toader a câștigat în 2019, în medie, puțin peste 13.600 lei pe lună. Soția sa - consilier la Ministerul Fondurilor Europene - a încasat puțin peste 7.500 de lei pe lună.

ADVERTISING

În trecut, soția lui Mugur Mihai Toader a lucrat, pe un salariu mai mic, la Hidrotarnița SA. Respectiva societate ar fi trebuit să se ocupe cu înființarea unei hidrocentrale cu pompaj-invers la Tarnița. Dar până la urmă hidrocentrala respectivă nu s-a mai construit.

În timpul mandatului, Mugur Mihai Toader a apărut rar la evenimente și în presă.

În numele administrației Primăriei de sector a vorbit, de cele mai multe ori, viceprimarul, Dan Cristian Popescu.

Dan Cristian Popescu: imaginea gospodarului liberal de la Sectorul 2, cu case în Florida, bunuri de lux, milioane de lei în conturi și sume uriașe împrumutate unor ”cunoștințe”

Dan Cristian Popescu a fost membru PNL, până de curând. Parte dintre liberali au susținut, însă, că Popescu a făcut politica social-democraților, la Sectorul 2.

Până la urmă, PNL i-a retras sprijinul politic lui Dan Cristian Popescu, cu scurt timp înainte de alegerile locale de pe 27 septembrie 2020.

Așa că viceprimarul s-a înscris în PSD, ca să aibă șanse să devină primar de sector.

Dan Cristian Popescu are 45 de ani și este absolvent al Facultății de Matematică de la Universitatea din București.

BUCURESTI - DAN CRISTIAN POPESCU - LANSARE CANDIDA
Dan Cristian Popescu se pozează alături de o femeie în vârstă, în parc. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Menționează în CV că a urmat mai multe cursuri postuniversitare de administrație, științe politice și leadership. A petrecut perioade cuprinse între 3 luni și 5 ani în Spania, Rusia și Statele Unite. Vorbește engleză, franceză, spaniolă și rusă.

Dan Cristian Popescu are o avere considerabilă.

Pe scurt: fostul viceprimar deține în București 5 apartamente a căror suprafață utilă cumulată ajunge pe la 340 mp. Are și mai multe case. Una are 104 mp și e situată în București. Încă una are 170 de mp și e în Florida (Statele Unite). Iar în cea mai recentă declarație de avere a lui Dan Cristian Popescu e menționată încă o casă de 150 de mp în Florida.

Dan Cristian Popescu si casele sale din Florida

În conturi, Dan Cristian Popescu are aproape 6,5 milioane de lei, iar alți circa 6,7 milioane sunt la fonduri de investiții. Menționează în declarația de avere că și-a împrumutat ”diverse cunoștințe” cu sume mari de bani în lei, euro și dolari. Per total, circa 14 milioane de lei are de recuperat fostul viceprimar de la ”diverse cunoștințe”.

ADVERTISING

Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), Dan Cristian Popescu ar fi trebuit să menționeze în clar numele celor cărora le-a dat bani.

cum-trebuia-sa-isi-declara-fostul-viceprimar-avere

În ultimii 4 ani, nici Mugur Mihai Toader și nici Dan Cristian Popescu n-au reușit să facă și să mențină curățenie în Sectorul 2. De salubrizare se ocupă în continuare, ineficient, Supercom, societatea fostului deputat PSD Ilie Ciuclea.

Tot administrația Toader - Popescu a susținut adoptarea noului Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de sector, creat cu dedicație pentru dezvoltatorii imobiliari și prin care se desființează zeci de hectare de spațiu verde.

Despre acest document care ridică mari semne de întrebare, SpotMedia.ro v-a relatat pe larg într-un material din seria Bucureștiul rechinilor imobiliari.

Radu Mihaiu: programator și om de afaceri, implicat în digitalizarea administrației. Ce avere are și ce vrea să schimbe în sector

Radu Mihaiu are 43 de ani. A absolvit Colegiul Sfântul Sava din Capitală. A făcut apoi Facultatea de Informatică a Universității București și a urmat – fără să susțină examenele finale – un masterat în Marea Britanie.

A lucrat aproape 2 ani ca profesor de informatică la o societate numită New Systems SRL. Apoi a fost web developer la Bozo Sp Fx Production SRL.

Această societate a fost radiată între timp. Potrivit portalului de business listăfirme.ro, însă, unul dintre asociați și administator al societății a fost Alexandru Bogdan Itcus.

Acesta este acționar și la Blackbox Software SRL, unde actualul primar de la Sectorul 2 a fost director general până în 2006.

Itcus este acum acționar – alături de noul primar al Sectorului 2 – la societatea E-Dea Works SRL, conform datelor de pe portalul listafirme.ro.

Radu Mihaiu menționează în CV-ul său că a fost și general manager la această societate și că a coordonat, printre altele, echipa din firmă care a creat site-ul băncii ING.

BUCURESTI - CONFERINTA - USR-PLUS - PRIMARI
Primarul ales al Sectorului 2, Radu Mihaiu, participă la o conferință de presă. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

În plus, Mihaiu mai amintește că e acționar acum la E-Dea Software Development SRL, dar și la Kidsopia SRL.

Potrivit portalului listăfirme.ro, în ambele firme au acțiuni și Dan Tudor Mihaiu și Alexandru Bogdan Itcus.

Potrivit raportărilor către Finanțe, parte dintre societăți sunt pe plus. Spre exemplu, E-dea Works a raportat profit în ultimii 6 ani. Cel mai mare profit a fost în 2017 și a ajuns la 764.417 lei. Cel mai mic profit s-a raportat în 2019: 63.439 de lei.

E-Dea Software Development SRL, înființată în 2019, a raportat o cifră de afaceri de 9.802 lei și un profit de 6.245 de lei.

Kisopia SRL este înființată din 2010, dar potrivit Finanțelor nu a desfășurat activitate economică până la finele anului precedent. Rezultatele financiare pe care le înregistrează firma în acest an vor fi publice abia în 2021.

În declarația de avere din 2019, Mihaiu a menționat că luase dividende de 373.331 de lei de la E-Dea Works. În declarația din 2020 nu mai sunt menționate noi dividente.

Noul primar al Sectorului 2 a explicat, de altfel, într-o postare pe rețelele de socializare că ia dividende cam o dată la 2 ani. Radu Mihaiu a declarat că aceste sume sunt îi sunt suficiente pentru a-și face timp să se implice în politică.

Mihaiu deține un teren de 256 de metri pătrați în București și două apartamente: unul de 120 mp și unul de 75 de mp.

Are o mașină Mazda. În conturile a depus puțin peste 177.000 de lei. Și și-a împrumutat compania E-Dea Works cu 270.000 de lei.

Plătește la două credite în valoare totală de aproape 710.000 de lei.

Radu Mihaiu s-a implicat în politică din 2016. A fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, unde a lucrat pentru publicarea arhivei de contracte finanțate din bani europeni.

A coordonat Comisia de Tăiat Hârtii care luptă pentru digitalizarea administrației. A înființat Asociația Reality Check, organizație non-guvernamentală care a desfășurat proiecte pentru promovarea educației și combaterea sărăciei.

A promis ca, odată ajuns la primărie, va face un audit și va desființa orice grup de interes abonat la banii publici. În plus, va sprijini digitalizarea și transparentizarea în administrație.

De asemenea, a promis că va face, în sfârșit, curățenie în sector și că va reamenaja corespunzător Parcurile Verdi și Sticlăriei (o suprafață de circa 60.000 de metri pătrați).

Mihaiu vrea să rezolve și parte dintre problemele de trafic prin crearea unui sistem de benzi unice, să facă trasee pentru biciclete, dar și să elibereze trotuarele. În plus, a promis și multe altele, printre care amenajarea unui centru de afaceri.

Rămâne să vedem câte dintre măsurile promise va reuși Radu Mihaiu să pună în practică, în următorii 4 ani.

Citește și:

Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (I): Un matematician cu doctorat în Franța preia Primăria Generală de la o fostă jurnalistă

Averile și realizările noilor primari ai Capitalei (II): O franțuzoaică școlită pe 2 continente a luat Primăria Sectorului 1 de la un inginer care susține că n-a strâns niciun ban din muncă, în ultimii 30 de ani

Bucureștenii din Sectoarele 3 și 4 n-au vrut să își schimbe primarii. Iată ce averi, ce pregătire profesională și ce realizări au Robert Negoiță și Daniel Băluță, edilii realeși


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇